1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Feribot acenteleri Yunanistan'a tepkili
Feribot acenteleri Yunanistan'a tepkili

Feribot acenteleri Yunanistan'a tepkili

Kuşadası ile Sisam Adası arasında yolcu taşıyan Türk şirketleri, Yunanistan'ın ''Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması''na aykırı davranarak, uyguladığı vergiye tepki gösterdi

A+A-

Kuşadası ile Sisam Adası arasında yolcu taşıyan Türk şirketleri, Yunanistan'ın ''Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması''na aykırı davranarak, uyguladığı vergiye tepki gösterdi.

Kuşadası ile Sisam Adası arasında yolcu taşıyan Türk şirketleri, Yunanistan'ın ''Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması''na aykırı davranarak, ''ilave yüzde 5 liman vergisi'' ödeme zorunluluğu getirdiğini öne sürdü.

Kuşadası'nda feribot acenteliği yapan Meander Firması Sahibi Abdullah Gür, yaptığı açıklamada, Yunanistan Denizcilik Bakanlığı Liman ve Limanlar Politikası Genel Sekreterliği'nin ''Türkiye'de sattıkları taşımacılık biletlerinin satış bedelinin yüzde 5'ini liman vergisi olarak kendilerinden istediğini iddia etti.

Bunun iki ülke arasında 2004 yılında imzalanan ''Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması''na aykırı olduğunu, Deniz Ticaret Odası nezdinde girişim başlattıklarını belirten Gür, şöyle konuştu:

''Biz acenteci olarak 35 yılı aşkın bir süredir kendimize ait teknelerle Sisam Adası'na yolcu taşımacılığı yapıyoruz. Bugüne kadar Sisam Adası'ndaki temsilci acentelerimiz vasıtasıyla kişi başına 0,3 avro liman vergisi ödüyorduk. Ayrıca Sisam Adası'ndaki bilet satışlarımızdan da yine yüzde 5 vergimizi ödüyorduk.

Ancak son günlerde bizden Türkiye'de sattığımız biletler için de yüzde 5 vergi isteniyor. Biz kendi ülkemizde vergimizi ödüyoruz. Bu konuda Yunanistan makamlarına itirazlarımız oldu. Ancak bize bu verginin kanunlaştığını, ödenmemesi halinde adalara sefer yapamayacağımızı, teknelerimizin de bağlanacağını söylediler.''

DTO İzmir Şubesi Hukuk müşaviri Ahmet Çalık ise yaptığı açıklamada, Yunanistan Hükümeti Kalkınma Bakanlığı tarafından alınan bu kararın, 5 Mart 2004 tarihinde yürürlüğe giren anlaşmaya aykırı olduğunu söyledi.

Çalık, üyelerinin itirazında haklı olduklarını ifade ederek, ''Ancak bu karar Yunan hükümeti tarafından alınmış olup Yunan tarafında geçerlidir. İtirazın Yunan makamlarına yapılması gerekmektedir. Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması esas alınarak haklarını savunabilir'' dedi.

Türkiye'de Yunan makamları aleyhinde başvurulabilecek bir yasal yolun mevcut olmadığını bildiren Çalık, konuyu Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na, Maliye Bakanlığına ve Dışişleri Bakanlığına ilettiklerini söyledi. Çalık, beklentilerinin diplomatik olarak Yunan tarafının uyarılması ve yapılan bu yanlışlığın düzeltilmesidir'' diye konuştu.

Bu haber toplam 899 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.