1. HABERLER

  2. IMO & AB

  3. Gemi kaynaklı petrol kirliliğine karşı 50 yıllık çalışma sergilendi
Gemi kaynaklı petrol kirliliğine karşı 50 yıllık çalışma sergilendi

Gemi kaynaklı petrol kirliliğine karşı 50 yıllık çalışma sergilendi

IMO, Uluslararası Tanker Sahipleri Kirlilik Federasyonu ve Uluslararası Petrol Kirliliği Tazmin Fonu; hükümet ve sektör arasındaki 50 yıllık başarılı işbirliğini göstermek amacıyla bir sergi düzenledi.

A+A-

Uluslararası Denizcilik Örgütü (International Maritime Organization-IMO), Uluslararası Tanker Sahipleri Kirlilik Federasyonu (International Tanker Owners Pollution Federation Ltd -ITOPF) ve Uluslararası Petrol Kirliliği Tazmin Fonu (International oil Pollution Compensation Funds - IOPC Funds); hükümet ve sektör arasındaki 50 yıllık başarılı işbirliğini göstermek, gemilerden kaynaklanan büyük çaplı petrol dökülmelerinin etkili ve sürdürülebilir bir şekilde azaltımını sağlamak, bir kaza meydana geldiğinde hazırlık ve müdahale için etkin sistemler kurmak ve bu etkiyi tazmin etmek için kapsamlı bir mekanizma yaratmak amacıyla bir sergi düzenledi.

Sergi; IMO, IOPC Funds ve ITOPF tarafından, Uluslararası Deniz Ticaret Odası(International Chamber of Shipping - ICS), Uluslararası P&I Grupları Birliği (International Group of Protection and Indemnity Associations - IGP&I), Uluslararası Petrol Endüstrisi Çevre Koruma Birliği (International Petroleum Industry Environmental Conservation Association-IPIECA), Uluslararası Denizlere Petrol ve Kimyasal Dökülme Kontrolü Organizasyonu (International Spill Control Organization-ISCO) ve Petrol Şirketleri Uluslararası Denizcilik Forumu (Oil Companies International Marine Forum-OCIMF)'nun destekleriyle düzenlendi.

"50 years working together against oil pollution from ships" başlıklı IMO yayını üzerinden konu ile ilgili zaman tüneli ve sergi tabloları incelenebiliyor.

50 yıllık işbirliği

1967'de Torrey Canyon'un batması, dünyanın dikkatini büyük çapta denizcilik yakıtı dökülmelerinin çevresel etkilerine ve risklerine çekmiştir. Bu hiçbir şekilde bir gemiden kaynaklanan ilk petrol dökülmesi olmamasına rağmen, 1950'li ve 1960'lı yıllar arasında petrol tankerlerinin büyüklüklerinin artmasıyla birlikte, o dönemlerdeki en büyük dökülmeydi. Bu kaza, birincil sonuçlarından ziyade olumlu yönde değişim için katalizör görevi görmesi nedeniyle önemlidir. 50 yıl sonunda gelinen nokta; kapsamlı bir mevzuat sistemi, belirgin bir şekilde gelişmiş denizcilik sektörü, iyi hazırlık ve müdahale sistemleri ve kirlilikten etkilenenler için yeterli tazmin.

Söz konusu olaydan bu yana gerçekleşen önemli başarılara işaret etmek amacıyla; hükümetler ve çeşitli petrol, denizcilik ve müdahale sektörlerini temsilen 9 ortak kuruluş, son 50 yıldaki gelişmenin hikayesini anlatmak için biraraya geldi.

Üç alanda büyük gelişmeler meydana geldi

Önleme: Geliştirilmiş seyir güvenliği, gemi inşası , eğitim ve risk azaltımını içermektedir. Son 50 yıldaki bulgular, bu önemli değişikliklerin petrol döküntülerinin sayısını ve hacmini başarılı ve çarpıcı şekilde nasıl azalttığını göstermektedir. Bugün, tankerlerden önemli petrol döküntüleri nadir gerçekleşen bir olaydır.

Hazırlık ve Müdahale: Hem farkındalık ve hem de petrol dökülmeleri meydana geldiğinde daha iyi bir müdahale sağlayan pratik ve yüksek teknoloji geliştirmek için devam ettirilmiştir.

Sorumluluk ve Tazminat Yönetimi: Gemi kaynaklı bir petrol dökülmesi olduğunda güçlü bir tazminat ve sorumluluk sistemi mevcudiyeti, geciktirmeksizin ve etkin bir tazminat için uygun fonlama mekanizmaları ve kirlilik etkisinin zararını karşılamayı sağlamaktadır. Küresel ölçekte yakıt ihtiyacı devam edecektir. Ticaret modeli; bir ülkenin ithalatçı konumdan ihracatçı konuma gelmesi, bir başka ülkenin ekonomik büyümesi ve ticaret ortaklarının değişmesi gibi farklılıklar gösterir. Tüm bunların arasında denizcilik, bir ülkenin yakıt ihtiyacını karşılayan en etkin sektör olmaya devam etmektedir. Küresel ticarette hükümet ve sektör arasındaki işbirliği halen bu hikayenin başlangıcındaki kadar önemlidir.

Kaynak: International Maritime Organization

Bu haber toplam 48480 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.