1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Eskişehir'de dalış turizmi de başladı
Eskişehir'de dalış turizmi de başladı

Eskişehir'de dalış turizmi de başladı

Bozkırın ortasında turistik çekim merkezi haline gelmeyi başaran Eskişehir şimdi de dalış turizmine açıldı. Eskişehir'in Çifteler ilçesinde Sakarya Nehri'nin doğduğu bölge dalış turizmine açıldı.

A+A-

Eskişehir’in Çifteler İlçesi'ndeki Sakaryabaşı Mevkisi'nden doğan Sakarya Nehri'nin kaynaklarında sualtı turizmi başladı. Doğduktan sonra 824 kilometre kuzeye ilerleyerek Karadeniz'e dökülen Sakarya Nehri'nin Çifteler'deki yeraltı kaynakları, dalgıçların ve doğa tutkunlarının yeni gözdesi oldu. Akvaryum berraklığındaki suya dalış yapanlar, sualtı dünyasının güzelliği karşısında büyülendi. 
Sakarya Nehri'ni oluşturan Gökgöz, Kırkkız, Karaburgu ve Başkurt mevkileri dalış turizmine açılıyor. Eskişehir Sualtı Araştırma ve Görüntüleme Merkezi Genel (ESGAM) Koordinatörü sualtı fotoğrafçısı Erkan Balk, Valilik ve Çifteler Belediyesi ile işbirliği yaparak bölgeyi turizme kazandırma çalışmalarını başlattı. Erkan Balk, proje gereği 340 dalış yaptıklarını belirterek çekilen 3 bin 500 kare fotoğraf ve video görüntülerinden yola çıkarak bilimsel bir proje hazırladıklarını söyledi. 

DIŞARIDA HAVA EKSİ 6 DERECEYKEN SU 22 DERECE 

Balk şöyle dedi: "Gökgöz, Kırkkız, Karaburgu ve Başkurt çok ilginç 4 dalış noktası. Bunların dışında da çok önemli bulgulara rastladık. Örneğin bazı yerlerde midye ve salyangoz kabuklarının kaynamasını gördük. Dışarıda havanın -6 derece olduğu dönemde su sıcaklığının 22 derece olduğunu gördük. Gökgöz denilen yerde binlerce karidesle karşılaştık. Osmangazi Üniversitesi'nden hocalarımızla irtibata geçerek bunları araştırdığımızda endemik tür olma ihtimalinin yüksek olduğu söylendi. Daha değişik canlılarla da karşılaştık. Bunlar da araştırılıyor."

SANİYEDE 6 TON SU ÇIKIYOR 

8 metre derinlikteki Karaburgu bölgesinde iki kaynak bulunduğunu ifade eden Erkan Balk, buradan saniyede 6 ton su çıktığını söyleyerek Sakaryabaşı projesi ile ilgili ticari kaygılar güdülmediğinin altını çizdi. Bölgenin kırılgan yapısı nedeniyle tahribata neden olmamak için 15 günde bir en fazla 8 kişinin dalmasına izin vereceklerini kaydeden Balk, en büyük ilgiyi İsviçre ve Polonyalı sualtı fotoğrafçılarının gösterdiğini de belirterek şunları kaydetti: 

"Proje şu anda özellikle yurt dışında su altı fotoğrafçıları tarafından büyük ilgi gördü. Türkiye'den gelip çekenler çok oldu ama daha çok dünyanın ilgisini çekti. Burada su altı stüdyosu özelliği oluştu. İstanbul'daki bazı ajanslar ile yönetmenler çok beğendiler ve su altı görüntülerinin bir kısmını burada yapıyorlar. Kırkkız ile Gökgöz havuzunda sinema çekimleri yapılacak." 

BURASI DA TÜRKİYE'DEKİ BLUE HOLE 

Dünyanın birçok yerinde dalışlar yapan Ankaralı, iki yıldızlı dalış eğitmeni Soner Abacı da ilk kez böyle bir ortama rastladıklarını söyleyerek suyun tatlı ve berrak olmasıyla mükemmele yakın görüntü çekebildiklerini belirtti. Karaburgu'da, Pamukkale'deki travertene benzeyen sarkıtlar ve Mısır'daki dünyaca ünlü dalış merkezi Blue Hole'nin minyatürüne benzeyen Mavi Delik gördüklerini ifade eden Abacı, "Manzara o kadar güzel ki Türkiye'nin Blue Hole'ü burası dedik. Ama tabii ki tatlı su ile deniz mukayese götürmeyecek kadar farklı" dedi. 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 2584 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.