“Gelecek senin, denizlerine sahip çık!"
Deniz Kültürü Derneği ve Piri Reis Üniversitesi’nin birlikte düzenlediği "İklim Değişikliği Kurultayı" Piri Reis Üniversitesi Deniz Kampüsü'nde yapıldı.
Elif Mutlu - Hüseyin Altay Yontan / Vira Haber
Deniz Kültürü Derneği ve Piri Reis Üniversitesi’nin birlikte düzenlediği “İklim Değişikliği Kurultayı -İklim Değişikliğinin Denizlere Etkileri, Denizcilik ve Gemiler-” kurultayı geniş bir katılımla 29 Kasım Salı günü Piri Reis Üniversitesi’nin Deniz Kampüsü'nde gerçekleştirildi.
“İklim Değişikliği Kurultayı -İklim Değişikliğinin Denizlere Etkileri, Denizcilik ve Gemiler-” kurultayı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Programın sunuculuğunu ise Deniz Kültürü Derneği Başkan Yardımcısı Ayşe Olcay üstlendi.
Gerçekleştirilen "İklim Değişikliği Kurultayı"na, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka, İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, Deniz Kültürü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hakkı Şen, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, denizcilik sektörünün temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, gazeteci ve sanatçılar, akademisyenler ve öğrenciler katılım sağladı.
“İklim Değişikliğinin Denizlere Etkisi, Denizcilik ve Gemiler” başlıklı İklim Değişikliği Kurultayı’nda tehlikenin boyutları gazeteciler, akademisyenler, STK’lar ve denizcilik sektörü temsilcileri tarafından ele alındı.
Hakkı Şen: "Tam da denizciliğin ruhuna uygun olarak, bakınız herkes aynı gemi içerisinde."
Kurultayın açılış konuşmalarından ilkini Deniz Kültürü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hakkı Şen yaptı. Şen konuşmasında; “Bir gemi olması gerekiyordu ve bu gemi yeşil olmalıydı. Tam da denizciliğin ruhuna uygun olarak, bakınız herkes aynı gemi içerisinde. Son zamanlarda AP ile yaşadığımız sorunun ve asil üyeliğin askıya alınmasının sebeplerinden bir tanesinin çevre olması, kurultay projemizin ne kadar önemli olduğunu ortaya koymuştur. STK’lar olarak yaptığımız bu gibi etkinlikler uluslararası arenada idaremizin de işlerini kolaylaştırmaktadır. Nereden nereye geldik diye sorarsak eğer, aslında cevabı basittir. Bundan yedi yıl önce kişi başına düşen su miktarı 4.500 m3 iken bugün kişi başına düşen su miktarı 1.430 m3’tür. Ayrıca şunu belirtmek isterim ki bugüne kadar gazeteci arkadaşlar ile direkt denize odaklanan böyle bir ortak çalışma ilk kez yapılmaktadır. Sonuçta; iklim değişikliğinin etkileri denizlerde başlıyor, denizlerde bitiyor.” diyerek denizcilerin iklim değişikliği ile nasıl mücadele ettiği konusunda kamuoyunun aydınlatılmasının önemini vurguladı.
Deniz Kültürü Derneği Başkanı Dr. Hakkı Şen - UDHB Müsteşarı Kapt. Suat Hayri Aka
Suat Hayri Aka: "İnsanoğlu üzerine düşeni yapmak zorundadır."
Kurultayın açılışında konuşma yapan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka, “Son zamanlarda kayıtlara geçen en sıcak yıl 2015’tir. Bundan bir önceki en sıcak yıl ise 2010’dur. İnsanlığın önünde ilerleyen bu ciddi tehdit, günümüzde öyle boyutlara geldi ki pek çok bilimsel araştırma emisyon azaltımlarının dahil iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini geri döndürmek için yeterli olmayacağını ortaya koymaktadır. Tarihin bu en büyük karbondioksit konsantrasyonunu bu yüzyılda soluyan insanoğlu bu sorumluluğunun faturasını gelecek nesillere ödetmeden üzerine düşeni yapmak zorundadır.” dedi.
