1. HABERLER

  2. GEMİ & YAT İNŞA

  3. Gemi sanayicileri destek istedi
Gemi sanayicileri destek istedi

Gemi sanayicileri destek istedi

İMEAK Deniz Ticaret Odası, (DTO) 27. Olağan meclis toplantısına Gemi Sanayicileri Derneği Başkanı Ziya Gökalp, Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak ve Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Başkanı Murat Bayrak Bakan Nihat Ergün'den d

A+A-

İMEAK Deniz Ticaret Odası, (DTO) 27. Olağan meclis toplantısına Gemi Sanayicileri Derneği Başkanı Ziya Gökalp, Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak ve Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Başkanı Murat Bayrak Bakan Nihat Ergün'den destek istedi.

Toplantıda konuşma yapan İMEAK Gemi Sanayicileri Derneği (GESAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Gökalp’in ise, Bakan Ergün’e Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulumunda öncülük ettiği için teşekkür etti. “Çok mutluyuz ve bu gemi inşa yan sanayi için bir milat olmuştur. Gemi inşa maliyetlerinin yüzde 70’ten fazlası makine dahil gemi teçhizat ürünlerinden oluşmaktadır. Kruvaziyer ve yolcu gemilerinde bu oran yüzde 90’lara kadar çıkmaktadır. Katma değerin bir kısmı gemi yan sanayidir, aynı değer büyüklüğü istihdam için de geçerlidir. Tersanede istihdam sayısı bir iken gemi inşa yan sanayide yedidir. Ancak ülkemiz gemi sanayi ürünlerinin yüzde 70 ten fazla bir kısım yurtdışından ithal edilmektedir” diyen Gökalp gemi sanayimiz dışa bağımlı olduğunu vurguladı. Gemi ihtisas organize sanayi bölgesinin kurulumuyla gemi inşa sanayicilerinin yeni umutlar beslediğini ifade eden Gökalp, şöyle devam etti:

“Bakanlığınızın 7 Şubat 2011 tarihli yazısıyla bize bildirildi, bugün henüz iki aylık bir süre oldu. Bu kısa zamanda GİOSB’umuza katılmak isteyen yerli ve yabancı çok firma vardır, sayın bakanım. Gerek greenship gerekse cleanship olarak, yenilikçi çevreci büyük projelerin geliştirilmesi ve uygulanması sonucu çok kısa bir süre sonra dünya ticaret filosunda büyük bir kısım gemi yenilenecektir. Gemi inşa sanayi olarak, ülkemizin 2023 yılı ihracat hedefine ulaşması için zaman geçirmeden gemi ihtisas sanayi bölgesinin zaman geçirmeden faaliyete geçmesini istiyoruz. Avrupa’dan ve Uzakdoğu’dan geride kalmamayı hedefliyoruz. Gelişen piyasa şartlarında tabi tüm sektörler olduğu gibi biz de birçok sorun yaşıyoruz bizim en büyük sorunumuz, satışlarımızın yüzde 99’unu gemilere yaptığımız için bizden KDV muaftır sayın bakanım, biz yüzde 18 KDV mizi veririz malımızı alırız ama bu malı satarken KDV’yi geri alamayız. Ondan sonra KDV’yi geri almak için yeminli mali müşavir, noter falan derken geri almak 6 ay bir vakit alır sayın bakanım. Böylece biz yurtdışındaki rakiplerimizden yüzde 18 pahalı kalıyoruz.”

İhracat için üretim şart
Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak, da kısa bir konuşma yaparak, ihracatın gelişmesi için üretimin gelişmesi gerektiğini söyledi. Üretimin gelişmesi için ise devlet desteğinin şart olduğunu belirten Bayrak, şöyle devam etti:

“Gemi sanayi ve yat inşa sanayi yüksek katma değer yaratan ve bu bağlamda birçok sektörden ürün alan lokomotif bir sektördür. Geçmiş yıllarda gösterdiği üstün performansı sayesinde kendi kategorisinde dünyanın ilk beş üreticisi arasına girmiş ve bütün dünyada adından söz ettirmiştir. 2000 yılında 120 milyon dolar olan ihracatını, her yıl biraz daha büyüterek 2008 yılında 2.6 milyar dolara yükseltmiştir. Ancak yaşanan ekonomik kriz en ağır şekilde sektörümüzü etkilemiş ve 2010 yılında ihracat oranı 1.1 milyar dolara gerilemiştir. Sayın bakanım üretim olmadan ihracat olmaz. Gelişmelerini hayranlıkla izlediğimiz uzakdoğu ülkeleri gemi sanayine her zaman büyük önem vermişlerdir.”

