1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Fırtına balık fiyatlarını uçuşa geçirdi
Fırtına balık fiyatlarını uçuşa geçirdi

Fırtına balık fiyatlarını uçuşa geçirdi

Balığın en bol ve lezzetli olduğu bugünlerde şiddetli rüzgar, balıkçıların denize açılmasını engelliyor. Yeteri kadar avlanamayan balıkçılar da çareyi fiyatları yükseltmekte buldu.

A+A-

Balığın en bol ve lezzetli olduğu bugünlerde şiddetli rüzgar, balıkçıların denize açılmasını engelliyor. Yeteri kadar avlanamayan balıkçılar da çareyi fiyatları yükseltmekte buldu.

En lezzetli olduğu dönemde balık fiyatlarının yükselmesi satışları da olumsuz etkiledi. Balık pazarına gelen vatandaşların bir kısmı yüksek fiyatlardan şikayet ederek balık almaktan vazgeçerken bir kısmı da alacağının yarısı kadar alışveriş yapıyor.

İstanbul Balık Satıcıları Esnafı Odası Başkanı Yaşar Gün, bugünlerin, balık tüketimi için en uygun zaman olduğunu ifade ederek, balık avının tamamen hava şartlarına bağlı olduğunu söyledi.

Gün, "Şu anda denizlerdeki balık az da değil, bol da değil, normal. Örneğin dün hamsinin kasası 50 liraydı, bugün 100-120 lira oldu. Hava estiği için balığı kesiyor. Ava çıkılmadığı için de bu durum fiyatlara yansıyor. Balık çok çıkınca fiyat düşer, az çıkınca fiyat yükselir. Satışlarımız normal. Ancak balık sezonundaki gibi yani 9-10. ay gibi değil. Şu anda balığın kısır zamanı. Hava şartları nedeniyle balığa çıkılamıyor, çıkılsa balık olmuyor. Az olduğu için de pahalı."

"Balıkta karaborsa kendiliğinden olur"

Müşterilerin de balık fiyatlarını olumsuz karşıladıklarını anlatan Gün, müşterilerin 2 gün önce kilogramını 5 liraya aldıkları hamsinin 10 liraya çıkmasını hayretle karşıladıklarını ifade etti.

Bütün balık türlerinin 2 gün öncesindeki fiyatına göre çok arttığını dile getiren Gün, bu durumu müşterilerine anlatmakta zorlandıklarını aktardı.
Balık fiyatlarının artmasında karaborsacılığın olmadığını vurgulayan Gün, "Balık az çıkınca, fiyatlara yansıyor. Az avlanınca balıkçılar da fiyat artırıyor. Balık az çıkınca kendiliğinden karaborsa oluyor" dedi.

Yaşar Gün, bu dönemde çinekop, lüfer, hamsi ve istavritin vazgeçilmez olduğunu belirterek, bazı balıkların örneğin dil, mezgit, tekir ve barbunyanın çok lezzetli olmalarına rağmen vatandaşlarca fazla bilinmediğini kaydetti.


Havalar normale dönünce balık fiyatları düşecek

Balıkçı Şafak Gün, denizde aslında balığın çok olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: "Bir kaç gün öncesine kadar sıcak havadan şikayetçiydik. Çünkü balık sıcak havayı sevmiyor. Soğuk olduğu için denizin dibinde kalıyor. Bu nedenle havanın soğumasını ve yağmurun yağmasını bekliyorduk. Yağmur yağınca balık büyüyor. Hava soğuk olduğunda da balık yağlanıyor ve böylece lezzetleniyor. Ama balıkçılara yeni bir engel çıktı. Denizde müthiş bir dalga var. Denize çıkmamıza engel oluyor. Bugün denize çıkan küçük kayıklarımızın çoğu batma tehlikesi geçirdi. Ama havalar durulduğu zaman balık fiyatları düşecek. Denizde balık çok ama yakalama imkanı yok. Çünkü balık genelde denizin ortasında yani derin kısımlarda olduğu için açılmak lazım. Havalar uygunsuz olduğu için balıkçılar da denize açılmaya cesaret edemiyor."

Balığa çıkan motorların yeteri kadar balık avlayamadan geri geldiklerini anlatan Şafak Gün, Karadeniz'de şu anda çok yüksek oranda hamsi bulunduğu yönünde haber geldiğini söyledi. Karadeniz'de hamsi patlaması olduğunu kaydeden Şafak Gün, "Havalar normale döndüğünde o hamsiler bir gelmeye başlasın... Hamsinin kilogramı bir anda 2 liraya kadar düşecek. Mesela, çinekopun kilogramı şu anda 10 lira olması gerekirken 30 lira. İstavritin 5 liraya düşmesi bekleniyor. Lüferin bolluğundan dolayı palamut bu yıl bol olmadı. Lüfer hırçın bir balık olduğu için palamutu kaçırdı. Ama barbunya, tekir olur, onların zamanı. Deniz çuprası bol olur. Barbunya, çinekop, hamsi tezgahlarda en çok yer alacak balıklar. Şu andaki fiyatların çok altında olacak" diye konuştu.

Doktor yerine, balık yemeye gidin

Balığın faydalarının saymakla bitirilemeyeceğini vurgulayan balıkçı Şafak Gün, balığı, her yaştan insana tavsiye ettiğini söyledi. Çok yenilmesi durumunda bile balığın kilo yapmadığını dile getiren Gün, "Balık, kalpte yağlanma yapmaz. Beyne iyi gelir. Vücudun her organına iyi gelir. Balık, şifa kaynağıdır. Doktora gidenler önce bize gelsinler, ilaç niyetine bol bol balık verelim" dedi.

Soğuk havaların balık tüketimi üzerinde etkili olduğunu anlatan Gün, "İnsanlar sıcak havada balığı tercih etmiyorlar. Çünkü, sıcak havada balık lezzetli olmuyor. Yağsız oluyor, yavan oluyor. Bu nedenle vatandaşların çoğunun paraya bakmıyor, balığın lezzetine bakıyor. Pahalı da olsa bu dönemde balığı yemek lazım. Kışın daha lezzetli oluyor. Ayrıca vatandaş ucuz balık yemeye alışmış, bu nedenle de inadına balık yemeyip bekliyor" bilgisini verdi.

Fiyatlar şaşırtıyor

Babasıyla birlikte pazara balık almaya gelen Neslihan Akgün ise balık fiyatlarını çok yüksek bulduğunu belirterek, ancak yaptığı pazarlık sonucunda fiyatta anlaştıklarını söyledi.

Akgün, 2 kilogram çinekop aldığını ifade ederek, kilogramına 30 lira olan balığı 20 liraya aldığını kaydetti. Balığın en lezzetli dönemi olduğunu vurgulayan Akgün, "15-20 Ocağa kadar balığın en lezzetli dönemidir. Ama fiyatların daha az olmasını bekliyorduk. Fiyatların yüksek olmasına doğrusu çok şaşırdım" dedi.

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1294 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.