1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Galatasaray Üniversitesi "Ürkmez"i konuk etti
Galatasaray Üniversitesi "Ürkmez"i konuk etti

Galatasaray Üniversitesi "Ürkmez"i konuk etti

Geleneksel kürek sporcusu Hüseyin Ürkmez Galatasaray Üniversitesi Denizcilik Kulübü'nün konuğu oldu.

A+A-

Hüseyin Altay Yontan / Vira Haber

Galatasaray Üniversitesi Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin öncülüğünde kurulan Galatasaray Üniversitesi Denizcilik Kulübü 2016-2017 Akademik döneminin ilk etkinliğini geçtiğimiz gün gerçekleştirdi.

Galatasaray Üniversitesi Aydın Doğan Oditoryumu'nda gerçekleştirilen etkinliğin konuğu Türkiye'nin tek geleneksel kürek sporcusu Hüseyin Ürkmez oldu.

Akademik dönemin ilk etkinliğine Galatasaray Üniversitesi Meslek Yüksekokulu'nun Deniz Ulaştırma ve İşletme - Gemi Makineleri ve İşletme programı öğrencileri, okul idarecileri ve öğretim görevlileri katılım gösterdi. Konuk olan Hüseyin Ürkmez katılımın beklediğinin üzerinde olduğunu ifade etti.

İlk kürek çekmeye 7 yaşında başladı

Kürekle yapmış olduğu seyahat fotoğrafları üzerinden söyleyişisini gerçekleştiren Ürkmez, ilk kez kürek çekmeye 7 yaşında iken başladığını söyledi ve genç-yaşlı herkesin bu sporu yapabileceğini dile getirdi. Gündüzleri kadar geceleri de çok kolay ve zorlanmadan kürek çektiğini belirten Ürkmez, tehlikeyi asla sevmediğini ise özellikle konuşmasında vurguladı.

İlk panelini Sarıyer’de bulunan Denizcileşme Merkezi’nde veren Ürkmez, ikinci panelini ise Galatasaray Üniversitesi gibi büyük bir kurumda vermekten büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.

gsu-denizcilik-kulubunde-soyleyisi.jpg

Liman başkanlığı izin vermedi

İlk yurtdışı seyahatlerini planlayan Ürkmez ve arkadaşları, liman başkanlığına bu fikirlerini beyan ettikleri zaman “Böyle bir seyahat yapamaz ve yurtdışına çıkamazsınız, yasak!” yanıtını aldıklarında oldukça şaşırmışlardır. Farklı iki uzakyol kaptanına da aynı soruyu yönelttiklerini ama onlardan da yasak olduğu yanıtı alan Ürkmez, bu projeden daha sonra vazgeçmiştir.

Aynı zamanda bisiklet tutkunu olan Ürkmez, tüm Türkiye’yi bisiklet ile gezdikten sonra 1988-89 yıllarında sandal ile seyahatin her yere serbest olduğunu öğrendiğini belirtti.

1999 yılında caretta carettaların anısı için İstanbul’dan Marmaris’e gittiğini ve bu seyahatinin Atlas dergisinde yayınlandığını ifade etti. 2000 yılında da Marmara Denizi’ni en çok kirleten nehri fotoğraflamak üzere Küçükçekmece’den Ulubat gölüne kadar kürek çektiğini, Marmara Denizi’ni en çok buranın kirlettiğini söyledi.

Yapmış olduğu seyahatler esnasında en ilginç bulduğu şeylerden birinin Yunanistan kıyılarında iskelelerin olmayışı olarak söyleyen Ürkmez, buraları bir cennete benzetiyor.

En fazla 19 kg verdi seyahatinde

Kürek sporu ile ilgilenirken en fazla 19 kilo verdiğini özellikle belirten Ürkmez, bu seyahatin İtalya olduğunu söyledi. Bu seyahatinde günde ortalama kürek çekerek 12bin-13bin kalori yaktığını, bunun yanında ise 2bin kalori civarında besin aldığını belirtti.

Ürkmez, “Sandal ile yapılan seyahatler unutulmaz, çünkü saatte ortalama gittiğiniz mesafe 3-3,5 km kadardır. Yaya gibi gittiğinizi düşünün, tamamen birebir aynısınız aslında. İstanbul’dan Adriyatik’e kadar avucumun içi gibi bilirim. Kürek çekerken insanlar sağlıklı olur, bir diğer tabir ile aslında kendinize aktif meditasyon yapıyorsunuz. Seyahatlerimde canım hiç sıkılmaz, kitap okurum, radyo dinlerim. Genel itibariyle sandalda konaklıyorum ama uygun olan yerlerde çadırda da kaldığım oluyor elbette. İnsanlar ile sürekli iletişim halindeyim kıyısal gittiğim için. Fakat seyahatlerimde VHF gibi telsiz vs. bulunmuyor bende. Yeni yaptırmak istediğim teknenin ağırlığının 40 kg olmasını istiyorum ki bana daha büyük kolaylıklar sağlasın. Teknelerin hafif olmasının en büyük avantajını söylemek gerekirse, havanın patlayacağını anladığınız anda kıyı müsait ise yaklaşık 100-150 metre çekebiliyorsunuz. Bu çok önemli bir mesafe. 3-5 metreye çektiğiniz sandalı sabah bulamayabilirsiniz.” dedi.

Söyleyişi sonrası soru-cevap bölümünde dinleyenlerin sorularını yanıtlayan Hüseyin Ürkmez’den ilginç yanıtlar geldi.

Yemek olarak neleri tüketiyorsunuz sorusuna genel olarak karbonhidrat ve öğrencilerin vazgeçilmezi makarna vs. olarak cevap veren Ürkmez, zıpkınla balık avlamaya da %100 karşı olduğunu ve balıkları izlemenin daha keyifli olduğunu özellikle belirtti.

Uyku düzeni ile ilgili gelen soruyu ise “Genelde 23.00 civarında uyuyorum ama meraklı biriyim yarın hangi koyda neler var diyerek sabahın erken saatinde de uyanıyorum” diye yanıtladı.

Sandalı ile toplamda 9 ülke gezdiğini söyleyen Ürkmez, dünya turuna çıkan arkadaşları için “su bandında koşuyorlar” tabirini kullandı. Ürkmez seyahatlerinde Türkiye’de en çok Antalya’nın Kaş ilçesini, yurtdışında ise Hırvatistan’ı beğendiğini ifade etti.

gsude-plaket-toreni.jpg

Deniz korkum yok

Deniz korkusu olmadığını özellikle belirten kürek sporcusu, ilk yardım çantasına da bu zamana kadar hiç ihtiyacı olmadığını söyledi.

Öğrencilerden gelen güzel soruları farklı yanıtları ile cevaplayan Ürkmez, söyleyişi sonrasında Galatasaraylı denizcilere bir teklifte bulunarak onlarla birlikte geleneksel kürek sporunu tekrar canlandırmayı istediğini belirtti.

Söyleyişi sonrasında geleneksel kürek sporcusu Hüseyin Ürkmez’e GSÜ Denizcilik Kulübü adına Galatasaray Üniversitesi Öğretim Görevlisi Muzaffer Cumhur Yayla tarafından günün asına plaket takdim edildi.

Söyleyişi toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

huseyin-urkmez-ve-galatasarayli-denizciler.jpg

Bu haber toplam 7501 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.