1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Ertuğrul Fırkateyni faciası film olacak
Ertuğrul Fırkateyni faciası film olacak

Ertuğrul Fırkateyni faciası film olacak

1890 yılında Kuşimoto kasabası açıklarında batan Ertuğrul Fırkateyni'nin hikayesinin hafızalardan silinmemesi için film yapılacak

A+A-

1890 yılında Japonya'nın Kuşimoto kasabası açıklarında batan Ertuğrul Fırkateyni'nin hikayesinin hafızalardan silinmemesi için film yapılacak.

Marmaray'ın açılışı sonrası Başbakan Erdoğan ile Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin ortak basın toplantısında ilginç bir detay ortaya çıktı. Başbakan Erdoğan, Ertuğrul Fırkateyni faciasının sinema filmi olacağını belirtti.

Japonya Başbakanı Abe'nin geçtiğimiz mayıs ayında Türkiye'yi ziyareti sırasında kabul edilen Türkiye Cumhuriyeti ile Japonya arasında "Stratejik Ortaklık" kurulmasına ilişkin ortak bildiride yer alan önemli konulardan birinin de Türkiye ve Japonya'nın Türkiye'de ortak bir bilim ve teknoloji üniversitesi kurmaları olduğunu aktaran Erdoğan, şunları söyledi:

ERTUĞRUL FIRKATEYNİ FACİASININ 125. YILI

''Bununla ilgili mütevelli heyet listeleri belirlenmiş vaziyette. Bu yönde çalışmalar şu anda devam ediyor. Kısa bir sürede ciddi mesafeler alınmış vaziyette. Önümüzdeki yıl Türkiye ve Japonya arasında diplomatik ilişkilerin 90. yıl dönümünü aynı zamanda kutlayacağız. 2015'te ise Ertuğrul Fırkateyni faciasının 125. yıl dönümünü anacağız. İnanıyorum ki, bu alanda gerçekleştirilecek olan 90 ve 125. yıl etkinlikleri, Türk Japon dostluk bağlarına ve ilişkilerimizin düzeyine yaraşır şekilde olacaktır. Bildiğiniz gibi Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamit döneminde iade-i ziyaret için Japonya'ya giden Ertuğrul Gazi Fırkateyni 1890 yılında dönüş yolunda Japonya açıklarında batmış ve mürettebatının büyük kısmı şehit olmuştur. Hiç kuşkusuz bu kaza son derece trajik bir olay. Ancak bu trajedi, Türkiye ile Japonya arasındaki dostluk, ortak değerler ve karşılıklı saygıya dayanan güçü ilişkilerin temelini oluşturması bakımından ayrıca önem arz ediyor. Türkiye ve Japonya, Ertuğrul Fırkateyni faciasında ortaya çıkan Türk-Japon dostluğu temalı bir sinema filmi projesi üzerinde de çalışıyorlar. Bu projenin en kısa sürede hayata geçirilmesi ortak temennimizdir. Sayın Abe'nin ziyareti, Japonya ile somut projeler temelinde her alanda hızlı gelen ilişkilerimiz için bir temel oluşturmuştur."

O FACİA NEYDİ?

Ertuğrul Fırkateyni Sultan Abdülaziz döneminde yaptırılmıştır ve 19 Ekim 1863 Pazartesi günü Padişah huzurunda denize indirilmiştir. II. Abdülhamid, 1887 yılında Japonya İmparatoru Komeii'nin yeğeninin bir savaş gemisiyle İstanbul'u ziyaret etmesinin ardından Japonya’ya bir heyet gönderilerek iade-i ziyaret yapılmasını emretmişti. Gemi, II. Abdülhamid’den Japon İmparatoruna mücevherli imtiyaz nişanı ve diğer hediyeleri götürecekti. Padişahın isteği üzerine donanmanın en güzel gemisi bu iş için tahsis edildi. Bazı uzmanların bu geminin çürük olduğu ve böyle bir seferi tamamlayamayacağı yönündeki raporlarina rağmen Ertuğrul Fırkateyni, Temmuz 1889’da İstanbul’dan yola çıktı. Gemi, 11 ay sonra 7 Haziran 1890 tarihinde Japonya’nın Yokohama Limanı'na vardı.

İmparator Komeii, Türk amiralini ve heyetini görkemli bir şekilde karşıladı. Şehir halkı Türk amiralinin saray arabası ile İmparatorun yanına gidişini sevgi gösterileriyle takip etti.

Ertuğrul Fırkateyni, Japon sularında kaldığı üç ay boyunca etrafındaki binlerce Japon kayığına 50 kişilik bandosuyla konserler verdi. Geri dönüş için yola çıkılacağı gün Japon Deniz Kuvvetlerinin tayfun uyarısına rağmen, Ertuğrul Fırkateyni planlandığı gibi 15 Eylül 1890 tarihinde Yokohama Limanı’ndan ayrıldı. Kuşimoto açıklarında tayfuna yakalanan Ertuğrul Fırkateyni 16 Eylül 1890’da kayalara çarparak battı. Kazadan sadece 69 denizci kurtulabildi, Amiral Osman Bey de dahil diğer mürettebat hayatını kaybetti.

Ertuğrul Fırkateyni’nin trajik sonu Türk-Japon halklarını yakınlaştırdı. Yöre halkı, kazadan kurtulanlara büyük yardım ve yakınlık gösterdi. Torajiro Yamada isimli bir Japon, şehit yakınları ve kazazedeler için yardım kampanyası düzenledi. Toplanan para aynı kişi tarafından dönemin padişahına teslim edildi. Hayatta kalan 69 denizci, Japonya İmparatorunun talimatıyla Hiei ve Kongo isimli iki askeri gemi ile İstanbul’a gönderildi. Kazada ölenlerin anısına Kuşimoto’da bir anıt yapılmıştır.

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1090 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.