1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Gaziantep denize açılıyor
Gaziantep denize açılıyor

Gaziantep denize açılıyor

Gaziantep Zirve Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesinde, Gemi Makineleri İşletme ve Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümleri açıldı.

A+A-

Gaziantep Zirve Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesinde, Gemi Makineleri İşletme ve Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümleri açıldı.

Denizcilik Müsteşarı Hasan Nabioğlu, Zirve Üniversitesi’nde bölümlerin açılması dolayısıyla düzenlenen etkinlikte, Türkiye’nin denizcilikte önemli yerlere geldiğini söyledi.

Zirve Üniversitesi’nin denizcilik eğitimi gündeme gelince bu konuya öncülük ettiğini, denizcilik eğitiminin Gaziantep’e yakışacağını düşündüklerini dile getiren Nabioğlu, şöyle konuştu.

"Denizcilik konusunda ne yapmaları gerektiğini bize sorduklarında, biz de bildiklerimizi, tecrübelerimizi paylaştık. Onlar da bu konuda öncü oldular. Denizcilik mezunu olan elemanlar, arkadaşlarımız işsizlik çekmiyor. Güzel maaşlarla iş buluyorlar. Bütün Türkiye’deki zabitan açığı tamamlansa bile dünyanın ihtiyacı var. Dünyaya eleman yetiştirebilirsiniz. Denizcilikte önemli yerlere geldik.

Nabioğlu, Gaziantep’in eskiden beri dünyaya entegre bir şehir olduğunu ve sanayi anlamında da denizcilikle ilgili çalışmalar yürütebileceğini ifade etti.

Yapılan çalışmalarla Türk Deniz Ticaret filosunun kara listeden griye, oradan da beyaz listeye geçtiğini ve Türkiye’de denizcilik anlamında güzel çalışmalar yapıldığını dile getiren Nabioğlu, "İnşallah Zirve Üniversitesi’nde de iyi öğrencilerimiz yetişecek" dedi, katılımcıları denizci selamıyla selamladı.

"Denizlere açılmaya karar verdik"

Zirve Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Kısa ise açtıkları yeni bölümlerin dünyada gemi adamı yetiştirmeyle ilgili ihtiyaca cevap verebilecek bölümler olduğunu belirtti.

Dünyada kara, hava ve tren yoluyla yapılacak taşımacılığın çok sınırlı olduğunu, bu alanda denizlerin hem ucuz hem de avantajlı olduğunu ifade eden Kısa, şöyle konuştu.

"Biz denizlere açılmaya karar verdik. Dünyadaki sosyal ve ekonomik eğilimleri takip ediyoruz ve gençlerin iyi bir geleceğe sahip olmasını istiyoruz. Bu açıdan analizler yaparak bu iki bölümün açılışını yaptık. Bu iki bölüm toplam 120 kontenjana sahip. Her bölümde okuyacak öğrencilerimizin her üçünden birine burs vereceğiz.

Yapılan araştırmalar tüm dünyada denizciliğin giderek daha da önem kazandığını ve bu alanda nitelikli profesyonellere ihtiyaç olduğunu söylüyor. İstihdam Araştırma Enstitüsü raporuna göre, 2005 yılında hazırlanan rapor dünya genelinde 10 bin zabitan sınıfı gemi adamı açığı bulunduğunu ve bu açığın 2015 yılında 27 bine ulaşacağını söylüyor. Yeni nesil deniz profesyonellerine ihtiyacımız var. Bu sektör, istihdam garantisi olan nadir alanlardan biri.&quot.

Prof. Dr. Kısa, Denizcilik Mükemmeliyet Merkezi kurmak üzere Adana bölgesinde 70 dönümlük bir araziyi Maliye Bakanlığı’ndan istediklerini, bu bölümde sadece eğitim verilmeyeceğini, lisansların yenilenmesi ve gelişmelerin takip edilmesi gibi çalışmaların da yapılacağını vurguladı.

Öğrencilerine güçlü bir İngilizce eğitimi vereceklerini, yurt dışında iş bulma ve staj olanaklarıyla ilgili girişimlerini tamamladıklarını ifade eden Kısa, "Dünyada gemi adamı maaşları küçümsenecek maaşlar değil. Bu işe gönül vermiş olan herkesi, öğrencileri varsa çevresinde, bu bölümleri yazmayı teşvik ediyorum" diye konuştu.

 

Milliyet

Bu haber toplam 1212 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.