1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Eskomarine’den Seminer ve Yaza Elveda Partisi
Eskomarine’den Seminer ve Yaza Elveda Partisi

Eskomarine’den Seminer ve Yaza Elveda Partisi

Sektörün lider deniz güvenlik hizmet sağlayıcısı Eskomarine, partnerlerinden Diaplous ile birlikte 13 Eylül Salı günü Wyndham Grand İstanbul Kalamış Marina Otel’de seminer ve yaza veda kokteyli düzenledi.

A+A-

Denizlerdeki son güvenlik durumu, tehlikeler, alınması gereken önlemler, risk ve kriz yönetimi hakkında merak edilen birçok konunun değerlendirildiği organizasyonda denizcilik camiasının ilgisi yoğun oldu.

Seminerde Eskomarine kurucu ortağı ve Genel Müdürü Erhan Esinduy, Diaplous CEO’su Emmanouil Lazaridis, Nikos Georgopoulos, Amelia Rocos, Tom Georges ile Eskomarine Müdürü Ali Kuray birer sunum gerçekleştirdi.

Sunumuna Hint Okyanusu ve Batı Afrika bölgelerini ele alarak başlayan Kuray, 2021 korsanlık istatistiklerini değerlendirdi. 139 hırsızlık, 26 silahlı korsanlık saldırısı, 24 tehlikeli yaklaşım ve 3 alıkoyma durumu yaşandığını belirten Kuray, saldırıya en çok uğrayan gemiler arasında Bulk Carrier, tankerler ve konteyner gemileri olduğunu kaydetti.

Batı Afrika ve Hint Okyanusu analizlerine de değinen Kuray, “Batı Afrika’daki saldırıların yüzde 19’u silahlı ve gemiye zarar verici düzeydedir. Bu da şu anda bölgedeki hareketliliğin ve gemilerin içinde bulunduğu tehdidin boyutunu gösteriyor” diye konuştu.

2021 – 2022 yıllarının kıyaslamasını yapan Kuray, aynı aylarda korsanlık saldırılarının her yıl aynı oranda arttığını ve azaldığını dile getirdi. Batı Afrika ve Hint Okyanusu’nda karşı karşıya kaldıkları saldırıların bölgede bulunan güvenlik botlarıyla gemi üzerinde hizmet aldıkları askerlerle azaldığını ve yavaş yavaş kontrol altına alındığını ifade eden Kuray, şunları kaydetti: “2022’de silahlı saldırıya uğrayan gemi sayısı yüzde 19’dan yüzde 9’a düşmüş. Oraya giden gemilerimiz, şirketlerimiz nasıl önlemler alınacağını, nelerle karşılaşabileceğini ve nasıl bir rota çizilerek güvenli bir şekilde limana ulaştırılacağının farkındalığı artmaya başladı.”

İlk korsanlık saldırılarının başladığı Hint Okyanusu’nda 2021 yılında 99 silahlı korsan saldırısının yaşandığını aktaran Kuray, “Oradaki saldırılar çok gündeme gelmiyor çünkü bölgeden geçen gemilerin yüzde 92’sinde silahlı güvenlik ekipleri var. Yüzde 8’lik dilimde bulunan gemiler ise silahlı güvenlik ekipleri olan yüzde 92’lik dilime güvenerek geçiyor. O nedenle burada yaşanan her türlü saldırı, silahlı gardlarla karşılık buluyor” dedi.

Korsan saldırılarının 2022 yılında azaldığına dikkat çeken Kuray, “57 olayımız var. 1 silahlı korsanlık saldırısı ve 13 tane soygun ve yine 13 tehlikeli yaklaşım var. 2022’de dikkat çeken şey bu atakların büyük bir kısmı eskiden Somali ve Aden açıklarında karşımıza çıkarken artık daha çok sosyal ve ekonomik durumu kötü olan; iç savaşın yaşandığı Yemen bölgesi ve yakınlarında arttığını görüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Hint Okyanusu’nu 4 noktadan tamamen kontrol altına aldıklarını ve bu sebeple güvenli nokta haline geldiğini dile getiren Kuray, “Bizim gibi güvenlik şirketleri bu bölgeye Kızıldeniz’den gelirken 17 enleminden, Uzak Doğu’dan gelirken veya giderken, Arap Denizi’ne girişte yani 4 noktadan tamamen kontrol altına almış bulunmaktayız. Buralarda seyir yapan bütün gemilerin üzerinde güvenlik ekipleri var. Aynı zamanda ara liman yapacaksanız bu askerler gemi üzerinde kalıyorlar, hangi rotada devam edecekseniz gardlarla güvenli bir şekilde devam etmiş oluyorsunuz” diye konuştu.

ali-kuray.jpg

“ÖNLEMLER KALKARSA KORSANLIK SALDIRILARI DAHA DA ARTABİLİR”

31 Ekim tarihinde Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (IMO), Deniz Güvenliği Komitesi (MSC) tarafından ele alınacak olan konuya değinen Kuray, “Bizim buna güvenlik şirketleri olarak şöyle bir yorumumuz var. Evet Hint Okyanusu’ndaki saldırılar azaldı. Ama bunun sebebi orda bulunan gemilerin neredeyse tamamında güvenlik ekibi olması, günlük olarak bölgede 1700’den fazla güvenlik timinin bulunması ve 5 binden fazla silahın sizin gemilerinizle birlikte bu bölgede seyir yapmasıdır. Eğer bu gardlar, silahlar, oradaki NATO gemileri ve önlemler bu bölgeden kaldırılırsa korsanlık saldırıları tekrardan daha güçlü bir şekilde bu bölgede yer alacaktır” şeklinde konuştu. 

Batı Afrika’yı 2021 yılı çerçevesinde değerlendiren Kuray, şunları ifade etti: “Bölgede 94 olay gözlemledik. Bu olayların 18 tanesi silahlı saldırı. 80 denizcimiz bu sularda kaçırılarak tehlikeli yerlere götürüldü. Beraberinde 2 denizcimiz hayatını kaybetti. Saldırılar çok geniş bir alana yayılıyor. Buralar tehlikeli; çünkü geminize koyabileceğiniz bir güvenlik ekibi yok. Her ülke sadece kendi ekonomik zorunluluğu içerisinde size hizmet verebiliyor. O nedenle biz, gemiler bu limanlara yaklaşırken o anki analizleri yaparak hangi bölgede çok fazla atak var, hangi bölgeye nasıl yaklaşılması lazım gibi gemiyi en güvenli noktadan alıyor ve güvenlik botuyla birlikte içerden geçiyoruz. Burada Nijerya botu görevi bıraktığında Kamerun botu sizi teslim alıyor ve güvenli olarak gidişinizi sağlıyor. Batı Afrika’daki her sefer, hem fiyatlandırma hem de verilebilecek hizmet bakımından ayrı olarak incelenmeli.”

Düzenlenen seminerde soru - cevap bölümü ardından “Yaza veda, sonbahara merhaba” kokteyli düzenlendi.

img-2500-001.jpg

georgop-nikos-2-001.jpg amelia-rokos-001.jpg img-2514.jpg img-2518.jpg img-2522.jpg img-2525.jpg

Vira Haber

Bu haber toplam 4558 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.