“Evyapport yatırımlarına ara vermeksizin devam edecek“
Evyapport Satış Pazarlama ve İş Geliştirme Grup Müdürü Barış Yerge, şirket olarak geleceğe yönelik hedeflerini Vira Haber'e anlattı. Yerge, "Evyapport yatırımlarına ara vermeksizin devam edecek" dedi.
Röportaj: Yaşar Özer / Vira Haber (@yasarozerr)
Evyapport’un konumunu Türkiye’nin 2023 hedefleri kapsamında değerlendiren Barış Yerge, Türkiye’nin 2023 hedefleri maratonunda sahip oldukları stratejik önemin gereklerini yerine getirmek için yatırımlara ara vermeksizin devam edeceklerini belirtti. Mevcut siyasi durumun şu ana kadar kendilerine bir yansıması olmadığını ifade eden Yerge, “Fakat siyasi istikrarsızlık, daha önceleri olduğu gibi günümüzde de ülkemiz ekonomisini etkilemekte. Bu durumun etkilerini az da olsa son çeyrekte görebiliriz” diye konuştu.
-Türkiye 7 Haziran Genel Seçimleri sonrasındaki siyasi istikrarsızlığın da etkisiyle ekonomik anlamda durgun bir döneme girdi. Bu sıkıntıların size olan yansıması ne oldu, sizi de etkiledi mi?
Konteyner terminali olarak hizmet verdiğimiz endüstriyel sektörlerin başında otomotiv ve otomotiv yan sanayii gelmektedir. Diğer endüstriyel sektörler de dikkate alındığında, Marmara bölgesi sanayisinin merkezinde yer aldığımız görülmektedir. 2016 yılında ekonomimiz için yapılan büyüme tahminleri %3 iken, biz hinterlandımızda %5,5-6 aralığında büyüme öngörüyoruz. Marmara bölgesinin GDP içerisinde yüksek oranda bir paya sahip olması da bu öngörülerimizi destekliyor. Bu veriler ışığında, günümüze kadar ülkemizdeki mevcut siyasi durumun bize bir yansıması olmadı. Fakat siyasi istikrarsızlık, daha önceleri olduğu gibi günümüzde de ülkemiz ekonomisini etkilemekte. Bu durumun etkilerini az da olsa son çeyrekte görebiliriz.
-2015 yılı hedefleri açısından baktığınızda şu an geldiğimiz noktada öngördüğünüz yerde misiniz?
Evyapport 2013 yılında 457.000 TEU, 2014 yılında da yaklaşık 523.000 TEU konteyner elleçlemesi gerçekleştirdi. 2005 yılında bu rakam 15.000 TEU olarak gerçekleşmişti. Geçen sürede yaşanan önemli artış, hem limanımızın hem de hinterlandımızdaki sanayinin büyümesini özetlemektedir. 2014 yılı başında 750.000 TEU olan elleçleme kapasitemiz, yaptığımız yatırımlar sonucu 2015 yılı ilk yarısı itibari ile 855.000 TEU olmuştur. Bu veriler, geçmişten günümüze hedeflerimizin sebep-sonuç ilişkisi içerisinde gelişimini özetliyor. Genel tabloya baktığımızda, hinterlandımızı en iyi şekilde analiz edip büyüme planlaması bağlamında yatırımlarımızı gerçekleştirdiğimizi görebiliriz.
-2023 ihracat hedefleri açısından değerlendirirsek geleceğe dönük hedefleriniz nelerdir? Şüphesiz ki limanlar bu işin çok önemli bir ayağını oluşturuyor. Siz kendinizi nerede görüyorsunuz bu anlamda?
Global değerlendirme kuruluşları son yıllarda hızlı büyüme gösteren ekonomimizin azalan bir ivmeyle büyümeye devam edeceğini tahmin etmekte. 2023 hedefleri ise, ülke ekonomimizin kazanması gereken büyüme trendi için tetikleyici bir özelliğe sahip. Mevcut üretim kapasitelerimiz dikkate alındığında, büyüme hızımızın tekrar yükselişe geçmesi için üretim sektöründe yeni yatırımlar yapılarak kapasite artışı sağlanmalıdır. Limanlar, bu gibi kapasite artışı süreçlerinin öncesi ve sonrasında önemli bir pozisyona sahiptir. Bitmiş ürünler için gereken ara ürün ithalatı ve üretim sonrası oluşan bitmiş ürünlerin ihracatının önemli bir kısmı limanlar üzerinden yapılmakta. Biz de, günümüzde lojistik maliyetlerin minimize edilmesine odaklanan rekabet koşulları içerisinde müşterilerimize hızlı ve güvenilir hizmet verebilmek için yoğun çaba harcıyoruz.
-Son olarak gelecek yıl için şirket olarak beklentileriniz nelerdir?
Bölgemizdeki konteyner terminali hizmet sağlayıcılarındaki arz artışı, sektördeki talep artışı ile aynı ivmede olmadığı için büyümemizde bir yavaşlama öngörmekteyiz. Bu yavaşlama, 2016-2018 yılları arasında arz-talep dengesinin sağlanması sürecinde devam edecektir. Ülkemizin 2023 hedefleri maratonunda sahip olduğumuz stratejik önemin gereklerini yerine getirmek için yatırımlarımıza ara vermeksizin devam edeceğimizi belirtmek isterim.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.