Gemi adamlarına ceza yağacak
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından Gemiadamları Yönetmeliğinde değişiklik taslağı hazırlanarak, sektörün görüşlerine açıldı.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından Gemiadamları Yönetmeliğinde değişiklik taslağı hazırlanarak, sektörün görüşlerine açıldı. Taslağa göre; Gemiadamları Disiplin Komisyonu kurulacak, kurulan komisyon gemiadamlarının gemide rapor edilen disiplinsizlikleri, mesleki yetersizlikleri ve denizcilik örf adetlerine uygun olmayan davranışlarını inceleyerek karara bağlayacak. Disiplinsizlikleri, yetersizlikleri veya ihmalleri tespit edilen gemiadamlarına, yeterlik belgelerinin askıya alınması, bir alt yeterliğe indirme ve belgelerinin iptaline kadar idari tedbirler ile 5000 TL den 25000 TL ye kadar idari para cezası uygulanacak. Aynı tür cezalar donatım şartlarına uymayan gemi işletmecileri ile gemiadamı yetiştiren resmi ve özel eğitim kurumlara da uygulanacak.
Bakanlık’ta çalışanlar Gemiadamı Sınavlarından Muaf Olacak
Bakanlıkça dağıtılan taslak metne göre; Bakanlık’ta çalışanların karada geçirdikleri hizmetlerde deniz hizmetinden sayılacak, bu kişiler mevcut yeterlik belgelerini sınavsız olarak yenileyebilecekler.
Balıkçı Gemileri Su Ürünleri Zabiti istihdam edecek
Taslağa göre balıkçı gemileri için Su Ürünleri Zabiti adı altında yeni bir kadro ihdas ediliyor. Su ürünleri zabiti seyir işlerine karışmayacak ancak balıkçılık teknikleri, balık avlama sahaları ve ÖTV’siz yakıt işlerde kaptana yardımcı olacak.
Yönetmelikle Suç ve Ceza Oluşturulabilir mi?
Taslak konusunda görüşlerine başvurduğumuz uzmanlar, değişiklik taslağının gemiadamları, gemi işletmecileri ile resmi ve özel ayırımı yapılmaksızın denizcilik eğitimi veren kuruluşlara yönelik idari para cezası ve hak mahrumiyeti ya da mesleki faaliyetten alıkoyma gibi idari yaptırımları içerdiğinin anlaşıldığını, bu tedbirlerin Bakanlığın kuruluşu hakkındaki KHK’ya dayandırıldığını belirtiler. İdari hukuk açısından görüş veren bir uzman Kanunun açıkça suç saymadığı bir fiil için kimseye idari ceza veya hak mahrumiyeti verilemeyeceğini ya da güvenlik tedbiri uygulanamayacağını, Kanun Hükmünde Kararnameler de dahil idarenin düzenleyici işlemleri ile suç ve ceza konulamayacağını söyledi. Uzmanlar, Resmi veya özel öğretim kurumlarının özel kanunları olduğunu ve bu kanunlarda zaten bu tür idari cezalar ve yaptırımlar bulunmakta olduğunu bu tür kurumlara ve yöneticilerine yönelik düzenlemelerin 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ya da 5580 sayılı Özel Öğretim Kanunu gibi özel kanunlara dayanaklı olması gerektiğini, bir Bakanlığın başka bir resmi kuruluşa veya başka bir Bakanlığın idaresi altındaki bir kuruma idari bir yaptırım uygulamasının Türk idari hukuk sistemi açısından mümkün olmadığını savundular.
Gemiadamları; Disiplin Komisyonu Yanıltılabilir
Görüşünü aldığımız bir gemiadamı, gemiadamlarının armatörden ücretlerini alamadıklarını, işletmecinin yanıltıcı iddialarıyla disiplin komisyonunun işverenin etkisinde kalabileceğini, gemiadamına uygulanacak hak mahrumiyeti ve ehliyetinin komisyon kararıyla iptali gibi tedbirlerin ve 25 bin Tl para cezasının emekçi birisi için çok ağır cezalar olduğunu, kanunda tanımlanmayan suç ve ceza idari kararların yargı tarafından bozulması durumunda bile gemiadamı ve ailesinin bu süre içinde aç kalabileceğini iddia etti.
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.