1. HABERLER

  2. GEMİ ADAMI

  3. Gemi kaptanı olmak zorlaştı
Gemi kaptanı olmak zorlaştı

Gemi kaptanı olmak zorlaştı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, teşkilat yapısındaki değişiklik uyarınca, Gemiadamları Yönetmeliği'nde değişikliğe gitti.

A+A-

''Gemiadamları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik'' Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.


Buna göre, tüm gemiadamları, denizde kişisel can kurtarma teknikleri eğitimi, temel ilkyardım eğitimi, yangın önleme ve yangınla mücadele eğitimi, personel güvenliği ve sosyal sorumluluk eğitimi, cankurtarma araçlarını kullanma yeterliği eğitimi görmek ve bu konularda yeterli olduklarını kanıtlamak için, her beş yılda bir idarenin öngördüğü değerlendirme sınavından geçerek belgelerini yenilemek zorunda olacak. Bu değerlendirmede başarısız olan gemiadamları, başarısız olduğu konularda tekrar sınava tabi tutulacak veya eğitim ile belgelerini yenileyebilecek.
Can kurtarma araçlarını kullanma yeterliği belgesi 18 yaşından küçük olmayan ve en az 6 ay deniz hizmeti bulunan ve yukarıdaki eğitimleri tamamlayan gemiadamlarına düzenlenebilecek.
Uluslararası sularda görev yapan kaptan ve güverte zabitleri, zorunlu olarak, radar gözlem ve plotlama eğitimi, otomatik radar plotlama aygıtlarını (ARPA) kullanma eğitimi, uluslararası sularda görev yapan sınırlı yeterlikler dışındaki kaptan ve güverte zabitleri; elektronik harita gösterimi ve bilgi sistemi (ECDIS) eğitimi, köprüüstü kaynak yönetimi (BRM) eğitimi alacaklar.
Uluslararası sularda görev yapan sınırlı yeterlikler dışındaki başmühendis/başmakinist ve makine zabitan sınıfı gemiadamları içeriği ve süresi eğitim ve sınav yönergesi ile belirlenen ''makine dairesi kaynak yönetimi (ERM) eğitimi'' alacak. Bu eğitimi eğitim-öğretimleri sırasında başarılı olarak gören veya idare tarafından onaylı eğitim kurumlarında alan gemiadamlarına İdare tarafından ''makine dairesi kaynak yönetimi (ERM) belgesi'' verilecek.


Öte yandan yönetmeliğe göre, petrol ve kimyasal madde tankerlerinde çalışan tüm gemiadamları, petrol ve kimyasal madde tankerlerinde yük işlemleri için temel eğitimi, petrol tankerlerinde çalışan zabitanlar ile operasyondan sorumlu tutulan personel ilave olarak petrol tankerlerinde yük işlemleri için ileri eğitimi, kimyasal madde tankerlerinde çalışan zabitanlar ile operasyondan sorumlu tutulan personel ise ilave olarak kimyasal madde tankerlerinde yük işlemleri için ileri eğitimi, sıvılaştırılmış gaz tankerlerinde çalışan tüm gemiadamları, sıvılaştırılmış gaz tankerlerinde yük işlemleri için temel eğitimi, zabitanlar ile operasyondan sorumlu tutulan personel ilave olarak sıvılaştırılmış gaz tankerlerinde yük işlemleri için ileri eğitimi almak zorunda olacak.


Yolcu gemilerinde çalışan gemiadamlarının da zorunlu olarak ''yolcu gemisinde çalışma eğitimi'' almaları gerekecek.


Yeni yönetmeliğe göre, bir üst yeterlilik sınavına girmek için gerekli olan 24 aylık deniz hizmeti süresi 36 aya çıkarıldı. Bu, uzakyol vardiye zabiti yeterliliğine sahip olan denizcilerin üç yıl daha geç kaptan olabileceği anlamına geliyor.


Yeni Yönetmelik kimleri kapsıyor?
Yönetmelikte yer alan geçici madde, 1/7/2013 tarihine kadar, vardiya zabitliğinden 1. zabitliğe, uzakyol vardiya zabitliğinden uzakyol1. zabitliğine, makine zabitliğinden 2. makinistliğe, uzakyol vardiya mühendisliği/ makinistliğinden uzakyol 2. mühendisliği/makinistliğine yükselmek için başvuruda bulunacak denizcilerden eski yönetmelikteki gibi 24 ay deniz hizmeti isteneceğini belirtiliyor.

 virahaber.com

Bu haber toplam 1236 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.