Expo için son karar İnciraltı
EXPO 2020 adayı İzmir, yaklaşık 3 aydır süren yer tartışmasına noktayı koydu.
'İzmir EXPO' toplantısına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, aylardır beklenen sorunun cevabını vererek, "Gerekirse özel yasa çıkarılır" dedi
EXPO 2020 adayı İzmir, yaklaşık 3 aydır süren yer tartışmasına noktayı koydu. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, dün Balçova Termal Otel'de yapılan EXPO toplantısında İzmir'in EXPO 2020 alanı olarak EXPO 2015 adaylığında olduğu gibi yine İnciraltı'nın belirlendiğini açıkladı. Bakan Günay, yaklaşık 2 saat süren geniş katılımlı toplantı sonrasında, "Biz yine EXPO alanı olarak İnciraltı üzerinden devam etme konusunda bir eğilimi burada hep birlikte tespit ettik. Şehre, havaalanına ulaşımda ve bütün ulaşım akslarına yakınlık açısından İnciraltı önceliğini, üstünlüğünü koruyor. Bu çerçevede bir çalışma yapacağız" dedi. İnciraltı kararı iş dünyasının desteğini alırken, EXPO'ya aday olan ilçelerin belediye başkanları büyük üzüntü yaşadı.
8 YER ELE ALINDI
Bakan Günay, Balçova Termal Otel'de yapılan 'İzmir EXPO' toplantısına kurmaylarıyla beraber katıldı. İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, işadamları, sivil toplum kuruluşlarının yetkilileri ile ilçe belediye başkanlarının katıldığı toplantıda önce İzmir Vali Yardımcısı Haluk Tunçsu ve İzmir Kalkınma Ajansı görevlileri, olası EXPO alanı olarak belirlenen 8 yer konusunda toplantıya katılanlara sunum yaptı. Yaklaşık 2 saat süren toplantı sonucunda EXPO alanı konusunda açıklamayı Bakan Günay yaptı. Sözlerine, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu kastederek, "Başkan beyin yüzü gülüyor gördüğünüz gibi. Vali bey de her zamanki devlet ciddiyetinde" diyerek başlayan Günay, "Geçen dönem bildiğiniz gibi EXPO alanı olarak İnciraltı üzerinde çalışmıştık. Bu dönem geride bıraktığımız aylarda İzmir'de başka alternatiflerin de olabileceği özellikle yerel yönetimdeki arkadaşlarımız tarafından dile getirilmişti. Onlar da emek verip çalışma yapmışlardı. Bu toplantıda Urla bölgesinde, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü çevresinde iki alan, Selçuk Pamucak bölgesinde bir alan, yine İnciraltı, Yeşildere bölgesinde bir alan, Buca'da iki alan, son olarak da Seferihisar'da bir başka alan, yani 8 alan üzerinde sunumlar yapıldı. Arkadaşlarımız kent merkezine yakınlık, havaalanına yakınlık, deniz-hava-kara-metro ulaşımı konusundaki artıları, eksilerini anlattılar. Alanlarla ilgili yerel yönetici arkadaşlarımız görüşlerini söylediler. Ama, bütün bu çalışmalar sonucunda bir kez daha İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımızın da, Sayın Valimizin de katkılarıyla İnciraltı'nın öncelikli olduğu öne çıktı. Biz yine EXPO alanı olarak İnciraltı üzerinden devam etme konusunda bir eğilimi burada hep birlikte tespit ettik" diye konuştu.
İnciraltı bölgesinde yapılan planlama çalışmaları olduğunu dile getiren Günay, "Orası bir turizm bölgesi. Çalışmalar belli bir aşamaya geldi. Açılan davalar da var. Belki bu süreçle ilgili yasal müdahale önümüzdeki dönemde gerekecek. Fakat şehre, havaalanına ulaşımda ve bütün ulaşım akslarına yakınlık açısından İnciraltı önceliğini, üstünlüğünü koruyor. Bu çerçevede bir çalışma yapacağız. Tabi bizim burada yaptığımız bir kanaat belirleme toplantısıydı. EXPO Yönlendirme Komitesi de bunu resmi bir görüşe kavuşturacak. EXPO ile ilgili kanun hükmünde kararname çıktı. Şimdi buna uygun Bakanlar Kurulu kararı çıkacak. Kanun hükmünde kararnamede belki birkaç düzeltme ekleme yapmamız gerekecek. EXPO ile ilgili çalışmaları gecikmeksizin yapmaya çalışıyoruz" dedi. Bir gazetecinin, "Bahsettiğiniz özel yasa mıdır?" sorusunu yanıtlayan Günay, "Gerekecek belki. İnciraltı konusundaki çalışmalarımız ileride böyle bir yasayı gerektirecek" diye konuştu.
