Gemi Sökümüne İZKA Desteği
İZMİR Kalkınma Ajansı (İZKA), Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ile İzmir Çevre Koruma Vakfı tarafından yapılacak 'gemi geri dönüşüm tesisi' için proje desteği verecek.
A+A-
Aliağa'da bulunan gemi söküm tesislerini bir çatı altında toplayan Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği, gemi sökümünden sonra ortaya çıkan kablo, atık yağ ve sintine sularının geri dönüşümünü sağlayacak bir geri dönüşüm tesisi kuracak. İZKA, Mali destek programı kapsamında projeye destek verecek.
Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneğini tarafından satın alınan ambulans ve itfaiye aracının hizmete sokulması için düzenlenen törende konuşan İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, İzmir Valiliği Çevre Koruma Vakfı ile ortaklaşa gerçekleştirilecek projenin İZKA'nın Mali destek vereceği ilk resmi proje olacağını söyledi.
Tesisin 760 bin TL'ye mal olacağını, bunun 570 bin TL'sinin İZKA tarafından karşılanacağını belirten Vali Kıraç, şunları söyledi:
"İzmir deniz kenti. Denizi mümkün olduğu kadar limanlarla, marinalarla, balıkçı barınaklarıyla kullanmamız gerekiyor. Ancak bunu yaparken çevreyi de kirletmeden temiz denizi gelecek kuşaklara aktarmamız lazım. Gemi söküm sektörü yan kollarıyla birlikte 8 bin kişiye istihdam sağlayan ve yılda 2.5 milyar Dolar dövizi yurt içinde tutan bir sektör. Buradan çıkarılan hurda çelikler, çelik üretiminin yüzde 71'lik bölümünü karşılıyor. İZKA, vereceği kredi ile Türkiye'ye örnek bir çalışmaya öncülük edecek. Burada bulunan 20 gemi söküm tesisinde sökümü gerçekleştirilen gemilerin kablo, atık yağ ve sintine sularının geri dönüşümünü sağlayacak bir tesis için hibe şeklinde proje desteği verecek."
Vali Kıraç, İstanbul ile İskenderun arasında kalan sahil bandında tersane bulunmadığını, iyi yapılacak bir planlama ile İzmir kıyılarında bir tersane alanı bulunarak ileriki yıllarda kente bir tersane bölgesi de kazandırılabileceğini sözlerine ekledi.
Aliağa'da bulunan gemi söküm tesislerinde büyük gelişmeler yaşandığını dile getiren Çevre ve Orman İl Müdürü Osman Tatar ise tesislerden elde edilen tehlikeli atıklarını uzak bölgelere gönderilmek suretiyle bertaraf edilmeye çalışıldığını ancak bunda tam randuman sağlanmadığını söyledi. Bu nedenle Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği'nin örnek bir çalışma başlattıklarını anlatan Tatar, bundan sonra gemilerden çıkan başta kablo, sintine ve yağ atıklarının Aliağa'da depolandıktan sonra geri dönüşümünün sağlanacağını dile getirdi.
Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği Başkanı Adem Şimşek ise Aliağa'da 1300 metre deniz kıyısı uzunluğu, 600 dönüm ve 25 parselde bulunan 20 gemi söküm tesisinin şu an yüzde 40 kapasite ile çalıştığını, 2009 yılında 298 bin ton gemi sökümü gerçekleştirdiğini dile getirdi. Şimşek, 2009 yılında elde edilen tehlikeli atıkların asbest dışında bulunan yüzde 98'lik bölümünün geri kazanıldığını, asbestin ise başka bir tesis bulunmadığı için İZAYDAŞ'a gönderildiğini sözlerine ekledi.
Bu haber toplam 1298 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.