1. HABERLER

  2. GEMİ & YAT İNŞA

  3. Gemi İnşa Sektörü Strateji Çalıştayı düzenlendi
Gemi İnşa Sektörü Strateji Çalıştayı düzenlendi

Gemi İnşa Sektörü Strateji Çalıştayı düzenlendi

Hacısalihoğlu, Türk sanayicisinin zor koşullarda üretim yaparak gelişmiş ülkeler ile rebate etmeye çalıştığını belirtti.

A+A-

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Türk sanayicisinin zor koşullarda üretim yaparak gelişmiş ülkeler ile rebate etmeye çalıştığını belirterek “Gemi sanayinde Avrupa’da bir makine 5 yılda hurdaya çıkarken biz de 30 yıllık makineler ile üretim yapılmaya çalışılıyor” dedi.

Trabzon Gemi İnşa Sektörü Strateji Çalıştayı Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapıldı. Çalıştaya Trabzon Gemi İnşa Kümesi üyesi firmaların yanı sıra TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, TTSO Genel Sekreteri Hakan Gürhan, Ekonomi Bakanlığı KOBİ ve Kümelenme Destekleri Dairesi Şube Müdürü Zeynep İyiler de katıldı.

Çalıştayda konuşan TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, bir hedefleri olduğunu ve bu hedeflerine kavuşmak için çalışma takvimi hazırlamak gerektiğini ifade ederek “Atölyelerimiz var, bir iş yapıyoruz ve kadromuz mevcut. Asıl hedefimiz ise para kazanmak. Bu gerek iç piyasadan gerekse dış piyasadan olabilir. Ama bunun için yapmamız gereken çok önemli bir şey var, bir çalışma takvimi hazırlayarak ve önümüzü görerek hareket etmeliyiz. Böylelikle mevcut durumumuzdan hedefimize ulaşmak için neler yapmamız gerektiğini görme imkanına kavuşacağız” diye konuştu.

Hazırlanacak çalışma takvimi, firmaların ihtiyaçlarının belirlenmesi ve bu ihtiyaçların nasıl giderileceğiyle ilgili bir yol haritası olacağını vurgulayan Hacısalihoğlu, “fiziki mekandan başlayarak bu alanda ihtiyacımız olan, gerek kümelenme mantığında, gerekse Ekonomi Bakanlığı AR-GE desteği kapsamında alabileceğimiz desteklerle ilgili, gerekse firmaların noksan taraflarının tamamlanmasıyla ilgili fikir verecek. Mevcut durumdan nereye doğru gittiğimizi de görebileceğiz. Belli standartlara getirilip atölyelerin taşınmasından alt yapıların tamamlanmasına, bunun yanında firmalarımızın alacakları desteklerden verilecek danışmanlık hizmetlerine kadar hepsini araya yerleştirerek bir zaman programı yapmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

Firmaların ve sektörün kümelenme mantığı ile analizlerinin yapıldığını ve belirlenen ihtiyaçlar doğrultusunda destek verileceğini dile getiren Başkan Hacısalihoğlu, “Önümüzde destek alabileceğimiz birçok kaynak mevcut önemli olan bu kaynakları nasıl etkili kullanacağımızı belirlemek, hazırlayacağımız çalışma takvimi ile 3 yıllık dönemde yapılacak çalışmaları ve ihtiyaç duyulacak kaynakları belirlemeli A’dan Z’ye görünmeyen bir şey bırakmamalıyız. Böylelikle her şeyi daha net olarak görebiliriz” şeklinde konuştu.

Sektör temsilcileriyle Almanya’ya yapılan inceleme gezisinden bahseden Başkan Hacısalihoğlu, “Almanlar 5 yıllık ve 600 milyon dolarlık makineyi 600 bin dolara sattı. Bizde 30 yıllık makineler kullanılırken orada 5 yıllık makine hurda sayılıyor. Onun yerine daha hızlı, daha verimli makine bulmuşlar. Bizim burada yapacağımız sistem nedir? Nasıl rekabetçi bir ortam oluşturabiliriz? Bunu mantık olarak biliyoruz, ama nereden gidiyoruz, bunu görmek açısından yapacağımız çalışma takvimi çok önemli” ifadelerini kullandı.

Hızlı hareket edilmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Hacısalihoğlu, “Çünkü dünya hızlı değişiyor” diyerek konuşmasını şöyle tamamladı:
“Daha dikkatli olmalı, sektörde belli standartlara gelmeliyiz. Yarın dış piyasaya açılırken eleştirilecek yönümüz kalmamalı. Hedefimize kısa zamanda ulaşalım. Bu proje çok güzel bir örnek, belki başka yerde uygulanamayacak bir proje. Başarıya ulaşması bizlerin elinde. Hep birlikte bunu yürüteceğiz, çok da zor değil. Çünkü elimizden tutan çok. İşin gerçeği bu. Ekonomi Bakanlığı ‘Ne yaparsanız, yanınızdayız’ diyor. Bu kadar destek varken bize sadece hedefimize kilitlenmek kalıyor.”

Ekonomi Bakanlığı KOBİ ve Kümelenme Destekleri Dairesi Şube Müdürü Zeynep İyiler ise Ekonomi Bakanlığı olarak Türkiye’nin çeşitli yerlerinde yürütülen kümelenme çalışmalarını desteklediklerini belirtirken, Trabzon’da uygulanan Gemi İnşa Sektörü Kümelenme Projesi’nin çok özel bir proje olduğunu söyledi.

Almanya ve Hollanda’ya yapılan gezinin getirilerine dikkat çeken İyiler, “Almanya ve Hollanda gezileri sizin için de, bizim için de önemli bir dönüm noktası oldu. Firmalarınız, odamız, teknik destek ekibimiz ve danışmanlarımızla birlikte Bakanlığımızın proje yönetim birimi orada bütünleşti. Hepimizin önünde farklı bir vizyon açıldı” diye konuştu.

virahaber.com

Bu haber toplam 923 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.