ANKARA'DAN TAM DESTEK
Hükümet olarak EXPO ile ilgili İzmir'in çalışmalarını her aşamada desteklediklerini vurgulayan Günay, "Ama, EXPO asıl İzmir projesidir. İzmir Büyükşehir Belediyemiz ve yerel yönetimler, İzmir Valimiz ve onun şahsında İzmir kamu yönetimidir. Ama kültür ve turizm açısından çok önemli bir proje bu. Bir hizmet sektörü, turizm sektörü projesi. Sağlık açısından çok önemli. İzmir'in yerel ve merkezi yönetiminin sivil toplum örgütleriyle başladığı bu projeye mümkün olduğunca destek vereceğiz. İzmir'de şu parti, bu parti ayrımı olmaksızın bütün siyasi partilerden seçilmiş arkadaşlarımızla tam bir birlik içinde İzmir'in attığı her adımın takipçisi, yardımcısı ve destekçisi olacağız. Bu kez önce 2013'ün Kasım ayında yapılacak olan karar toplantısında İzmir'i bu kez başarıyla çıkarmaya çalışacağız. Arkasından inşallah 2020 EXPO'su İzmir için kararlaştırılırsa dünya çapında bir büyük başarıyı da gerçekleştirmeye çalışacağız" dedi.
Günay, önümüzdeki günlerde alacakları Bakanlar Kurulu kararı ile EXPO yönlendirme ve yürütme komitesinin belirleneceğini, yeni bir kanun hükmünde kararname ile de önceki kanun hükmündeki kararnamedeki birkaç teknik hususun düzeltileceğini söyledi.
'GECİKME YOK'
Günay, "Meclis tatilde olduğu için bir kanun hükmünde kararname yayınlandı. Bayram ziyaretimde geldiğimiz zaman Valimiz, kanun hükmünde kararnamede bazı düzeltmeler yapılması ihtiyacı doğduğunu belirtmişti. O düzeltme önerilerini Başbakanlığa ilettim. Ayrıca bir Bakanlar Kurulu kararı çıkaracağız. Daha alt hususları düzenleyeceğiz. Bunlar sanırım meclis açılmadan tamamlanır. Gerekirse meclis açıldıktan sonra bir yasal düzenleme yapılmış olacak" dedi. EXPO 2020 sürecinde İzmir'in uzun bir vadeye sahip olduğunu belirten Günay, "Milano 2008 Mart'ında kararı aldı. 2011 Eylül'ünün ortasındayız. Hazırlıkları hala yetersiz. Biz 2013'e kadar ciddi bir hazırlık içinde olduğumuzu anlatacağız ve kararı alacağız. Vademiz daha uzundur" dedi.
"EXPO kolyesine ihtiyacımız var"
Toplantı sırasında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun EXPO alanı olarak İnciraltı'na paralel olarak Sasalı, Kaklıç bölgesinin de değerlendirilmesi yönünde öneride bulunduğu öğrenildi. Toplantı sonrası açıklama yapan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise İnciraltı kararını, "Beklenen oldu" diye yorumlarken, EXPO alanının daha zenginleştirilmesi için yeni bir öneride bulundu. Hazırladığı dosyası Bakan Günay'a veren Demirtaş, toplantı sonrasında ise önerisini Bakan'a anlatma fırsatı buldu.