Toplam 4 oturumda gerçekleştirilen İklim Değişikliği Kurultayı'nın "İklim Farkındalığı ve Temiz Enerji Açısından Medyanın Toplum Üzerindeki Etkileri" isimli ilk oturumunda Gökhan Abur (NTV), Gökhan Karakaş (Milliyet), Erhan Öztürk (Sabah Gazetesi), Fatih Çekirge (Hürriyet) ve Hasan Aydın (FOX TV) konuk olurken, oturumun başkanlığını ise İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan yaptı. Oturumda ünlü gazeteciler hem okurların felaket haberleri dışında çevre içerikli haberlerle ilgilenmediğine dikkat çektiler, hem de medyanın çevre ve iklim değişikliğine ilişkin haberlere hak ettiği ölçüde yer ayırmadığını söyleyerek özeleştiride bulundular.
Basın Sektörü Temsilcileri
İkinci oturumda “İklim Değişikliği Tehdidi Altında Denizler, Denizcilik ve Gemiler (Şirket, kurum ve kuruluşlar)” bölümünde Türkiye Denizcilik Federasyonu’nu temsilen Federasyon Başkan Vekili Bülend Temur, Türk Loydu’nu temsilen İş Geliştirme Bölüm Müdürü Mehtap Karahalli Özdemir, Seagull-Martı Deniz Temizliği’ni temsilen Çevre Mühendisi Zeynep Lök ve Asyaport’u temsilen İş Geliştirme & SEÇ Kalite Müdürü Gülcan Güler Doğanuz konuşmacı olarak yer alırken, oturumun başkanlığını ise Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu yaptı.
Denizcilik Sektörü Şirket, Kurum/Kuruluş Temsilcileri
Üçüncü oturumda “İklim Değişikliği Tehdidi Altında Denizler, Denizcilik ve Gemiler (STK’lar ve Devlet Kurumları)” bölümünde Ulaştırma Denizcilik Haberleşme Bakanlığı’nı temsilen Yeşil Liman Proje Koordinatörü Bülent Sönmez, İMEAK Deniz Ticaret Odası’nı temsilen Kapt. Yılmaz Dağcı, Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği’ni temsilen GİSBİR Çevre Koordinatörü Yard. & Çevre Mühendisi Elif Gizem Albayrak, Deniz Temiz Derneği'ni (TURMEPA) temsilen Genel Müdür Akşit Özkural ve Türkiye Liman İşletmecileri Derneği’ni temsilen Genel Sekreter İrfan Bilgin konuşmacı olarak yer alırken, oturumun başkanlığını GİSBİR Yönetim Kurulu Üyesi Orkun Özek yönetti.
İkinci ve üçüncü oturumda denizcilik sektörünün önemli kurum ve kuruluşları iklim değişikliği ile nasıl mücadele ettiklerini anlatarak yeşil ve çevre dostu uygulamalara dikkat çektiler.
Sivil Toplum Kuruluşları ve Devlet Kurumu Temsilcileri
Kurultayın “Denizcilik Sektöründe Enerji Verimliliği ve Küresel Isınmaya Etkileri (Bilimsel Konuşmacılar)” isimli dördüncü ve son oturumuna Namık Kemal Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fatih Konukcu, Ekobil Çevre Hizmetleri’nden Dr. Aslı Sezer Özçelik, Piri Reis Üniversitesi’nden Doç. Dr. Alimet Sema Özen ve Dr. Baki Yokeş konuşmacı olarak yer alırken, oturumu Piri Reis Üniversitesi (PRÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zehra Akdeniz yönetti. Bilim insanları son oturumda iklim değişikliğinin yaratacağı felaketin boyutlarını gözler önüne seren sunumlar yaptılar ve Paris'ten Marakeş'e COP22 sonrasında iklim rejimi açısından Dünya’nın ve Türkiye'nin nerede olduğunu etkileyici bir şekilde ortaya koydular.
Bilimsel Konuşmacılar
Aksoy ve Aral'a "Deniz Yıldızı Çevre Ödülü" verildi
İklim değişikliği kurultayı özellikle çevre konusunda farkındalık kampanyalarına katılmış kişilerin çabalarını da görünür kılmayı amaçlıyordu. Bu nedenle kurultay sonunda bu konu için katkı yapmış denizcilik sektöründe faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlara “Denizyıldızı Plaketi” verilirken, ünlü oyuncu Serap Aksoy ile ünlü fotoğrafçı ve belgeselci Çoşkun Aral’a “Deniz Yıldızı Çevre Ödülü” taktim edildi. Kurultay hatıra fotoğrafı çekimiyle son buldu.
Faruk Okuyucu & Serap Aksoy / Çoşkun Aral & Dr. Hakkı Şen
ViraHaber.com | Özel Haber
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.