1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Fukuşima’daki radyoaktif su okyanusa dökülmesin
Fukuşima’daki radyoaktif su okyanusa dökülmesin

Fukuşima’daki radyoaktif su okyanusa dökülmesin

Greenpeace, Fukuşima’daki nükleer santral felaketinin ardından geçen sekiz yılda radyoaktif su krizinin hala çözülmediğini belirterek Fukuşima’daki 1 milyon ton radyoaktif suyun Pasifik Okyanusu’na dökülmemesi için uyarı yaptı.

A+A-

Greenpeace, Fukuşima’daki 1 milyon ton radyoaktif suyun Pasifik Okyanusu’na dökülmemesi gerektiğini açıkladı. Greenpeace, Fukuşima’daki nükleer santral felaketinin ardından geçen sekiz yılda radyoaktif su krizinin hala çözülmediğini belirterek açıklama yaptı. Açıklamada “Greenpeace Almanya’nın raporuna göre, Japonya hükümetinin alternatif çözümler bulmaması nedeniyle santralden çıkan 1 milyon tondan fazla radyoaktif suyun Pasifik Okyanusu’na boşaltılması söz konusu. Raporda, Japonya hükümetinin ve Tokyo Elektrik Enerji Şirketi’nin (TEPCO) kısa vadeli tasarruf planları ve çeşitli teknik başarısızlıklarının, Fukuşima Daiichi nükleer santralindeki su krizini derinleştirdiği belirtildi” denildi.

Japonya hükümetini ve TEPCO’yu Fukuşima Daiichi’deki radyoaktif suyun uzun vadeli yönetimi için seçeneklerini acilen yeniden değerlendirmeye çağıran Greenpeace açıklamasında özellikle aralarında balıkçıların da olduğu yerel toplulukların suyun okyanusa boşaltılmasına karşı çıktığı ifade edildi.

Su krizine karşı yerel toplulukların yanında olduklarını belirten Greenpeace Japonya Enerji Kampanya Sorumlusu Kazue Suzuki şöyle konuştu:

“Kısa vadede tasarruf etmek için sudaki radyoaktif trityumu ortadan kaldıracak su işleme teknolojisinin geliştirilmemesi, Pasifik Okyanusu’nu ve Fukuşima Kıyısı’nda yaşayan topluluklarının yaşam kaynakları ile sağlıklarını tehlikeye atıyor.”

‘SU TANKLARDA TUTULMALI’

Greenpeace Almanya Nükleer uzmanı Shaun Burnie, şu anki tek seçeneğin suyun tanklarda depolanması olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Japonya hükümeti ve TEPCO, 2020’ye kadar radyoaktif su krizini çözmeyi hedefliyor ancak bu inandırıcı değil. TEPCO, sudaki stronsiyum ve diğer tehlikeli radyoaktif maddeleri yasal seviyeye indiremediğini kabul etmek zorunda kaldı. Hem hükümet hem de TEPCO’nun zayıf kararları nedeniyle Fukuşima'daki su krizinin sonu yok. Pasifik'e kirli su deşarj etmek en kötü seçenektir. Uygulanabilir ve risksiz tek seçenek bu suyun en azından bir sonraki yüzyıl boyunca sağlam çelik tanklarda uzun süre depolanması ve su işleme teknolojisinin paralel olarak geliştirilmesidir.”

‘HÜKÜMETE GÖRE EN UCUZ YOL DENİZE BOŞALTMAK’

Açıklamada Fukuşima Daiichi bölgesinde depolama tanklarına her hafta 24000 ton kirli su eklendiği belirtilerek; “Japonya hükümeti yüksek seviyelerde radyoaktif trityum içeren suyun denize deşarjının en ucuz ve en hızlı seçenek olduğunu söylüyor. Bu seçeneğe göre suyun denize deşarj edilmesi 3,4 milyar yen (30 milyon ABD Doları) tutacak ve tamamlanması 7 yıl sürecek. Hükümete sunulan ve sudan trityumun ayrıştırılmasını öneren diğer teklifler teknik değerlendirmeler yapılmadan reddedildi.

TEPCO, uzun yıllardır radyoaktif sudan stronsiyum gibi tehlikeli maddeleri “tahliye için izin verilen seviyenin altına düşüreceğini” iddia ediyordu. Ancak TEPCO, Eylül 2018’de kullandığı teknolojinin sudaki kansere neden olan stronsiyum 90 da içeren maddeleri yasal sınırın altına düşüremediğini kabul etmek zorunda kaldı” denildi.

Vira Haber

Bu haber toplam 4539 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.