1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Gediz'de 'Flamingoların kurtuluş savaşı
Gediz'de 'Flamingoların kurtuluş savaşı

Gediz'de 'Flamingoların kurtuluş savaşı

Doğa Derneği: Flamingoların dünyada yaşadığı en önemli yerlerden biri olan Gediz Deltası'nın üstü çamurla örtülerek yok edilecek.

A+A-

Doğa Derneği Gediz Deltası'nı tehdit eden proje ile ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi'nin zararlarına dikkat çekildi ve şu sözlere yer verildi:

"İzmir'in flamingolarını tehdit eden bu çalışmanın adı "İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon" projesi. Bu çalışmayı basından "İzmir Körfezi'ni temizleyecek proje" olarak da duymuş olabilirsiniz. Proje, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Devlet Demiryollları tarafından planlandı. İsmi kulağa hoş görünen bu projenin bir de karanlık yüzü var. Proje gerçekleşirse, İzmir Körfezi'nin dibinde kilometrelerce kazılacak kanaldan 22 milyon metreküp çamur çıkarılacak. Bu çamur, Gediz Deltası'nın güneyine, yani uluslararası ölçekte korunan bir alana dökülecek.

Çamur döküm alanının yerini değiştiremezsek, tam 700 futbol sahası büyüklüğünde doğal alan çamurla örtülerek yok edilecek. Çıkarılacak çamur o kadar çok ki! Bu çamur, alanı 30 santimetre kalınlığında 10 kez kaplayabilir. Oysa binlerce kuşun yaşamını sağlayan bu alan hem doğal sit alanı, hem de uluslararası Ramsar Sözleşmesi ile 'mutlak koruma alanı' ilan edilmiş durumda. Aynı zamanda çamurun depolanmak istendiği bu yerde, deltadaki tüm canlıların ana besin kaynakları bulunuyor.
Doğa Derneği elbette körfezin temizlenmesine karşı değil. Doğa Derneği, körfezi geri kazanalım derken İzmir'in doğa mirası Gediz Deltası'nın yok edilmesine karşı. Çamurun döküleceği alternatif alanlar bulunarak hem körfez temizlenebilir, hem de flamingolar binlerce yıldır süren yaşamını devam ettirebilir.

Çamur her zaman için başka bir yere taşınabilir, ama flamingolar, pelikanlar, balıklar ve koskoca bir delta taşınabilir mi?

Doğa Derneği, pek çok başka oluşumla ortaklık içinde çalıştığı 'Hedef: Sıfır Yok Oluş' kampanyası sayesinde bu güne kadar çok sayıda canlının yaşamasını sağladı. Yapılan çalışmalar, kelaynak, çizgili sırtlan, çöl varanı ve ceylanlar gibi nesli tehlikedeki canlıların yok oluşunu engelledi. Şimdi sıra Gediz Deltası ve flamingolarda. İzmir Körfezi'nden çıkacak çamur için yeni bir yer bulunana kadar, projenin başlaması için gerekli ÇED (Çevre Etki Değerlendirme) sürecini durdurabiliriz."

virahaber.com

Bu haber toplam 994 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.