“Tuzla özel endüstri bölgesi olsun”
Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Başkanı Murat Bayrak, da toplantıda bir konuşma gerçekleştirdi. Bakan Ergün’den Tuzla’nın özel endüstri bölgesi ilan edilmesini isteyen Bayrak, “ Daha önce de Tuzla tersaneler bölgesinin özel endüstri bölgesi ilan edilmesini istemiştik. Bu müracaatımızda bir takım sebeplerden dolayı olumsuz cevap verildi, sayın bakanım. Mutlaka bu özel ihtisas belgesi oluşarak bu sektörün koruma altına alınması gerekiyor. Bu konuda gerekirse bizzat ziyaretinize geleyim efendim. Anlatayım, arz edeyim, mutlaka gerekli sektör için” diye konuştu. Sektörün yabancılarla rekabet edebilmesi için devlet desteğinin önemini vurgulayan Bayrak, “Şu anda tersanelerimize yabancı müşteriler geliyor, teklif isteyip gidiyorlar. Sonra bakıyoruz, başka ülkeye gitmişler. Sebebi de fiyat farkı. Vergiler yüzünden yüzde 15 gibi bir fiyat farkı oluşuyor. Bu oranın mutlaka ortadan kaldırılması gerekiyor. Başka türlü rekabet edemeyiz. Bütün dünyada gemi inşa desteklenirken, bizde maalesef herhangi bir desteğimiz kalmadığı gibi işimiz Allah’a kaldı diyoruz” dedi.

“Devlet desteği şart”

Krizin gemi inşa sektörünü derinden etkilediğini belirten Bayrak şöyle konuştu:

“Gemi inşa sektörü emek yoğun bir sektör olmakla beraber diğer sektörlere oranla sağladığı istihdam bire altı fazladır. Bunun yanında katma değeri, turist girdisi ve transfer etmiş olduğu teknoloji ve de stratejik önemiyle daima ülkemizde özel önem taşıyan sektörler arasında yer almıştır. 2000’li yıllarda başlayıp 2008’in ikinci yarısına kadar devam eden ve dünya 28 inci sıralardan beşinci sıralara kadar gelmeyi başaran sektörümüz maalesef 2008’den sonra patlayan krizle birçok tersanemizde gemiler kızaklarda yarım kalmış, yurtdışında inşa etmekte olduğumuz gemiler yarım kalmış ve dolayısıyla sektör büyük bir krizin içerisine girmiştir. Bunlarla beraber acil önlemler paketi olarak hazırladığımız dosyayı hükümetimize sunduk. Sağ olsun hükümetimiz elinden gelen desteği verdi ama biraz destek gecikince ateş bacayı sardı, sayın bakanım. Şu anda hazin bir durum var, arkadaşlarım anlatmaya çalıştılar ama işin önemli noktası burada. Şimdi bakınız bütün bu gemilerin yapılış sistemi bankacılığa krediye dayanıyor. Belli bir öz kaynaktan sonra sektör mensupları gemi yaptırmak için bankalardan aldıkları kredilerle gemi yaptırır. Daha bu kredilerin ödeme dönemleri gelip çatmadı, yani şu anda bir feryat var ama duyduğunuz feryat bundan sonra duyacağınızdan çok hafif bir feryattır. Bunu samimiyetimle söylüyorum. Gerçekten bu konuya el atmalısınız. Bu konuya desteklerinizi bekliyoruz. Sektörün koruması yok maalesef bütün dünyada gemi inşa sanayi gibi sektörler koruma altına alınırken. Ülkemizde maalesef sektörümüzün koruması olmadığı gibi dışarıdan saldıranlarla kendi bürokrasimizden almış olduğumuz darbelerle canımızla uğraşır duruma geldik. Bir taraftan çalışma bakanlığının müfettişleri bir taraftan diğer bakanlıklardan üzerimizde ciddi bir baskı var. Hiçbir sektörde bizim sektörde olduğu kadar eğitime önem verilmiş değildir. Yani iş güvenliği ve iş sağlığı eğitimine kimse bizim kadar önem vermemiştir. Biz kendi işçilerimizi kendimiz eğittik. Ama şimdi onları elimizde tutacak gücümüz yok. Yarın işlerimiz açıldığında biz bu elemanları yeniden yetiştirmek zorunda kalacağız.”

ziya-golkalp.jpg

basaran-bayrak.jpg

murat-bayrak.20110409131354.jpg

Virahaber

Bu haber toplam 2682 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.