Gemi inşa ve tasarım sektöründe devlet desteği semineri
Gemi ve yat sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin Türkiye’de yerleşik şirketlerden alacakları tasarım hizmetine ilişkin giderleri yıllık en fazla 200 bin dolara kadar yüzde 50 oranında 5 yıl süresince desteklenecek.
2008 yılında yayımlanan Tasarım Desteği Hakkında Tebliğ’de “gemi ve yat tasarımı” ile ilgili herhangi bir destek maddesi bulunmuyordu. Yapılan değişiklik ile “Gemi ve yat sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin Türkiye’de yerleşik şirketlerden alacakları tasarım hizmetine ilişkin giderleri yıllık en fazla 200 bin dolara kadar % 50 oranında 5 yıl süresince desteklenir.” denilerek, “gemi ve yat tasarımı” ile ilgili de destek getirilmiş oldu.
TMMOB GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI (GMO) ÖNCÜLÜK ETTİ
Odamızın geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiği Gemi inşa Sanayi Strateji Çalıştay raporlarında “Gemi inşa Sanayiinde Yerli Gemi İnşa Mühendislerinin Tasarım Ve Mühendislik Hizmetlerindeki Payının Artırılması” başlıklı altında gemi ve yat tasarımının desteklenmesi gerektiği de vurgulanmış ve sonrasında yapılan görüşmeler Odamızın Kasım 2014 Endaze bülteninde de yayımlanmıştı.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Eski Bakanı Lütfi Elvan’ın katılımıyla 22 Kasım 2014 tarihinde İstanbul’da yapılan “Denizcilik Çalıştayı”na katılan TMMOB GMO Yönetim Kurulu Başkanımız Sinem Dedetaş burada yaptığı konuşmada ve GMO adına sunduğu görüşlerde: “Teşviklerde gemi inşa sanayinin öncelikli sektör haline getirilmesi, stratejik ürün planlaması yapılarak teşviklerin ürün bazlı verilmesi ve yerli dizayn, yerli yan sanayi, yerli klas kuruluşu gibi kavramların teşvikler aracılığı özendirilmesi, Gemi mühendisleri olarak iyi eğitimli ve tecrübeli bir meslek grubu olduğumuz, Avrupa ile eşit şartlarda rekabet ortamı oluşturulduğunda, örneğin armatörlerimiz Avrupalı mühendis gücü yerine yerli mühendis gücünü tercih ettiğinde, yeterli katma değeri sağlayabileceğimiz, Stratejik planlamanın bir ilerleme olduğu ve ilerlemelerin var olabilmesi için birikimler üzerine kurulması gerekliliği, dolayısı ile tersanelerin kurumsal hafızalarının sektör açısından önemli olduğu” vurgulamıştı.
Odamızın özellikle Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Eski Bakanı Lütfi ELVAN ile yaptığı görüşmeler neticesinde “Yerli Gemi Ve Yat Tasarımının Desteklenmesi” konularında gelişme sağlanması konusunda da görüş birliğine varılmıştı.
04 Haziran 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Tasarım Desteği Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2008/2)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin (Tebliğ No: 2015/1) 6/B. maddesi ile “Gemi ve yat sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin Türkiye’de yerleşik şirketlerden alacakları tasarım hizmetine ilişkin giderleri yıllık en fazla 200.000 ABD Dolarına kadar % 50 oranında 5 yıl süresince desteklenir.” denilerek, gemi ve yat tasarımına devlet desteği sağlanmasıyla ilgili önemli bir adım atılmış oldu.
3 Eylül Perşembe günü 14.00-16.00 saatleri arasında Piri Reis Üniversitesi Yeni Kampüs Konferans Salonun da, 4 Haziran 2015 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan Tasarım Desteği Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2008/2)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2015/1) başta olmak üzere "Gemi İnşa&Tasarım Sektöründe Devlet Desteği Semineri” düzenlendi.
Seminer sunumu Kapsam Danışmanlık Genel Müdür Yardımcı Seçil Taylan tarafından yapılarak aşağıdaki konularda bilgi aktarılmıştır.
Ekonomi Bakanlığı ihracat Destekleri
KOSGEB Genel Destek Programı
KOSGEB Ar-ge İnovasyon Programı
Yatırım Teşvik
TÜBİTAK Projeleri
Eximbank Kredileri
Devlet desteğinin başvuru süreçleri,
Gemi İnşaa &Tasarım Sektöründe Devlet Desteği ile alakalı üyelerimizin de görüşleri istenmiştir, görüşler geldikten sonra bu konuda çalışacak üyelerimizden oluşacak bir komisyon aracılığı ile talepler GMO da toplandıktan sonra GMO‘nun gerekli girişimleri yapması dileği ile toplantı sona ermiştir.
Bu aşamada başvuru için tebliğin muallak olan kısımlarının netleşmesi beklenmektedir. Tüm tebliğ netleşince bu konuda bir seminerin daha yapılması kararlaştırılmıştır.
GMO olarak, geniş bir katılımla gerçekleşen seminere katılan bütün üyelerimize teşekkür ediyoruz.
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.