1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Ereğli tersanesi icralık oldu!
Ereğli tersanesi icralık oldu!

Ereğli tersanesi icralık oldu!

Zonguldak Ereğli Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem, bir zamanlar 11 bin işçinin çalıştığı Ereğli gemi tersanelerinin icralık olduğunu ve bir gemi tersanesinin de icradan dolayı satışının yapıldığını söyledi.

A+A-

Ereğli'de, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından temelleri atılan gemi tersaneleri, 2009 yılında yaşanan krize yenik düşmüştü. O dönemde taşeron ve daimi olarak 11 bin kişinin ekmek kapısı olan tersaneler bölgesi, şimdi 150 işçi ile ayakta durmaya çalışıyor. İş alamadığı için işçi alımı da gerçekleştirilemezken, o dönemde Ereğli'de aldıkları kaynakçılık kursu ile tersanelere başlayan işçilerin, işlerin durmasıyla birlikte şehir dışına çalışmaya gittikleri kaydedildi.

Ereğli tersaneler bölgesinde yaşanan sorunlarla ilgili olarak, Aralık ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a rapor gönderen Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem, Ereğli'nin ekonomik sıkıntı nedeniyle göç vermeye devam ettiğini kaydetti. Erdem, "2012'de Ereğli bankalarında 128 milyon (trilyon) lira batmış. Daire fiyatları yüzde 40 ve 50 aşağıya düşmüş. İnsanlar bu şehri terk ediyor. Ereğli göç veriyor. Ben Vergi Dairesi'nden bazı bilgiler aldım. 2011 yılında 825 firma, 2012 yılında da 660 firma kaydını sildirmiş. Bu rakamlar, herhalde bir şeyler ifade ediyordur." dedi.

"EREĞLİ'DE EKONOMİK ÇÖKÜŞ DEVAM EDİYOR"

Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan Ereğli Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem, 100 bin kişilik nüfusu olan ilçede 35 binin üzerinde icralık dosya olduğunu ve ekonomik olarak çöküşün devam ettiğini söyledi. Erdem, şöyle dedi:

"Bu raporda, içerik olarak bilindiği gibi 2003 yılında Sayın Başbakanımız bu tersanelerin temelini attı. Bu tersaneler denizi doldurarak katma değer yaratmak üzere denizcilik sektörünün ileri gelen tersaneleri haline geldi. Amerika, Norveç, İsveç, İngiltere ve Almanya gibi dünyanın en iyi ülkelerine bu şehirden gemi yapıp ihraç ettik. Tersanecilik, Ereğli'de 1970 yılından itibaren başlar. 2008 yılının sonunda 2009 yılının başında global kriz ile beraber 7 bin civarında fiili sigortalı, 3 bini de taşeronlar olmak üzere 10 bin kişi çalışıyordu. Bu tersaneler, Ereğli ekonomisinin lokomotifiydi. Tersaneler, 2009 ve 2010'da kapanmaya başladı. Ellerindeki gemileri teslim ettiler. Yeni sipariş alamadılar. Yeni sipariş alamayınca da tek tek hepsi kapandı. Bu kapanışın neticesinde 11 bin kişi işsiz kaldı. Bu, 11 bin kişinin içerisinde de 3 bin kişi de Deniz Ticaret Odası ve Halk Eğitim Merkezi olarak eğitip sertifikalı kaynakçı yetiştirmiştik. Bunların hepsi Ereğli'yi terkettiler. Ereğli ekonomisi çöküşe geçti. Ve çöküş de devam ediyor."

"BİR TERSANE BANKA TARAFINDAN İCRADAN SATILDI"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından temeli atılan ve şimdilerde ise iş alamayan bazı tersanelerin icralık olduğunu, bir tersanenin de icradan satıldığını kaydeden Erdem, "Tersanelerin icralık olduğu doğru. Bir tanesi, alacağı olan banka tarafından icradan satıldı. Sıkıntılar had safhada devam ediyor. İcralık olan tersanelerimizin yeniden iş alma durumları da oldukça zayıf görünüyor. Bunun düzeltilmesi gerekiyor. Bu global krizi sadece Türkiye'nin krizi değildi. Aynı zamanda dünyanın da kriziydi. Biz bu krizi iyi yönetemedik. Tuzla'dan sonra gemi sanayiinde ikinci noktadaydık. Yaptığımız gemilere bakın, İhraç ettiklerimize bakın. Yetişmiş insan gücüne bakın. Bu tersanelerin yapımı için milyon dolarlar harcandı. Ama şimdi hepsi kapalı. Ereğli ekonomisi gittikçe de kötüye gidiyor." diye konuştu.

"İŞ ADAMLARI BORÇLARINI ÖDEYEMİYOR"

Ereğli'de yatırım yapan iş adamlarının,ekonominin kötüye gitmesi nedeniyle borçlarını ödeyemediği için icralık olduğunun altını çizen İrfan Erdem, "İş adamlarının sıkıntısı şu; borçları var. Ekonomi çöküyor, borçlar ödenmiyor. Borçları ödeyemedikleri için icraya düşüyorlar. Çalıştırdıkları işçilerin maaşları, sigorta primleri, vergilerini ödeyememeleri kendilerini büyük sıkıntıya sokuyor. Çünkü yaptıkları yatırımlar büyük yatırımlar. Bu yatırımların sahibi de Türkiye Cumhuriyeti Devleti. Devletin envanterinde bu tersaneler var. Bu tersaneler, gün gelecek Deniz Kuvvetlerimize harp gemileri yapacak. Karadeniz'in en büyük tersane bölgesiyiz biz. Çelik sektörüne dayalıyız. Bu tersanelerin burada açılmasının en büyük sebeplerinden birisi yetişmiş insan gücümüz olması, teknik elemanlarımızın yetişmiş olması, hammaddesi çeliğin Erdemir'den sağlanmasıydı." dedi.

"ELDEKİ VERİLER HERŞEYİ ANLATIYOR"

Ereğli Vergi Dairesi'nden aldığı rakamlarla iş yeri kaydını sildiren firmaların olduğunu belirten Erdem, "İcra dosyaları benim için en büyük göstergedir. Ben sayın Emniyet Müdürüne de sordum. Ereğli'deki suç oranları hakkında bilgi almak istedim. Kendisi en büyük suç oranlarının ekonomik suçlardan yani gasp, hırsızlık, dolandırıcılık gibi konularda suç oranının arttığını söyledi. Bu veriler zaten yetiyor. Başka bir veri aramaya gerek yok ki. 2012 de Ereğli bankalarında 128 milyon (trilyon) lira batmış. Daire fiyatları yüzde 40 ve 50 aşağıya düşmüş. İnsanlar bu şehri terk ediyor. Ereğli göç veriyor. Ben Vergi Dairesi'nden bazı bilgiler aldım. 2011 yılında 825 firma, 2012 yılında da 660 firma kaydını sildirmiş. Bu rakamlar, herhalde bir şeyler ifade ediyordur." diye ifade etti.

tersane.20130208094414.jpg

virahaber.com

Bu haber toplam 1522 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.