1. HABERLER

  2. GEMİ & YAT İNŞA

  3. Fırsatın adı: GİOSB
Fırsatın adı: GİOSB

Fırsatın adı: GİOSB

Gemi Sanayicileri Derneği, Exposhipping Europort İstanbul Denizcilik Fuarı kapsamında gerçekleştirilen toplantıda Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ni sektöre tanıttı.

A+A-

Gemi Sanayicileri Derneği, Exposhipping Europort İstanbul Denizcilik Fuarı kapsamında gerçekleştirilen toplantıda Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ni sektöre tanıttı.

Fırsatın adı Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi

Konuşmasına ekonomik krizin artık dibe vurduğunu dile getirerek Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş, bu aşamadan sonra problemlerin değerlendirilmeye başlandığını söyledi.

Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin GESAD’ın da girişimiyle ve müsteşarlığın teşvikiyle önemli bir noktaya geldiğini aktaran Aytaş, tersanelerin yeri belirlenirken yan sanayinin yerinin belirlenmediğini, kendilerinin Tersaneler Mastır Planı’nda bu bölgeleri belirlediklerini söyledi.

Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin GESAD tarafından hayata geçirildiğini söyleyen Tersaneler Genel Müdürü, “Sektör kriz içindeyken böyle bir işe girmek babayiğitlik ister. Uzun soluklu bir yola çıktılar. Mali krizin yaşandığı bir dönemde hem altyapı hem de üstyapı yatırımlarının yapılması kolay değil. Kendilerini kutluyorum. Aslanlar gibi ortaya çıktılar. İnşallah bu girişimlerin meyvelerini alacağız. Zor bir yoldalar” şeklinde konuştu.

Yatırımların yüzde yirmisinin ortaklardan, yüzde 80’ninin de kredi kullanarak sağlanacağını dile getiren Aytaş, yeni gemi inşa siparişlerinin başladığını ama çok cılız olduğunu belirtti. Türkiye gemi inşasının hiçbir şeyi ispatlamasına gerek olmadığını ifade eden Aytaş, kalite ve gemi çeşitliliği yönünden Avrupa rekabet edebilecek ölçülere gelindiğini aktardı.

Projeyi desteklediklerini tekrarlayan ve projede limanların kullanılması gerektiğini hatırlatan Aytaş, GİOSB’nin denizle bir irtibatı olmadığına değinerek, “Boğaziçi Tersanesi’nin yanında olan iskelenin kiralamasıyla denizle irtibat kurulmuş olacak. Bu hem ürünlerin ihracında hem de gelen hammaddelerin elleçlemesinin rahat yapılması anlamına geliyor. Milli Emlak Genel Müdürlüğünden kiralanmasıyla olabilir” dedi.

Tersane bakım onarım ve çekek yerleri ile bir katalog çalışması yaptıklarını belirten ve emeği geçenlere teşekkür eden Aytaş, yat sanayi için hazırladıkları katalogun hazır olduğunu, üzerinde düzeltmeler yaptıklarını aktararak, Deniz Kültürü Derneği tarafından ücretsiz olarak hazırlanacak olan katalogun seçimlerden sonra yayınlanacağını dile getirdi. Yan sanayi envanteri ve katalogunu da çıkarmak istediklerini de belirten Aytaş, “Söyleye söyleye dilimizde tüy bitti. Türkiye’deki bütün sanayi odalarına yazı yazdık. 50 tane üreticiden cevap alabildik. Sektörümüz bundan korkuyor. Ürünlerimizin nerede, kimler tarafından yapıldığının bilinmesi lazım. Bu tür çalışmalar dünyanın her tarafında yapılıyor. Ürünlerimizin tanıtımını kendimiz yapacağız. Gemi yan sanayideki arkadaşlarımız sadece marine bölümüne çalışmalı. Çünkü gemi sanayi bazen zirve yapan, bazen de dalga çukurunda yer alan bir sanayi kolu” şeklinde konuştu.

GİOSB hakkında bilgiler veren GESAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Özdemir Ataseven, GİOSB’nin 2 yıl devam eden çalışmaların sonunda, Şubat 2011 tarihinde Sanayi ve Ticaret bakanlığı tarafından onaylanarak tescil edildiğini ve tüzel kişilik kazandığını hatırlattı. Ataseven, projenin gemi sanayi sektörünün yurtiçi ve yurtdışı faaliyetlerine en yeni teknolojilerle katılacağı bir kümelenme projesi olduğunu ifade ederek, projede yatırımlar için farklı büyüklüklerde 87 parsel bulunduğunu söyledi.
GİOSB’nin kuruluş aşamasında yüzde yüz katılımcı oranına ulaşılan örnek bir proje olduğunu belirten Ataseven, Türkiye’deki OSB’lerin kuruluş çalışmalarını tamamladıklarını, faaliyete geçtiklerini ancak tam kapasiteli yatırım seviyelerine ulaşamadıklarını dile getirdi.

