1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. Enerjide kriz büyüyor!
Enerjide kriz büyüyor!

Enerjide kriz büyüyor!

Türk enerji şirketlerinin Pakistan’da başına gelen sorunlar tedirgin ederken, ülkenin bozulan mali durumu nedeniyle devlet garantisiyle iş yapanların daha fazla zorluk yaşayabileceği uyarısı yapılıyor.

A+A-

Karadeniz Holding’in enerji şirketi Karkey’e ait iki gemisinin mahkeme kararıyla Pakistan’da alıkonmasının ardından, Zorlu Enerji’nin iştiraki ‘Zorlu Enerji Pakistan Limited’e yine bu ülkedeki ortak olduğu firma tarafından dava açılması yatırımcıları tedirgin etti. Pakistanlı yetkililer, mahkemelerin bağımsız olduğunu ve kararlara müdahil olamadıklarını ancak sorunların çözümü için siyasi olarak en üst düzeyde görüşmeler yapıldığını belirtiyor.

İTİDALLİ DAVRANILMALI

Bu ülkeye giden yatırımcılar ise ülkenin bozulan ekonomik yapısından dolayı, Pakistan devletinin borçlarını ödememek için bu dava açma yolunu seçtiği ileri sürüyor.

Deik Pakistan İş Konseyi Başkanı Hüseyin Akın, gelişmelerin dostluğu uzun yıllara dayalı iki ülkenin projeleri için olumsuz olduğunu ve itidalli davranılması gerektiğine dikkat çekti. Akın, “Pakistan nüfusu ve büyüme hızı ile büyük potansiyel. Bundan 10 yıl önce Türk inşaat şirketlerinin yaşadıkları zorluklar sonrası ayağımız Pakistan’dan nerede ise kesilmişti. Maalesef bu gelişmeler dostluğu uzun asırlara dayalı iki milletin uzun vadeli ortaklık projeleri için çok olumsuz göstergeler. Yargı aşamasında bir konu olduğu için yorum yapamam, ama her iki tarafın da bu kadar büyük potansiyeli olan bir ortaklığı geliştirmek için itidalli davranması çok önemli” dedi.

18776115.jpg

PAKİSTAN ÇÖZÜMDE ÜMİTLİ

Pakistan Büyükelçiliği’nden Hürriyet’e yapılan açıklamada gelişmelerin siyasi olarak en üst düzeyde ele alındığına dikkat çekildi ve sorunların kısa zaman çözüme kavuşmasının beklendiği belirtildi. Açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Karkey şirketiyle ilgili husus Pakistan Yüksek Mahkemesi’ne intikal etmiş durumda. Bilindiği gibi Pakistan mahkemeleri, kararlarını bağımız olarak alır ve hükümetin bu kararlar üzerinde her hangi bir etkisi yoktur. Ancak, Pakistan hükümeti Türk halkı ve hükümeti ile sahip olduğu güzel kardeşlik bağından hareketle, bu konuda dostane bir sonuca ulaşılabilmesi için elinden geleni yapmaktadır. Konu siyasi olarak en üst düzeyde ele alınmaktadır. Konunun en kısa zamanda çözümleneceği konusunda ümitliyiz. Pakistan’ın enerji sektörü yatırım için büyük bir potansiyele sahiptir ve dolayısıyla da gelecekte de daha fazla Türk yatırımcısını teşvik edecektir.

Zorlu: Gerekli yasal adımları atacağız

Zorlu Enerji tarafından hafta içinde yapılan açıklamada şöyle dendi: “Zorlu Enerji’nin iştiraki olan Zorlu Enerji Pakistan Limited ile Pakistan’da kurulu Ahbab Associates arasında 50 MW kurulu gücündeki Rüzgar Enerjisi Santralinin yapımı için sözleşmesi akdedilmiştir. Ahbab Associates, Zorlu Enerji Pakistan Limited’in sözleşmeyi ihlal ettiği gerekçesiyle Zorlu Enerji Pakistan Limited aleyhine Karachi’de bulunan Sindh Yüksek Mahkemesi’nde dava açmıştır. Yargılama süreci devam etmekte olup şirketimiz davacıya karşı haklarını savunmak adına gerekli yasal adımları atacaktır.”

600 milyon dolarlık tazminat talebi artıyor

İKİ gemisi hala Karaçi’de tutulan ve Uluslararası Mahkeme’ye başvuran Karkey Enerji yetkilileri, yaşananların arkasında Pakistan devletinin borcunu ödemekten kaçınmasının yattığını belirtiyor. Karadeniz Holding Ticari Operasyonlar Başkanı Nuray Atacık, konuyla ilgili yaptığı açıklamada,
“Henüz pozitif bir gelişme olmadı. Zorla alıkoymaya devam ediyor. Uluslararası Mahkemeye başvurduk. Aralık ayı içerisinde gerekli işlemleri tamamladık. Bu sözleşmeyle ilgili tazminat haklarımızı, gemilerimizin haksız ve hukuksuz olarak tutulması nedeniyle oluşan kaybımızın telafisini istiyoruz. Bu miktar 600 milyon doların üzerinde ve her geçen gün de artıyor” dedi.

Verilen sözler tutulmalı

Nuray Atacık, Pakistan’ın ekonomik olarak zor bir durumda olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Bizim başımıza gelen şeyin arkasında da Pakistan devletinin borçlarını ödemekten kaçınmak istemesinin geldiğini düşünüyorum. Pakistan’ın bize 120 milyon dolar ödemesi gerekiyordu. Ancak gemilerimiz sekiz aydır orada ve her geçen gün zararımız artıyor. Ülkedeki yatırım iklimi giderek bozuluyor. Diğer taraftan yaşanan son olayla yatırımcıların aradığı hukuki güvence tarafında da tedirginlik yaşanıyor. Pakistan’ın devlet garantilerini yerine getirmesi gerekiyor.” (Hürriyet.com)

virahaber.com
 

Bu haber toplam 1092 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.