1. HABERLER

  2. Gemi tedarik sektöründe yaşanan sorunlar
Gemi tedarik sektöründe yaşanan sorunlar

Gemi tedarik sektöründe yaşanan sorunlar

Gümrüklerde mesai sorunu Tedarikçi firmalar gümrüklerde mesai saatleri dışında iş yapılabilmesini sağlamak için 27.10.1999 tarih ve 4458 sayılı...

A+A-

Gümrüklerde mesai sorunu

Tedarikçi firmalar gümrüklerde mesai saatleri dışında iş yapılabilmesini sağlamak için 27.10.1999 tarih ve 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 221’inci maddesine göre fazla çalışma ücreti (mesai ) ödemekle yükümlüler. Normal çalışma saatleri dışında çalışma başvurusu, mesai saatleri içinde ilgili gümrük idaresine yapılır. İş sahiplerince, gümrük idarelerine yönelik fazla çalışma taleplerine ilişkin dilekçelerde fazla çalışmanın başlangıç ve bitiş saatleri ve yapılacak fazla çalışmanın kapsam ve niteliği belirtilir. Gümrüğe sunulan evrak, mesai saatleri içinde teslim edilse bile, ilgili memur önündeki iş yoğunluğunu göstererek, işlemin mesaiden sonra yapılabileceğini belirtmektedir.

İzmir Limanı’nda yanaşık olan bir gemiye, mesai saatleri dışında verilecek bir servisle ilgili olarak transit beyanname işlemi için gümrüğe gidildiğinde, normal olarak mesai ödenmekte, lakin ek olarak yolluk da yatırılması talep edilmektedir. Mesai saatleri içerisinde yapılabilecek bir işlem, muayene memurunun yerinde olmaması ve mesai saatleri sonunda yerine gelmesi nedeniyle (mesai saatleri içinde evrak gümrüğe sunulmasına rağmen) mesai ücretine tabi tutulmaktadır.
Mesai ücretleri bütün gümrüklerde farklılık göstermektedir. Mesela Ege Serbest Bölge Gümrük Müdürlüğü’nde bir tane transit beyanname işlemi için ödenen ücret 110 TL iken, İzmir Gümrük Müdürlüğü’nde bu rakam 345 TL’ye, Haydarpaşa Gümrüğü’nde ise 340 TL’ye çıkmaktadır. İzmir Gümrüğü’nde 17:30’dan sonra mesai uygularken, Haydarpaşa Gümrüğü’nde 16:30’dan sonra mesai uygulanmakta, Çanakkale Gümrüğü ise 24 saat geçerli mesai uygulaması yapmaktadır. Gümrüklerde standart bir mesai sisteminin uygulanması hem dernek yöneticileri, hem de sektör temsilcilerinin ortak isteğidir.
Antrepo teminatı

Antrepolara; et ve et ürünleri (2. ve 16. fasıllarda sınıflandırılan), çay, muz, tütün ve tütün ürünleri, alkollü içki, mısır, cin mısırı, ceviz (kabuklu veya kabuksuz), badem (kabuklu veya kabuksuz), Antep fıstığı (kabuklu veya kabuksuz) ile yer fıstığının (tohumluk, kabuklu veya kabuksuz) konulması durumunda eşyadan alınması gereken teminatın, eşyaya ilişkin toplam vergilerin yüzde 25’i kadar olması; antrepoya konulacak diğer eşyadan alınması gereken teminatın ise eşyaya ilişkin toplam vergilerin yüzde 10’u kadar olması hususunun aşağıdaki şekilde düzenlenmesinin Gemi Tedarikçileri Derneği tarafından sektör açısından olumlu olacağı belirtilmektedir.
Eşyanın antrepoya girişi esnasında ödenen toplu teminatlardan düşüm yapılması işlemleri, antrepo beyannameleri kapandıkça yapılmaktadır. Bu uygulama sektörümüz açısından oldukça ciddi sıkıntılara neden olmaktadır. Çünkü gemi tedarik sektöründe çalışan firmalara ait antrepo beyannamelerinin tamamen kapanması, çoğu zaman aylar sürmektedir. Sektörümüzün işlemlerinin aksamasının engellenmesi için, antrepo beyannamesi için yatırılan teminatların, bu beyanname muhteviyatı eşyanın antrepodan peyderpey çıkışı sonrasında yapılması gerekmektedir. Örneğin 300.000 USD kıymetindeki bir antrepo beyannamesi muhteviyatı eşyanın yüzde 90’ını oluşturan eşya transit geçiş yapan gemilere teslim edilmiş olmasına rağmen, sadece kalan yüzde 10’luk eşya için, bu eşya çıkıncaya kadar tüm teminatımız bağlı kalmaktadır. Bu nedenle, vermiş olduğumuz teminatlardan yapılacak düşüm işlemlerinin, eşyanın antrepodan çıkması ile paralel olarak, Gümrük Müdürlüğü tarafından kullanılan sistemden yapılması, sıkıntılarımızın giderilmesine yardımcı olacaktır. Bu tür sorunlar çözüldüğü takdirde gemilere ikmal kabiliyetimiz ve ihracat rakamımız üst seviyelere çıkacak ve dolayısıyla sektörümüz açısından olumlu olacaktır. Antrepo ve transit rejimi kapsamında yapılan teslimler gemi tedarik sektörünün olmazsa olmazıdır. Dolayısı ile bu konuda sektörün önü açılmalı, tabii ki devlet kontrollerini yapmalı fakat bizlere de işlerimizin akıcı ve maliyetsiz bir şekilde yapılmasını sağlaması gerekir.
ViraHaber.com


Bu haber toplam 1916 defa okunmuştur
Etiketler : , , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.