Enerjide 17 milyar TL’lik yatırımlar devreye girdi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, son bir yıl içerisinde 5 bin 800 MW gücünde 203 adet santral devreye alındı. 17 milyar liralık yatırım devreye girdi.
Yatırımlarda en hareketli sektör olan enerjide, 2014 yılında 5 bin 800 MW gücünde 203 adet santral devreye alınırken, 17 milyar liralık yatırım yapıldı. Türkiye’nin mevcut 69 bin 803 GW’lık kapasitesini 2023 yılına kadar 2 katına çıkarması için yeni güç üretimi alanında yılda 10 milyar dolarlık yatırım yapması gerekiyor. Yatırımların artırılması amacıyla da ağır işleyen bürokrasinin azaltılması için çalışmalar yapılıyor.
Türkiye’nin yatırımlarda en fazla hareket gözlenen sektörü enerji oldu. Termik, hidroelektrik santral, güneş ve rüzgar enerjilerine milyarlarca liralık yatırım gerçekleşti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, son bir yıl içerisinde 5 bin 800 MW gücünde 203 adet santral devreye alındı. 17 milyar liralık yatırım devreye girdi. Türkiye’nin kurulu gücü ise 69 bin 803MW’a çıktı. Türkiye’de ilk santralin devreye girdiği 1902’den 2002’ye kadar 31 bin 800 MW kurulu güç var iken, son 12 yılda ilave 38 bin MW devreye girdi. 2014 yılı en fazla rüzgar kurulu gücünün devreye girdiği yıl oldu. Devreye giren rüzgar santralleriyle doğalgaz ithalinde 850 milyon dolarlık tasarruf elde edildi. Kurulu güç içinde rüzgarın payı yüzde 5’i geçti. Türkiye’nin elektrik üretimi bir önceki yıla göre yüzde 4,3, elektrik tüketimi ise bir önceki yıla göre yüzde 3,7 oranında artış gösterdi. Yenilenebilir enerji alanında özellikle rüzgar, güneş ve hidroelektrik sektörlerinde gelecek yıllarda büyük yatırımlar bekleniyor.
130 milyar dolarlık yatırım ihtiyacı
Türkiye’de 40 bin MW’lık rüzgar enerjisi kapasitesinin 11 bin MW'lık kısmına lisans verildi. Enerji ihtiyacının yüzde 90’ını yurt dışından alınan fosil yakıtlarla sağlayan Türkiye’de, hızlı ekonomik gelişme ve kişi başına düşen milli gelirin artması sonucu enerji ihtiyacının yıllık yüzde 6,3 oranında artması bekleniyor. Türkiye’nin mevcut 69 bin 803 GW’lık kapasitesini 2023 yılına kadar 2 katına çıkarması için yeni güç üretimi alanında yılda 10 milyar dolarlık yatırım yapması gerekiyor. Türkiye’de enerji sektörünün 2023 yılına kadar ki toplam yatırım ihtiyacının 120-130 milyar doları aşacağı tahmin ediliyor. Bu çerçevede ihtiyaç duyulan yatırımların mümkün olduğu kadar özel sektör tarafından yapılmasını sağlayacak düzenlemelerin hayata geçirilmesi yönünde gerekli çalışmalar yürütülüyor.
Bürokratik engeller kalkıyor
Türkiye, enerji sektöründeki yatırımların daha da artması için düzenlemeye gidiyor. Öncelikli olarak EPDK tarafından lisans/ruhsat/ izin işlemlerinde istenen belgelerin azaltılması ve elektronik ortamda temini mümkün olan belgelerin başvuru sahiplerinden alınmaması yönünde düzenleme yapılacak. Madencilik sektöründe ruhsat güvencesinin artırılmasını teminen, Maden Kanunu’nda yer alan ruhsat iptali düzenlemeleri gözden geçirilecek. 3213 sayılı Maden Kanunu’ndaki ve Madencilik Faaliyetleri Uygulama Yönetmeliği’ndeki ruhsat iptali ile ilgili hükümler değerlendirilerek, mümkün olduğunca, ruhsat iptalleri yerine makul ölçülerde idari para cezası ve benzeri hükümler getirilecek. Türkiye, bürokratik işlemlerdeki zorluklar nedeniyle dünyada, Slovakya, Venezuella, Slovenya, Endonezya, Polonya, Fransa, Rusya, İtalya, Kolombiya, Filipinler, Çin ve Hindistan’dan sonra 13. sırada yer alıyor.
Dünyada petrol tüketiminde 16. sıradayız
Türkiye, dünya ülkeleri arasında birincil enerji tüketiminde 21, petrol tüketiminde 26, doğalgaz tüketiminde 20, kömür tüketiminde 14, elektrik tüketiminde 20, en fazla kömür rezervine sahip 17, en fazla kömür üreten 13, elektrik üretiminde 20, jeotermal enerji kapasitesinde 12, güneş enerjisi kapasitesinde 27, rüzgar enerjisi kapasitesinde 16. ülke konumunda bulunuyor.
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.