1. HABERLER

  2. GEMİ & YAT İNŞA

  3. Ereğli Tersaneleri kapanıyor
Ereğli Tersaneleri kapanıyor

Ereğli Tersaneleri kapanıyor

Karadeniz Bölgesinde faaliyetlerini sürdüren 42 adet tersane kapısına kilit vurdu. 2008 yılında büyük bir çıkış yakalayan tersanecilik, 2010 yılı sonunda bu cazibesini kaybetti.

A+A-

Karadeniz Bölgesinde faaliyetlerini sürdüren 42 adet tersane kapısına kilit vurdu. 2008 yılında büyük bir çıkış yakalayan tersanecilik, 2010 yılı sonunda bu cazibesini kaybetti. Bu günlerde ise Karadeniz sahili boyunca kurula veya kurulum aşamasında olan bütün tersanelerin faaliyetlerini durduracak.

Karadeniz Bölgesinde faaliyetlerini sürdürün 42 adet tersane bir bir kapısına kilit vurmaya başladı.

Bunlar Sakarya’da 1 adet, Trabzon’da 10 adet, Ordu’da 5 adet, Samsun’da 5 adet, Sinop’ta 2 adet, Kastamonu’da 4 adet, Bartın’da 2 adet, Zonguldak’ta 13 adet tersane faaliyetini durdurdu.
Bu tersanelerden kuru yük taşıyabilen ağır tonajlı gemilerin yapımı, bakımı, imalatı ve onarımı için Karadeniz Ereğli Limanında 10 adet, Kastamonu’nun Cide Limanında 1 adet, İnebolu Limanında 1 adet, Ayancık İstifan Limanında 1 adet, Gerze Limanında 1 adet, Terme Limanında 1 adet, Ünye Limanında 1 adet tersane kuruldu. Diğer limanlara kurulanlar ise küçük ve büyük balıkçı tekneleri, yat, gezi tekleri yapabilen tersanelerdir. Bu tersanelerden hiçbiri kuruluş sürecini tamamlamayarak faaliyetlerine başlayamadı.

Tersaneler bir bir kapanıyor
Kurulma girişiminde bulunulan Karadeniz Ereğlisi’nde 4 işletmeden 3 tanesi kurulmadan faaliyetini bitirmiştir. Yıllardır çalışmalarını sürdüren 10 tersaneden 7 tanesi faaliyetini durdurmuş, diğer 3 tanesi ise kendi imkanları ile ayakta ancak durabilmektedir.

Karadeniz bölgesinde kurulmuş bulunan Cide ilçesindeki tersane yöreye büyük borçlar takarak faaliyetini durdurmuştur. Cide ilçesine kurulma girişiminde bulunan diğer 2 tersane ise yaşanan kötü tablodan dolayı faaliyete başlayamamıştır. İnebolu ilçesinde kurulu bulunan tersane ise birkaç gemi ve römorkörün bakımından başka bir faaliyette bulunmadan 2 yıldır çalışmalarını durdurmuştur. Sinop iline bağlı Ayancık ilçesi İstifan Limanına ve Gerze Limanına bağlı 2 adet kuru yük gemisi imalatı yapılabilecek tersanede krize boyun eğerek uzun süredir çalışmalarını durdurmuştur ve tam olarak kurulmasını da bitirememiştir. Sakarya ili sınırlarında kurulu bulunan tersane telefonlarına ise cevap veren bulunamadı.

Doğu Karadeniz bölgesindeki tersanelerden Samsun Terme de kurulan tersane 2008 yılında 358 işçi çalıştırırken şimdi 50 işçi ile ayakta kalabilme mücadelesi vermektedir. Ünye ilçesinde kurulu buluna tersanenin kendilerine ait 14 adet mermer gemisi olmasından kaynaklı kendi işlerini yaparak faaliyetini sürdürmektedir. Karadeniz bölgesinde bulunan ufak çaplı çalışabilen tersanelerin birçoğu aynı sıkıntılar içinde ayakta kalabilme savaşı verirken bir kısmı da faaliyetini durdurarak kapısına kilit vurmuştur.

Tersanelerde 200 yılı en parlak dönem
Gemi inşa sektörü bire yedi oranında istihdam sağlayan bir sektördür. Karadeniz bölgesinde hizmet veren özel sektör tersanelerinde ve denizcilik sektöründe İŞKUR resmi rakamlarıyla istihdam edilen personel sayılarının yıllara göre dağılımları şöyle oluştu:
2005 yılında 1260 kişi, 2006 yılında 1585 kişi, 2007 yılında 2157 kişi, 2008 yılında 5500 kişi, 2009 yılında 1450 kişi, 2010 Haziran ayında 1075 kişi çalışırken 4 ay içerisinde 2010 Ekim ayında bu rakam 481’e düştü.

