1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. Filyos projesi hayata geçirilmeyi bekliyor
Filyos projesi hayata geçirilmeyi bekliyor

Filyos projesi hayata geçirilmeyi bekliyor

Osmanlı Padişahı Sultan 2. Abdülhamid'in hayali olarak bilinen Filyos Vadi Projesi hayata geçirilmeyi bekliyor.

A+A-

Osmanlı Padişahı Sultan 2. Abdülhamid'in hayali olarak bilinen Filyos Vadi Projesi hayata geçirilmeyi bekliyor.

Karadeniz Özelliklerini Koruma (KÖK) Derneği'nin Zonguldak 'da düzenlenen kurultayında Filyos Vadi Projesi ele alındı. Kurutluya TBMM eski Başkanı Köksal Toptan, Zonguldak Vali Yardımcısı Ekrem Aylanç, Gazeteci Fikret Bila, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, ZTSO Başkanı Salih Demir ve davetliler katıldı. Kurultayın ev sahipliğini ise KÖK Genel Başkanı Murat Karayalçın yaptı.

Osmanlı Padişahı Sultan 2. Abdülhamid'in hayali olarak bilinen 100 yıllık projenin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Karayalçın, "Zonguldak TSO'ya 14 milyar dolarlık bir yatırım başvurusunun yapıldığını söyledi. Birkaç yüz hektarlık bir alanda 14 milyar dolarlık bir yatırım paketi TSO'ya sunulmuş. Biz varız diyorlar. Bu işin çok önemli bir yanıdır. Filyos akarsu havzası planı, burada barajlar var. Su kapanları var. 20 bin hektarlık bir alan. Sanayi alt yapısı, ulaşım bağlantısı var. Burada özellikle Ankara bağlantısının önem taşıdığına dikkatlerinizi çekmek istiyorum. Ankara'nın Filyos ile bağlantısı Sincan ile doğrudan sağlanmalıdır. Bunun çok ciddi kazanımlar getireceğine inanıyorum. Karadeniz'in her yeri, her metrekaresi değerlidir. Karadeniz'in her yerine tüm yönleriyle özen göstermek durumundayız. Karadeniz'e vurulacak her kazma için mutlaka ÇED raporu sormalıyız. Bu proje etrafında herkesi örgütlenmeye davet ediyorum. Bu kurultayımızın bir sonucu olacaksa en önemli sonucun bu olması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

MARMARAY'DAN SONRA FİLYOS VADİ PROJESİ

Tbmm eski Başkanı, Ak Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, 1898'de Sultan 2'nci Abdulhamid'in hazırlattığı raporla gündeme gelen Filyos Vadi Projesi'nde bürokratik engellere çok zaman ayırdıklarını söyledi. Bir bakanlığın görüşü için 13 yere yazı yazıldığını belirten Toptan, "Sayın Başbakan, 'Filyos Projesi Batı Karadeniz Bölgesi'nin çılgın projesidir' dedi ama 25 yaşındaki delikanlı, uzman arkadaşlarımız uygun görmüyorlar" diye konuştu.

TOPTAN: SONA GELİNDİ

TBMM eski Başkanı, Ak Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan ise Filyos Projesi'nde sona yaklaşıldığını söyledi. Toptan, hükümetin Filyos Projesi için 125 milyon lira istimlak bedeli ödediğini ve 14 milyon metrekarelik bir alanın kamulaştırılarak yatırım için hazır hale getirildiğini belirtti. Yatırımlar konusunda talepler olduğunu ifade eden Toptan, "Bu taleplerin alınması için eksikliklerin tamamlanması gerekir. Sedde çalışmaları hemen hemen bitti, bitecek. Birbirini tamamlayacak çalışmalar var. Burada 30-40 bin kişilik bir şehir ortaya çıkacak. Sanayi tesisi kurulacak. Su işi var, bu çalışmalar yapılıyor" diye konuştu.

'BÜROKRATİK ENGELLERE ÇOK ZAMAN AYIRDIK'

Filyos Projesi'nde bürokratik engellere çok zaman ayırmak zorunda kaldıklarını belirten Toptan, şöyle konuştu :

"Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sanayi Bakanlığı'nın, 'Projeyle ilgili siz ne düşünüyorsunuz, olumlu mu bakıyorsunuz, olumsuz mu bakıyorsunuz?' sorusuna cevap verebilmek için tam 13 yere yazı yazdı. Bir bakanlık görüşünün alınabilmesi için 13 yere yazı yazıldı. Bu yazıların içerisinde Genelkurmay Başkanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı var, diğer bakanlıklar var, DSİ Genel Müdürlüğü var. Bunları tek tek takip etmek zorunda kalıyoruz. Nasreddin Hoca'nın hikayelerine konu olacak olaylarla karşılaşıyoruz. Limanın yapılacağı yerin hemen üstünde radar var. 'Bu radarın kaldırılması lazım. Çünkü limanın bütün sinyalizasyon çalışmalarını etkiler' dediler. Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ile görüşmeler yapıldı. Milli Savunma Bakanlığı 30 milyon liralık lojman ve karakol yapımı karşılığında bu radarı buradan taşıyabileceklerini söyledi. Nitekim öyle oldu. Bartın ve Ankara'ya bu radar taşındı. Milli Savunma Bakanlığı'na para verdik, sonra MİT, 'bütün bu tesisler bize bağlandı, bize de para aktarılması lazım' dedi. Ama bu bürokratik engeller aşıldı ."