4562 Sayılı OSB Kanunu ve OSB Kuruluş Yönetmeliği çerçevesinde İMEAK GESAD tarafından kuruluş çalışmaları tamamlanan GİOSB’nin Yalova Sanayi ve Ticaret Odası iş birliği ile gerçekleştirildiğini aktaran Ataseven, “Katılımcılara arsa tahsisi yapılmadan önce alt yapı olarak düzenlenip tamamlanacak olan GİOSB tesisleri, tamamen katılımcı kuruluşların ortak kullanım alanları ve sahipleri oldukları tesisler olacaktır” dedi.

Ataseven sözlerine şöyle devam etti:

“Sanayi alanı, katılımcıların tamamı belirlenmiş yüzlerce çeşitlikte gemi teçhizatı üretimine cevap veren modern teknolojilere sahip, yenilikçi, rekabetçi bir tedarik zinciri oluşturacaktır. GİOSB ülkemizde son dönemlerde telaffuz edilen sanayi kümelenmesine gelişmiş bir örnek özelliği taşımaktadır. Bu oluşum tüm üreticilerin iletişiminde etkin faydalar sağlaması açısından yenilikci gelişmelerin takibi ve katkı sağlama açısından olumlu katkılarda bulunacaktır”

Türkiye’nin uluslar arası kriz öncesine kadar gemi inşaatı ve sanayinde büyük gelişmeler gösterdiğini vurgulayan Özdemir Ataseven, butik tanker inşasında dünyada öncü ülkeler arasında ilk sıralara yükselen Türkiye tersanelerinin krizden olumsuz etkilendiğini, bu süreç içinde gemi siparişlerinin iptal edildiğini ve işten çıkarmaların arttığını ifade ederek, mali krizin yıkıcı etkilerinin bir müddet daha devam edeceğini savundu.

“Dünya ticaret hacminde göstergeler daha istikrarlı gelişmeleri işaret ediyor” diyen Ataseven, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Gemi sanayindeki kriz devam ederken, 2 - 3 yıl devam eden dünya ticaret hacmindeki görülmemiş düşüş toparlanmaya başladı. Birçok sektör canlandı. Dünya bütünleşip ticaret yapıldıkça gemiler çalışacak. Gemi teçhizatı, bir gemi değerinin ortalama % 70’ini oluşturmaktadır. Yeni teknolojilerin uygulanacağı daha çevreci yeşil gemiler inşa edilecektir. Bu gemilerde gemi teçhizat ve yan sanayi kuruluşları giderek daha etkin rol oynayacaktır. Kendi gemi sanayini kuramayan gemi inşacı ülkeler silinecektir. Kriz gemi sanayimizde uluslararası standartları yakalamakta güçlük çeken ülkemiz için bir fırsat olmuştur. Bu fırsatın adı Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’dir. Tersaneler canlanacak, daha karmaşık gemi inşalara talep artacak. Hızla tamamlanacak GİOSB yeniden lider konuma geçecek yeni teknolojilere sahip tersanelerimizin temel yapısı olacaktır. Türk gemi sanayicisi müteşebbis, zorlukların üstesinden gelme kabiliyetine sahiptir. Yolumuz açık olsun”

1/25.000 ölçekli il çevre düzenleme planına göre 1.400 dönüm alan üzerinde geliştirilmiş Yalova GİOSB, yat üreticisi ve gemi inşa ön imalatçısı firmalar için 15.000 m2, Gemi teçhizat üreticisi sanayiciler için 10.000 m2, Gemi elektrik ve elektronik ve daha orta ölçekli yan sanayi tesislerimiz için 5.000 m2 olarak parsellenmiş durumda.

Yapılan planlamaya göre GİOSB’de 753 dönüm net sanayi parsel alanı, 80 dönüm teknik eğitim arge alanı, 49 dönüm idari sosyal tesis alanı, 25 dönüm ticari etkinlikler alanı, 16.5 dönüm lojistik alan, 16 dönüm arıtma, 4 dönüm katı atık ayrıştırma alanı bulunuyor.

Toplantı sonrası Gemi Sanayicileri Derneği tarafından bir kokteyl verildi.

1.20110326172234.jpg

2.20110326172241.jpg

3.20110326172248.jpg

4.20110326172256.jpg

5.20110326172303.jpg

6.20110326172312.jpg

Virahaber

Bu haber toplam 1217 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.