1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Ergün'den taşımacılığa Destek
Ergün'den taşımacılığa Destek

Ergün'den taşımacılığa Destek

Aydın, Muğla ve Denizli illeri için hayati önem taşıyan Güney Ege Taşımacılık Projesi'ne Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'den destek geldi.

A+A-

Aydın, Muğla ve Denizli illeri için hayati önem taşıyan Güney Ege Taşımacılık Projesi'ne Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'den destek geldi. 2006 yılından beri çalışmaların sürdürüldüğü projenin bakan tarafından desteklenmesi projeyi kapsayan üç ilde
Aydın, Muğla ve Denizli illeri için hayati önem taşıyan Güney Ege Taşımacılık Projesi'ne Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'den destek geldi. 2006 yılından beri çalışmaların sürdürüldüğü projenin bakan tarafından desteklenmesi projeyi kapsayan üç ilde sevinçle karşılanırken, projenin hayata geçmesiyle Güneybatı Anadolu'nun tarım, sanayi, maden ve orman ürünleri demiryolu ile Milas OSB'ye ve Güllük limanına taşınıp oradan ihraç edilebilecek.

İstanbul Çırağan Otel'de yapılan ve Aydın Ticaret Odası Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu'nun da katıldığı toplantının sonucu Aydın ve özellikle Çineli müteşebbisleri sevindirdi. "Türkiye Sanayi Stratejisi Tanıtım Toplantısı"nda konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün projeye desteklediğini açıklayan Aydın Ticaret Odası (AYTO) Başkanı İsmial Hakkı Dokuzlu Bakan Ergün'ün toplantıda OSB'lere demiryolu bağlantısının önemini vurguladığını Denizli-Aydın demir yolunun Muğla bağlantısının da gündemde olduğunu söylediğini belirtti.
Aydın Sanayi Odası ve Aydın Ticaret Odası'nın öncülüğünde başlatılan proje kapsamında Denizli-Aydın arasında var olan demir yolu hattının ASTİM Organize Sanayi Bölgesi içerisinden geçecek bir hatla Çine OSB'ye ve aynı hattın Milas Güllük Limanı'na bağlanması planlanmıştı. Uzun süredir gündemde olan projeye Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'den de destek geldi.
İstanbul'daki "Türkiye sanayi Stratejisi Tanıtım Toplantısı"nda konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, AB ile uyum sürecinde deniz ve demiryolu ulaşımına önem verileceğini, OSB'lere mutlaka demiryolu bağlantısı yapılacağını söyledi. AYTO'nun Ticaret Odası Başkanı Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu tarafından temsil edildiği toplantıda Bakan Ergün, Güllük Limanı'na kadar demiryolu bağlantısının sağlanmasının önemini açıkladı.
"Türkiye Sanayi Stratejisi Tanıtım Toplantısı"na katılan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, bakanlık olarak amaçlarını "Türk sanayisinin rekabet gücünü ve verimliliğini arttırarak dünya ihracatından daha fazla pay alan, ağırlıklı olarak yüksek katma değerli ve ileri teknolojiye dayalı ürünlerin üretildiği, istihdam sorununu çözmüş nitelikli işgücüne sahip, topluma ve çevreye duyarlı bir sanayi yapısına dönüşümü hızlandırmaktır" sözleri ile açıkladığını kaydeden AYTO Başkanı Dokuzlu bu konuşmanın kendilerini umutlandırdığını söyledi.
Bakanlığın "Türkiye Sanayi Stratejisi Belgesi - 2011 - 2014 AB Üyeliğine Doğru Türkiye Sanayi Stratejisi Belgesi" adı altında kapsamlı bir eylem planı hazırladığını ifade eden Dokuzlu "Sayın Bakanımız Nihat Ergün konuşmasında 'Karayollarında yoğunlaşan ulaştırma hizmetlerinin maliyet, güvenlik ve zaman açısından ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Ulaştırma sektörü, AB'ye uyum gelişmeleri doğrultusunda altyapı ve düzenlemeyle ilgili eksikliklere yönelik etkin hizmet sağlayacak biçimde yapısal dönüş süreci içine girmiş ve işletme konularında iyileşmeler başlatılmıştır' ifadelerine yer verdi. Ayrıca OSB'lerin demiryolu bağlantılarının yapılacağını ve deniz taşımacılığına da önem verileceğini belirterek bu kapsamda Denizli-Aydın-Muğla demiryolu projesinin hayata geçmesiyle Güllük iskelesinin demiryolu bağlantısının gerçekleştirileceğini de sözlerine ekledi" diye konuştu.
