Gemi inşa sektörü 2.5 milyar dolar ciro yaptı
Katar İçişleri Bakanlığı'nın Türk firması Ares Tersanesi'ne sipariş verdiği 17 gemiden 48 metrelik 1'inci 'Ares 150 Hercules OPV' karakol gemisi, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın katıldığı törende teslim edildi.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, ARES Tersanesi tarafından inşa edilen 150 Hercules Açık Deniz Karakol Gemisi'nin Katar Sahil Güvenlik Komutanlığına Devir Teslimi Töreni'ne katıldı.
Törende konuşan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 11 aylık gemi inşa sektörü ihracat rakamını açıkladı.
Geçen yıl 970 milyon dolar ihracat yapıldığını belirten Arslan, "11 aylık sürede 1 milyar 60 milyon doların üzerine çıktık. Son aylarla bu rakam daha da yükselecek" dedi.
Katar İçişleri Bakanlığı ile Ares Tersanesi arasında, toplam Herkül sınıfı 17 süratli karakol gemisinin inşası için 2014 yılında sözleşme imzalandı. Proje kapsamında 48 metre uzunluğunda, 37 deniz mili hıza sahip dünyanın en süratli açık deniz karakol gemisi 'Ares 150 Herkül OPV' ve 34 metre boyundaki Ares 110 Hercules, Antalya Serbest Bölge'deki Ares Tersanesi'nde gerçekleştirilen törenle Katar Sahil Güvenlik Komutanlığı'na teslim edildi. Törene, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Katar İçişleri Bakan Vekili Tümgeneral Al-Khulaifi, Katar Sahil Güvenlik Komutanı Tuğgeneral Al-Mannai, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Ares Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Kalafatoğlu ve çok sayıda davetli katıldı.
Törende konuşan Bakan Arslan, teslim edilecek gemilerin gurur vesilesi olduğunu, bu gururun en doğal sahibinin başta Ares Tersanesi olmak üzere tüm çalışanlar olduğunu belirtti. Gemilerin son teknoloji ile donatıldığını ve muhteşem olduğunu aktaran Arslan, şöyle konuştu:
"Geminin dönme yarıçapını sordum, gemi bulunduğu yerde ne kadar dar dönerse o kadar başarılıdır. 48 metrelik gemi, 74 metre yarıçapta dönebiliyor. Dümen yok joystick var. Hem ileri hem sağa sola dönme kabiliyeti sağlıyor. Adeta tek parmakla gemiye istenen her şey yapılabiliyor. Bir gemide olabilecek her teknoloji ve ekipman kullanılmış. Yapmışken en iyisini yapmışsınız."
2.5 MİLYAR DOLAR CİRO YAPTI
Türkiye'nin dışarıdan askeri gemi sipariş eden bir ülke halinden sipariş alıp üreten hale geldiğini aktaran Bakan Arslan, şöyle dedi:
"Kendi helikopterini yapan ve seri üreten ülke haline geldik. İnsansız hava aracını silahlı olarak imal edebilen bir ülkeyiz. Bu gurur verici bir durum. Biz isteriz ki kardeş ülkelerle paylaşalım. 15 yılda gemi inşa sektöründe yatırım miktarı 2.8 milyar dolardır. Kamu özel sektör fark etmez. Tersane 37'den 79'a çıktı. Özellikle 2008'den beri dünyanın bu sektörde yaşadığı kriz düşünülünce bu artış önemli. Bu sektörde 30 bin kişi, yan sektörleri de düşünürsek 90 binden fazla insan istihdam ediliyor. Sektör 2.5 milyar dolarlık yıllık ciroya ulaşıyor. Kaldı ki bakım onarım ihracat sayılmadığı için oradaki rakam da çok büyük. Görünen rakam, yaşanan rakamdan çok küçük. 700 bin ton çelik işleme kapasitemiz var. 26 yüzer havuzumuz var. 10 kuru havuz. Gemi geri dönüşüm tesisi 23'ü buldu. Çevreci bir şekilde dünyanın öngördüğü bütün standartlara sahibiz."
11 AYDA 1 MİLYAR 60 MİLYON DOLAR ÜZERİNE ÇIKILDI
Geçen yıl sektörün 970 milyon dolar ihracat yaptığını vurgulayan Bakan Arslan, bakım onarım ihracat sayılmadığı için sayının böyle göründüğüne dikkat çekerek, şöyle devam etti:
"11 aylık sürede 1 milyar 60 milyon doların üzerine çıktık. Son aylarla bu rakam daha da yükselecek. Deniz ticaret filosu 4 kat artmış durumda. Gerek sahil güvenlik botları gerekse yurt içi botlar gurur verici boyutta. Gemi inşa ve bakım onarımı konusunda iyi kabiliyetimiz var. Bunu açıklıyor ve göstermeye çalışıyoruz."
Gemi inşa sektörünün desteklenmesi için teşviklerde bulunduklarını da belirten Bakan Arslan, "Özellikle uluslararası krizlerin bu sektörü etkilediği bir ortamda biz ülke olarak gemi inşa sektörünü 2'nci bölge teşviklerinden 5'inci bölge teşviklerine aldık. Sektör nefes aldı. Tersane kira süreleri kısalmıştı. Tersanecilerimiz önünü göremez hale gelmişti ve biz bu süreyi 49 yıla çıkarttık. Sektör önünü görecek hale geldi" diye konuştu. Bakan Arslan, 6 milyar 247 milyon TL Antalya'ya yatırım yaptıklarını da sözlerine ekledi.
Törende konuşan Kerim Kalafatoğlu ise Ares'in Cumhuriyet dönemi ihracat rekorunu kırdığını söyledi. Katar İçişleri Bakan Vekili Tümgeneral Al-Khulaifi, bir filo inşa etmek hayali içinde olduğunu belirterek, "2002 yılından bu yana bir filo inşa etmek için girişimlerde bulundum. Bazı şirketlerle görüşmelerimiz olmuştu. Ancak Türkiye ile yapılan bu anlaşma sonrası hayallerim gerçek oldu" diye konuştu. Konuşmaların ardından teslim töreni ve karşılıklı hediye verildi.
37 deniz mili sürati var
Son çıkartılan 'Ares 150 Hercules' 37 deniz mili azami süratiyle dünyanın en hızlı açık deniz karakol gemisi unvanına sahip. Toplam bin 600 deniz mili ikmal yapmadan seyredebilen gemi 260 ton deplasmana sahip ve 9 bin 100 beygir makine gücü var. Gövde formu itibariyle açık denizlerde kesintisiz hizmet verebilecek olan gemi, Türkiye'de inşa edilmiş en büyük konpozit gövdeli gemi olarak da unvana sahip.
Dışı askeri, içeride 5 yıldızlı otel konforlu
Çok sert deniz koşullarına karşı dayanıklı olarak tasarlanan gemi, Katar Körfezi ve okyanuslarda operasyon yapabilecek seviyede tasarlandı. Dışarıdan her ne kadar askeri bir gemi olarak gözükse de, içerisindeki, VIP kamara, oda, toplantı salonları, mutfak ve kaptan köşküyle 5 yıldızlı otellerdeki görünüm ve konfora sahip olan gemi, teknolojik olarak da en üst seviyede donatıldı. Tip olarak Türk Sahil Güvenlik Botları'nı da andıran geminin ana kumanda merkezinin görüntüsü ise uçakların kokpitlerini anımsatıyor.
Vira Haber
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.