1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. GATAB sualtı arkeoloji envanterini çıkarıyor
GATAB sualtı arkeoloji envanterini çıkarıyor

GATAB sualtı arkeoloji envanterini çıkarıyor

Güney Antalya Turizmi Geliştirme ve Altyapı İşletme Birliği (GATAB), uygulanan su altı projesiyle Üç Adalar'ın su altındaki arkeolojik envanterini çıkartıyor.

A+A-

Güney Antalya Turizmi Geliştirme ve Altyapı İşletme Birliği (GATAB), uygulanan su altı projesiyle Üç Adalar'ın su altındaki arkeolojik envanterini çıkartıyor.

GATAB'tan yapılan yazılı açıklamada, Kemer'deki farklılıkları, turizm çeşitliliklerini ve Kemer'in güzelliklerini tanıtmak amacıyla çalışmalar yapan GATAB'ın Kemer ve bölgesinin denizleri ve denizlerindeki değerlerine de sahip çıkarak turizme kazandırdığını belirtildi.

GATAB tarafından dört yıldır desteklenmekte olan ve bu yıl temmuz ayında başlayan "Antalya Kıyıları Arkeolojik Sualtı Araştırmaları Projesi" kapsamında Kemer Üç Adalar bölgesinin deniz altı arkeolojik envanterinin çıkartıldığı ifade edilen açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle Dr. Hakan Öniz başkanlığında 60 gün boyunca 15 kişilik özel bir ekiple gerçekleşen proje kapsamında Antalya kıyılarında bulunan arkeolojik kalıntılar ve gemi batıklarının bilimsel tespitlerinin gerçekleştirildiği kaydedildi.

Su altı robotları, sonar teknolojileri, manyetometre gibi ileri su altı tespit cihazlarının kullanılmasıyla tespit edilen eserlerin üzerine su altı arkeologlarının dalış yaptığı anlatılan açıklamada, tek tek fotoğraflanan ve çizilen eserlere birer kimlik numarası verildiği, koordinatlarının haritalara işaretlendiği belirtildi.

GATAB desteğiyle yürütülen çalışmalar sayesinde Üç Adalar bölgesinin uzun mesafe deniz yolculuklarında gemiler için bir sığınma noktası olduğunun ortaya çıkartıldığına dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Buna göre yaklaşık 5 bin yıldır Mersin ve Doğu Antalya kıyıları ile Doğu Akdeniz bölgesinden Orta ve Batı Akdeniz'e giden gemiler tarafından fırtınalardan kaçmak için bu adaların kullanıldığı öğrenildi. Bulunan Tunç Çağı üç delikli taş çapasının dışında, Roma ve Bizans döneminden kalma çapalar ile yine bu dönemlerden kalma üç gemi batığı da kayda alındı. Bu çalışmalar sırasında bölgenin 'multibeam sonar' cihazıyla deniz dibi üç boyutlu haritası da çıkartıldı."

GATAB Başkanı ve Tekirova Belediye Başkanı Yusuf Üras'ın görüşlerine de yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Proje Türkiye'de uygulanan tek sistematik su arkeoloji projesidir. Proje sayesinde Kemer'in denizinin zenginlikleri gün yüzüne çıkartıldı. Bu da turizm için son derece önemli. GATAB'ın misyonunda tanıtım var. Bizim görevimiz Kemer'in tarihi ve doğal güzelliklerini turizmle buluşturmak. Bu nedenle Türkiye'de bir ilki yaptık ve bu projeyi başlattık. Kültürel değerlerimize yapılan bu çalışmanın bir parçası olmaktan dolayı GATAB adına çok gururluyuz."

Selçuk Üniversitesi ile İtalya Napoli Üniversitesi'nin bilimsel destekleriyle yapılan çalışmalarda 10'u arkeolog 15 araştırmacı görev aldı. Bodrum Müze Müdürlüğü'nden Emre Savaş'ın da Kültür ve Turizm Bakanlığı'nı temsilen katıldığı çalışmaların 5 yıl daha devam etmesi öngörülüyor.

virahaber.com

Bu haber toplam 1088 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.