HALKA TAMAMLANIR
Ekrem Demirtaş, "İzmir'in EXPO kolyesine ihtiyacı var. Sadece bu yakada yapılan EXPO, karşı yaka ile bütünleşmeli. Nasıl olsa tüp geçitle bu yaka, karşı yakaya bağlanacak. Ortaya bir EXPO adası yapabiliriz. Karşı yakada tema parkları ve hayvanat bahçesini de değerlendirebiliriz. Çeşitli ülkelerden getirilecek hayvanlarla orada ayrı bir konsept yaratabiliriz. Zaten Kaklıç tarafında bir havaalanı yapılacak. İzmir'e müthiş bir rekreasyon alanı yaratabiliriz. Karşıyaka ile bütünleştirirsek, EXPO halkasını tamamlarız" dedi. Toplantı sonrası Bakan Günay ile görüşen Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı da EXPO alanı olarak önerdikleri yerlerin kent turizmine kazandırılmasını istedi.
"Hala, dava açma yoluna gidiyorlar"
EXPO toplantısı öncesi açıklama yapan Bakan Ertuğrul Günay, İnciraltı planlarına yönelik açılan davalara değindi. Günay, "İnciraltı'nda planlama çalışması yaptık. Bu çalışmaya karşı bugünlerde beklediğimiz gibi bir dava açıldı. Arkadaşlarımızın gerekçelerine baktım. Daha önceki düzenlememizde iptal sebebi planlama yetkisi olup olmadığıyla ilgiliydi. Biz gerekli mercilere mahkemenin eksik gördüğü belgeleri sunduk ve yolumuza devam ettik. Başka davaların gelmekte olduğunu da duyduk. İnciraltı'nda mümkün olduğunca yoğunluğu bütün mülk sahiplerinin abartılı taleplerini makul potada eriterek olabildiğince emsali düşük tuttuk. Mümkün olduğunca yeşil alan üretmeye çalıştık. Kentin hemen yanı başında hem doğal dokuyu yok etmeden hem de dünya çapında olumlu iz bırakacak bir termal turizm merkezi planlamaya çalıştık. Ama buna karşı arkadaşlar hala dava açma yoluna gidebiliyorlar. Umuyorum ki, yargı İzmir'in hakkını, Türkiye'nin hakkını duyarlı bir anlayışla koruyacaktır" dedi.
Bakanlık, bölgenin turizm planlarını şekillendiriyor
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, aralarında Alaçatı, Çeşme, Urla, Bayındır, Ödemiş, Seferihisar'ın da bulunduğu yerlerle ilgili projeleri açıkladı
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir'deki turizm planlama çalışmaları hakkında bilgi verdi. Alaçatı Mersin Körfezi Turizm Bölgesi'nin Haziran ayında Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini belirten Günay, Çeşme Ayasandra ve Çeşme Altınkum Kuzeyi Turizm Bölgesi çalışmalarını ihale edilmek üzere Başbakanlık Kanunlar Kararlar Genel Müdürlüğü'ne gönderdiklerini açıkladı. İzmir Şirince Efes Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgesi, Bayındır Ergenli Dereköy Termal Turizm Bölgesi ile Ödemiş Bozdağ Kış Turizmi Merkezi ile ilgili sınır tespitlerini yaptıklarını belirten Günay, görüşleri almak üzere ilgili kurumlara yazılar gönderdiklerini söyledi. Seferihisar Doğanbey Termal Turizm Bölgesi'nde çevre düzeni planlamasını onayladıklarını belirten Günay, Çeşme Yarımadası'nda SİT alanlarını yeniden düzenlemek için çalıştıklarını vurguladı.
Günay, "Orada da iptal kararı çıkmıştı. İptal kararı çeşitli yatırımları gerçekten engelleyecek özellikler taşıyordu. Biz bir yandan mahkeme kararına uymak bir yandan yatırım taleplerini kaçırmamak için yatırım imkanlarının önünü açacak noktaya geldik" dedi. İzmir'de çok sayıda kazı olmasına rağmen ziyaretçilere açık Bergama ve Efes dışında ören yeri olmadığını dile getiren Günay, Asklepion ve Akropol'da proje düzenlemeleri için kaynak ayırdıklarını, ihalelerin yapılacağını söyledi. 2011 yatırım bütçesinde olmamasına rağmen ören yerleri için bütçe ayırdıklarını belirten Günay, Klazomenai, Metropolis, Claros, Teos ören yerlerinin çevre düzenlemelerini fazla gecikmeden yapacaklarını açıkladı. Günay, Urla Karantina Adası'ndaki hastanenin kaldırılarak adanın bir turizm destinasyonuna dönüştürüleceğini söyledi.
Yeni Asır
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.