1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Gemi mühendisleri geleceği tasarlıyor
Gemi mühendisleri geleceği tasarlıyor

Gemi mühendisleri geleceği tasarlıyor

Gemi Mühendisleri, "GEMİ HÜHENDİSLERİ GELECEĞİ TASARLIYOR" başlığı altında düzenlenen Arama Konferansı’nda “Gemi Mühendisleri Odası’nın 60. Kuruluş Yıldönümü’nde nasıl bir meslek odası hayal ettiklerini” konuştular.

A+A-

Odanın geçmiş dönemlerinde başarılı çalışmalara imza atmış olan Katılımcı Gemi Mühendisleri tarafından düzenlenen toplantıya 60’ın üzerinde gemi mühendisi katıldı. 12 Şubat 2012 Pazar günü Kozyatağı Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantı, Stratejik Planlama Uzmanı Haluk Ünaldı moderatörlüğünde gerçekleşti.

2.20120213160742.jpg

Tüm gemi mühendislerine açık olan toplantıya, geçmiş dönemlerde Oda Başkanlığı ve Sekreter Üyelik yapmış olan ve Oda adına TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev almış gemi mühendisleri de özel olarak davet edildi. 1966-1972 yılları arasında 6 dönem Oda Başkanlığı görevi yürüten ve toplantının Onur Konuğu olarak açılış konuşmasını yapacağı açıklanan Prof. Dr. Teoman Özalp, son anda çıkan bir mazereti nedeniyle toplantıya katılamadı. Oda’nın eski başkanlarından Ali Osman Adak, Alpaslan Ertuğ, Cemal Bulut, Tansel Timur ve Metin Koncavar’ın bizzat yer aldığı toplantıya; Tamer Balçık, Yılmaz Tabanlı ve Taşkın Çilli de başarı dileklerini içeren mesajlarla katıldılar.

Toplantıda mühendislik meslek odalarının bilgi paylaşımını sağlayıcı, üyelerinin faaliyetlerini düzenleyici ve kamuoyunu aydınlatan, kamuya yön gösteren kurumlar olması gerektiği belirtilerek, GMO'nun son yıllarda bağımsız, demokratik ve katılımcı yapıdan giderek uzaklaştığı eleştirileri dile getirildi.

Gemi Mühendisleri Odası’nın bilgi üretimi ve paylaşımı konusunda kötü bir dönem yaşadığı; GEMİ ve DENİZ TEKNOLOJİSİ Dergisi'nin uzunca bir süredir yayınlanamadığı; 42. Genel Kurul’da alınan karar uyarınca 2010 yılında düzenlenmesi gereken GEMİ İNŞAATI VE DENİZ TEKNOLOJİSİ TEKNİK KONGRESİ’nin düzenlenmediği, bilimsel ve teknik gelişmelerin güncel olarak izlenerek GMO tarafından üyelerine aktarılamadığı yakınılan diğer konular arasındaydı.

Gemi Mühendisleri Odası’nın 41. dönemde önce İngiliz Gemi Mühendisleri Kraliyet Enstitüsü (RINA - Royal Institute of Naval Architects) ile imzalanan işbirliği anlaşması ile başlattığı; ardından Avrupa Denizcilik Teknolojisi Örgütleri Konfederasyonu (CEMT - Confederation of European Maritime Technology Societies) üyeliğine ulaşan ve nihayet Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO - International Maritime Organization) bünyesinde danışman organ sıfatıyla oluşturulmuş olan IMO Gemi Mühendisliği Grubu (IMO Naval Architectural Group) üyeliğine kabule varan sürecin canlandırılması ve geliştirilmesinin de şart olduğu ifade edildi. Geçtiğimiz yıl Alman Gemi Mühendisleri Topluluğu (STG-Schiffbau Technische Gesellschaft) ile imzalanmış olan ancak henüz herhangi bir somut gelişme sağlanmamış olan işbirliği anlaşmasının da yeniden ele alınması bir an önce yapılması gereken işler arasında sayıldı.

Gemi inşaatında görülen kriz ile birlikte artan işsizlik ve buna bağlı olarak da özlük haklarının korunması sorunlarının da özellikle bu dönemde derinleştiği görüşü ifade edildi. Bazı katılımcılar, Odanın işsiz gemi mühendislerine hukuksal, psikolojik, sosyal ve ekonomik destek sağlamak bir yana aidatlar için icra yoluna başvurma tehdidi ile işsiz gemi mühendislerini yaraladığını belirttiler.

Gemi Mühendisleri Odası’nın “vizyon” ve “misyon” tanımlarının net ve kalıcı olarak yapılarak, kısa, orta ve uzun vadeli stratejik planların oluşturulması; Oda’nın bilim ve teknoloji ışığında mühendislik ilkelerini benimsemiş demokratik, katılımcı, şeffaf, bağımsız ve tarafsız bir meslek odası kimliğine kavuşturulması gerektiğinde fikir birliğine varıldı.

GEMİSEM’in (Gemi Mühendisliği Sürekli Eğitim Merkezi) yeniden etkinleştirilmesi suretiyle, gerçek anlamda bir meslek içi eğitim programının hayata geçirilmesi; bunun yanı sıra “bilim ve teknolojideki gelişmeler”, “kişisel gelişim”, “kariyer planlama”, “yöneticilik” vb. konularda da eğitim imkanlarının sağlanması gerektiği görüşü büyük destek gördü. Bu amaçlara varabilmek ve yeniden saygın, güvenilir, bağımsız, tarafsız ve etkin bir Gemi Mühendisleri Odası’na kavuşabilmek için gemi mühendislerinin katılımcı olmasının gerektiği ifade edildi.

Konuşulan temel konuların her birinin ayrı ayrı ele alınması gereken önem ve büyüklükte olmaları nedeniyle, başlatılan bu çalışmanın ileride de sürdürülmesine ve başka Arama Konferansları’nın da seri halde düzenlenmesine karar verilen bu ilk toplantı; “Sonuç Bildirgesi”nin, belirlenen bir kurul tarafından redaksiyonu tamamlandıktan sonra açıklanması kararlaştırılarak sona erdi.

3.20120213160808.jpg

4.20120213160822.jpg

5.20120213160837.jpg

virahaber.com
 

Bu haber toplam 2638 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.