25 YAŞINDAKİ UZMAN UYGUN GÖRMÜYOR

Filyos Projesi'nin ana anahtarının Filyos Limanı olduğunu hatırlatan Toptan, "Bu limana hükümet çok önem veriyor. Benim yanımda Başbakan, projeyle ilgilenmesi için Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı'na talimat verdi. Ulaştırma Bakanı geldi buraya, 'ihaleyi yapacağız' dedi. Fakat bazı şeyleri aşamıyoruz. Kalkınma Bakanı ve Bakan Yardımcısı'nın haberi olmadan uzman, genç delikanlılar, bu projenin ne getireceği, ne götüreceği, verimli midir, zarar mıdır, kar mıdır hesapları ayrıntılı bir şekilde yapılmadığı gerekçesiyle dosyayı geri gönderdi. Sonra bir bürokrat bana diyor ki 'Efendim bize dediler ki ne acelesi var. Ha 2013, ha 2014. Aceleye gerek yok.' Biz burada çatlıyoruz, patlıyoruz. Sayın Başbakan geldi Zonguldak Meydanı'nda, 'Filyos Projesi Batı Karadeniz Bölgesi'nin çılgın projesidir' dedi. Ama oradaki 25 yaşındaki delikanlı uzman arkadaşlarımız uygun görmüyorlar" diye konuştu.

BİLA: SİYASET, BU BÖLGEYE BORCUNU ÖDEMELİ

Kurultayda, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bila da 'Filyos Projesi'nde gecikme nedenleri ve Karadeniz Demir Çelik'in önerisi' konulu sunum yaptı. Zonguldaklı bir gazeteci olarak Filyos Projesi ile ilgilenmeye çalıştığını ifade eden Bila, şunları kaydetti :

"Filyos Projesi, GAP'tan sonra Türkiye'nin en büyük projesi olarak biliniyor. Sadece Zonguldak'ı değil bütün havzayı, Karadeniz Bölgesi'ni kalkındıracak bir coğrafi bütünlük. O yüzden büyük bir proje. 115 yıllık proje olmasını geride bırakmamız gerekiyor. Bu kadar büyük bir projenin halkın desteği ile sendikaların, sivil toplum örgütlerinin desteği ile ayrı bir organizasyona sahip olması gerektiğini düşünüyorum. Bu Filyos Platformu olabilir, Filyos Derneği olabilir, Filyos Vakfı olabilir. Böyle bir sahiplenme içinde gerçekten de arkasında halkın desteği olduğu bir organizasyon yapılabilirse, projenin başlatılması, hızlandırılması ve takibi daha kolay olur. Kamuoyu baskısı, kamuoyu algısı çok önemli bir faktör. Aslında bu projeyi Zonguldak, Karabük ve Bartın'da bilen çok az sayıda kişi var. Türkiye gündeminde yer alması gerekiyor. Örneğin GAP projesi çok yakından izlenmiştir. Sosyal baskı mutlaka şart. Sadece denetim, bürokrasi, siyasetin yapacaklarını beklemek yetmiyor. Bu baskıyı sürekli tutmak için de bu tür faaliyetlerin aralıksız sürdürülmesi gerekiyor. Türkiye-Ankara siyaset mekanizması, Filyos Projesi'ni gerçekleştirerek bu bölgeye alternatif bir ekonomi yaratmalı ve gerçekten de borcunu ödemelidir."

"MARMARAY MÜTHİŞ BİR PROJE"

CHP'li Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ise, hayata geçirilen Marmaray Projesi'nin önemine dikkat çekti. Hayal edilemeyecek işlerin hayata geçirildiğini ifade eden Başkan Akdemir, "Hayal kelimesi ulaşılması zor olan bir kelimedir. Açılışı yapılan Marmaray gerçekten müthiş bir proje. Düşünüldüğü zaman hayal edildiği zaman ulaşılamayacak gibi duruyor. Ama hayata geçti. Biz insanoğlu bu güce sahibiz. Filyos Vadi Projesi'nin hayata geçirilmesi doğrultusunda alınan kararlar Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Serbest ve Endüstri Bölgesi'ne ilişkin kararlar. Böylece Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde Osmanlı Padişahı Sultan 2. Abdülhamid'den itibaren 100 yılı aşkın süredir hayata geçmesi beklenen Filyos Projesi için ilk adım atılmıştır" diye konuştu.
 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1597 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.