Karadeniz Bölgesinde tersane yatırımları
Gemi inşasında dünya pazar payımızın artırılması hedefine yönelik olarak alınmış olunan karardan sonra Karadeniz Bölgemizde yapımı devam eden tersaneler şunlardır:

Alaplı Yatçılar ve Tersaneciler Kooperatifi: Yatırıma başlamadı.

Demir Gemi Tersanesi Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.: Yatırıma başlamadı.

İşler Gemi Tersanesi: Yatırıma başlamadı.

Karadeniz Ereğli Tekne Geri Dönüşüm Tes. Tic. ve San. Ltd. Şti.: Saha dolgusu, idari binası, çelik konstrüksiyon ve enerji yatırımını tamamlayarak yatırımına devam etmektedir.
Karadeniz Bölgesinde faaliyetlerini sürdüren tersaneler

Azim Otel Turizm Denizcilik Metal İnş. San. Tic. Ltd. Şti. Tersanesi: 2009 yılında Hollanda’ya ihraç ettiği 2 adet römorkörden sonra yeni sipariş alamadığından, kendi imkânlarıyla işlerini idame ettirmeye ve yeni siparişler almaya çalışmaktadır.

Cansu Gemi Tersanesi (Zonguldak): Faaliyetlerini durdurdu.

Ereğli Gemi Sanayi Tersanesi: Tüm ekonomik imkânlarını zorlayarak, kendi gücü ile faaliyetlerine devam etmektedir.

Gündoğdu Gemi Tersanesi (Karasu): Yeni sipariş alınamaz ise 2011 yılında faaliyetlerini durduracaktır.

Med-Yılmaz Gemi Sanayi Tersanesi: Yeni sipariş alınamaz ise 2011 yılında faaliyetlerini durduracaktır.

Madenci Gemi Sanayi Tersanesi: Kızakta kuru teknesi bitti, donanımının yüzde 50’si tamamlandığı halde 2 adet 9750 DWT’luk kuru yük gemisinin armatörü tarafından siparişi iptal edildiği için ve yeni sipariş alamadığından faaliyetini geçici olarak durdurdu.
Usta Mehmet Oğlu Gemi Sanayi Tersanesi: Yeni sipariş alınamaz ise 2011 yılında faaliyetlerini durduracaktır.

Usmed Gemi İnşa Sanayi Tic. A.Ş. Tersanesi: Kendi imkânları ile faaliyetine devam etmektedir.

Usta Oğlu Gemi Sanayi Tersanesi: Bir Türk Armatöre yapılan 2 adet 18.000 DWT tanker imalatı armatör tarafından durduruldu. Yeni sipariş alınmadığı takdirde faaliyetlerine ara verecektir.

UMO Gemi Sanayi Tersanesi: 7000 DWT’luk kimyasal tanker projesine ek sipariş alamaz ise 2011 yılında faaliyetlerini durduracaktır.

Tersanelerin 2010 yılında iptal ettiği siparişler
Ekim 2010 itibarıyla Karadeniz Ereğli tersanelerimizde toplam 77.050 DWT kapasiteli 7 adet geminin inşası sürüyor.

2009 yılı sonuna kadar toplam 82.000 DWT kapasitesinde 7 adet kimyasal tanker siparişi iptal edilerek bunlardan 5 adedi (5*5800 DWT) Hollanda ve 2 adedi (25.000-28.000 DWT) ise Türk bayraklıdır.
 

2011 yılı başından itibaren tüm tersaneler kapanacak

Deniz Ticaret Odasına bağlı Batı Karadeniz Bölgesi şubesinin hazırladığı tersanelerle ilgili rapor da Tersanecilik mesleğinin günümüzdeki durumunu ortaya koymakta. Gemi iptalleri ve yeni siparişlerin alınamaması nedeniyle Karadeniz sahili boyunca 2008 yılında büyük bir çıkış yakalayan tersaneler şimdi kapısına kilit vurmaya başladı. 2011 yılı başından itibaren tüm tersanelerin kapanarak faaliyetlerine son vereceği öğrenildi.

Kastamonu Postası
 

Bu haber toplam 2063 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.