OSB'lere demiryolu bağlantısı eylem planında da yer aldı
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve "Türkiye Sanayi Stratejisi Belgesi 2011 - 2014 AB Üyeliğine Doğru" adıyla yayınlanan kitapta "Ulaştırma Sektörü" konusunda "Mevcut Durum" değerlendirilirken "Karayollarında yoğunlaşan ulaştırma hizmetleri maliyet, güvenlik ve zaman açısından ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Aynı taşıma mesafesi ve doluluk oranları için denizyolu yük taşıma maliyeti, karayolu yük taşıma maliyetinden yaklaşık yüzde 85 daha ucuzdur" denilerek deniz taşımacılığının önemi vurgulandı. Kitapta demiryolunun önemine de değinilerek şöyle deniliyor: "Blok tren işletmeciliği yurt içi ve yurt dışı yük nakliyatında girdi maliyetlerinin azalmasına olanak sağlanmıştır. Organize sanayi bölgelerinde Ulaştırma Bakanlığı ve özel sektör işbirliği ile iltisak hatları oluşturulmuştur. Avrupa'da yaygınlaşan karayollarının yükünü hafifleterek demiryollarının potansiyelini daha etkin bir şekilde kullanmayı amaçlayan Ro-La projesi Türkiye'de de başlatılmıştır. Demiryolu ulaşımının daha hızlı, güvenli ve verimli hale getirilmesi için Demiryolları Kanunu ile ilgili çalışmalar halen sürdürülmektedir".
Bakan Ergün Bizleri Sevindirdi
İstanbul'daki "Türkiye Sanayi Stratejisi Tanıtım Toplantısı"nda AYTO'yu temsil eden Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu, Güney Ege Bölgesi'nin yeraltı ve yer üstü kaynakları bakımından oldukça zengin bir yapıya sahip olduğunu belirterek projenin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Aydın'ın tarım, sanayi ve maden ürünlerinin ihracatında ulaşımın çok önemli olduğunu kaydeden Dokuzlu bu projenin hayata geçmesiyle Denizli'nin, Aydın'nn ve Muğla'nın ihracat gelirlerinin daha da artacağını kaydetti.
"2011 - 2014 AB Üyeliğine Doğru Türkiye Sanayi Stratejisi Belgesi" kapsamında OSB'lere ve limanlara demiryolu bağlantısının özel bir yer verildiğinin görüldüğünü dile getiren Dokuzlu, "Bu proje 3 il için de hayati önem taşıyor. Mevcut yeraltı kaynaklarımızın limanlara ulaşması için demir yolunu taşımacılığı en uygun ulaşım şeklidir. Ayrıca ilimizin önemli bir tarım bölgesi olması nedeniyle, ileride oluşturulması düşünülen organize seracılık bölgelerinde yetiştirilecek ürünlerin de ihracatı için bu proje ayrı bir öneme sahiptir. Tarım ürünlerinin yapısı nedeniyle taşınması zor ve pahalıdır. Ulaşım sorununu çözmenin en kolay yolu demir ve deniz yolu taşımacılığıdır. Bölgemizde yıllık minimum 6-7 milyon ton ile maksimum 12-13 milyon ton maden üretimi yapılıyor. Güney Ege Taşımacılık Prosesi ile Çine ilçesinde var olduğu bilinen 4-5 milyon ton feldspat, Yatağan ilçesindeki 2-3 milyon ton kalsit ile 3-4 milyon ton mermer ve Denizli ilinden gelen 3-4 milyon ton civarındaki mermer kaynağının demiryolu ile taşınması planlanıyor. Bakanlığın bu projeye sıcak bakması bizim için çok sevindirici bir gelişme. Sayın Bakan toplantıda Güllük Limanına kadar demiryolu hattının kurulacağını özellikle vurguladı. Bunlar bizim için çok sevindirici gelişmeler" diye konuştu.

Medya73


Bu haber toplam 964 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.