1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. Gemi işletmeciliği kazandırıyor
Gemi işletmeciliği kazandırıyor

Gemi işletmeciliği kazandırıyor

Kıbrıs’ta gemi işletmeciliğinde gelirler 2010’un ilk çeyreğinde Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla’ya göre % 4.8’i buldu.

A+A-

Kıbrıs Merkez Bankası Gemi İşletmeciliği’nin araştırmasına göre, gemi işletmeciliğinden elde edilen gelirin kesin miktarı, Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla’ya göre % 0.2 artarak 362.335 milyon Avro’yu buldu. Bu rakam 2009’un ikinci çeyreğinde 346.979 milyon Avro idi.

Kıbrıs Haber Ajansı’na konuşan Kıbrıs Deniz Nakliyatı Odası Genel Direktörü Thomas Kazakos, Kıbrıs’ın Gayrı Safi Yurtiçi Hasılası’na göre gemi işletmeciliğinde sonuçların küçük ama istikrarlı bir artış trendi gösterdiğini söyledi.

Araştırmanın yapıldığı dönemde Kıbrıs’taki denizcilik sanayinin, mali zorlukların olduğu dönemde bile hiç devlet yatırımı almamasına rağmen Kıbrıs ekonomisine en önemli katkısı olan sektör olduğunu belirtti.

Kazakos, “Eğer denizcilik sanayinin başka bir sektörü olan gemi mülkiyeti rakamları hesaplandığında diyebilirim ki ılımlı bir tahminle bu iki sektörün Kıbrıs ekonomisine toplam katkısı Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla’ya göre % 6.0’u bulacaktır” şeklinde konuştu.

Araştırmaya göre, gelirlerin % 95’i (2009’un ikinci yarısında % 96) yabancı bandıra altında gemi işletmeciliğinden, % 5’I de Kıbrıs bandıralı gemi işletmeciliğinden geldi.

Gelirlerin çoğunluğu, araştırmanın bütün ek göstergelerin tepesinde olan Almanya’dan elde edildi. Almanya’da elde edilen gelirler, 2009’un ikinci çeyreğinde % 6 artarkan % 63 oldu. Onu % 8 ile İsviçre, % 5 ile Letonya izledi. Kıbrıs gelirlerin % 4’üyle dördüncü oldu.

Araştırmaya göre sanayi gelirlerinin % 75’I işletmecilikten, % 71’I Almanya’dan alındı. Bundan başka gelirlerin % 18’i navlundan, % 4’ü kiralamadan, % 3’ü de idari hizmetlerden sağlandı.

Araştırmada ekip yönetiminin, gemi işletmeciliği hizmetinin en sık ve önemli türünü oluşturduğu belirtildi. Özellikle gemi işletmeciliği hizmetinin % 48’i ekip yönetimiyle (2009’un ikinci çeyreğiyle karşılaştırıldığında % 5 düşüş) sağlanırken tam gemi işletmeciliği hizmetleri % 6 artarak % 42’ye çıktı.

Almanya ekip yönetiminde % 66’yla aslan payını alırken Malta, Liberya ve Marshal Adaları sanayinin tam yönetim gelirlerine katkıda bulunanlar arasında yer aldı.

Araştırmaya göre Alman gemi sahipleri gelire ana katkıyı yapan ülke oldu. Piyasa payları da 2009’un ikinci yarısında % 58’den % 69’a yükseldi. Hollanda, Panama ve Norveç de küçük piyasa paylarına rağmen en yüksek büyümeyi gösterdi.

Hollanda gemi sahiplerinin, Kıbrıs’taki gemi yönetimi şirketleriyle işbirliği % 13’ten % 20’ye yükseldi. Panama’nın piyasa payı da 2009’un ikinci çeyreğinde % 5’ten %10, Yunanistan’ın 2009’un ikinci çeyreğinde % 8 iken 2010’un ilk çeyreğinde % 12’ye çıktı.

Gemi işletmeciliği sanayinde en çok harcama 247,569 iken 2010’un ilk çeyreğinde 262,423 Avro’ya çıktı, ekip kazançları % 45 oldu, Onu % 28’le idari ve % 27 ile yönetim harcamaları izledi.

En çok ekip harcamaları Filipinlilere (% 39) ödendi. Daha sonra % 22 ile Polonyalılar, ardında % 16’yla Ukraynalılar geldi. Filipinliler % 26 ile en yüksek toplam harcama payını ekleme yaptılar. Onları % 22 ile Kıbrıs takip etti.

ABhaber

Bu haber toplam 1177 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.