1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Elvan: Türk mallarının AB ülkelerinde serbest dolaşımı konusundaki mücadelemiz sürecek
Elvan: Türk mallarının AB ülkelerinde serbest dolaşımı konusundaki mücadelemiz sürecek

Elvan: Türk mallarının AB ülkelerinde serbest dolaşımı konusundaki mücadelemiz sürecek

Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin 38. Olağan Genel Kurulu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın da katılımıyla 28 Şubat Cuma günü İstanbul’da yapıldı.

A+A-

Genel Kurul’da konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, karayolu taşımacılığının 77 milyonu ilgilendiren bir sektör olduğunu vurguladı. Elvan, “ AB ülkelerinin mevzuat dışı uygulamalarla Türk karayolu taşımacılığı sektörüne engeller çıkardığını biliyoruz. Bu haksızlığı ortadan kaldırmak adına başlatttığımız mücadelemiz kararlılıkla sürecek” dedi.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin (UND) 38. Olağan Genel Kurulu bugün İstanbul’da yapıldı. Yoğun katılımla gerçekleşen toplantıya Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekilleri ile sektör paydaşları katıldı.

“Alternatif güzergahlar çok önemli, mücadelemiz sürecek”

Genel kurulda bir konuşma yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, karayolu taşımacılığının 77 milyonu ilgilendiren bir mesele olduğunu söyledi. Taşımacılıkta Türkiye’nin alternatif güzergahlara sahip olduğunu ifade eden Elvan şunları söyledi: “ Eğer alternatif güzergahlarınız varsa masada güçlüsünüz demektir. Türkiye’nin taşımacılık altyapısı konusunda çağ atladığını söylemek mümkün ancak ciddi sorunlarımız olduğu da bir gerçek. Bu sorunların üzerine kararlılıkla gideceğiz. Bugüne kadar Ro-Ro hatlarını ve alternatif hatları kullanarak Türkiye’ye uygulanan haksız muamele ile mücadele ettik. Hazar Denizi dahil, ihracat yaptığımız pazarlar için hem Batı’da, hem de Doğu’da bize uygulanan haksız uygulamalar için mücadelemizi sürdüreceğiz. Avrupa Birliği mallarının serbest dolaşımı kurallarla belirlenmiş, gerçek bir husus. Ancak buna rağmen Türkiye’ye uygulanan çifte standart nedeniyle karayolu taşımacılarımız sorunlar yaşıyor, Türk malları AB ülkelerinde serbest dolaşamıyor. Mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. AB Bakanlığımız da bu sorunun çözülmesi için devreye girdi. Bugüne kadar İran’da, Macaristan’da ve Bulgaristan’da bize’ yapılan haksız uygulamalar karşısında dik durduk, bu duruşumuz sonuna kadar sürecek.”

UND-Bakanlık işbirliği çok önemli

UND’nin faaliyetlerini çok önemsediklerini ifade eden Lütfi Elvan, “ Bugüne kadar kararları birlikte aldık. Birlikte dik durduk. Böylesi kritik konularda STK – Bakanlık işbirliği son derece önemli bir olay. Kazanımlarımızı birlikte artırmaya devam edeceğiz” dedi.

İhracatla büyüyen bir ülkeyiz, 2023 hedefi için çalışıyoruz

Genel Kurul’da tek aday olan ve oy çoğunluyla yeniden UND Başkanlığına seçilen Çetin Nuhoğlu da, Türkiye’nin ihracatla büyüyen bir ülke olduğuna dikkati çekti. 2023 ihracat hedefine ulaşma konusunda gece-gündüz çalıştıklarını söyleyen Nuhoğlu şunları söyledi:

“ 13,5 milyar dolarla, bugün turizmden sonra en fazla hizmet ihracatı gerçekleştiren sektörüz. Biliyoruz ki hükümetimiz Türkiye’nin ekonomik büyümesini ihracata endeksledi. Geçen yıl büyümemizin yüzde 90’ı ihracattan geldi. Türkiye’nin ihracatla büyümekten başka şansı yok. Ülkemiz 2023 ihracat hedefine ulaşması için kendimizi Avrupa – Asya arasında mal taşımak için konumlandırdık.”

“Haksız uygulamalarla ihracatımıza engel oluyorlar”

Özellikle AB üyesi ülkelerin Türk TIR’larına gümrük kapılarında kanunsuz uygulamalar yaptığını ve bu nedenle Türkiye’nin toplam ihracatının sekteye uğradığını söyleyen Çetin Nuhoğlu, “ Haksız rekabet koşulları, yurt dışında karayolu denetimi ve buna bağlı yüksek cezalar, sınır kapılarında yaşanan uzun beklemeler ve geçiş belgelerinin yetersiz olması hem ihracatımız, hem de sektörümüzü olumsuz etkiliyor. Bununla hem Bakanlığımızın, hem de hükümetimizin destekleriyle UND olarak sonuna kadar mücadele edeceğiz. Hukuki olarak bu konuyla ilgili Viyana’da dava açacağız” dedi.

Türk şoförü Roma’ya tatile gitmiyor

Türk TIR şoförlerine halen turist vizesi verildiğine işaret eden UND Başkanı, “ Bizim şoförümüz Roma’da Collesium’u gezmeye gitmiyor. 25 yıllık şoförden halen 6 ayda 1 22 adet belge istiyorlar. Olacak iş değil. Bu durumu bir an önce ortadan kaldırmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

“36 saat sonra Münih’te olmalıyız, biz 90 saatte ulaşıyoruz”

Türkiye’den çıkan araçların 36 saat sonra Münih’te olması gerektiğini ifade eden Nuhoğlu,” Gümrük kapılarında yaşadığımız uzun beklemeler ve haksız uygulamalar nedeniyle bu süre 90 saate ulaşıyor. Zamanımız gümrük kapılarında geçiyor” dedi.

Türkiye’ye son 10 yılda 140 milyar dolar yabancı yatırım geldiğini söyleyen Çetin Nuhoğlu, “ Şu an Avrupa’ya yaptığımız ihracatın yüzde 50’sini Türkiye’deki yabancı şirketler yapıyor. Yani ihracat yapmak için hizmet ithal ediyoruz. Bu durumun bir an önce değişmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

“Önümüzde 500 milyar dolarlık ihracat hedefi, mal taşımamız gereken bir coğrafya var”

UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener ise, yabancı ülkelerin Türk malı taşıyan TIR’lara ve şoförlerine uyguladığı çifte standarttan bir an önce vazgeçmesi gerektiğini söyledi. Şener, “ Pilotların ve deniz adamlarının nasıl vize derdi yoksa karayolu taşımacılarının ve şoförlerin de böyle bir derdinin olmaması gerekir. Bu mesele UND’nin meselesi değil, ulusal bir mesele. Biz çözmek için gayret ediyoruz. Türk TIR şoförlerini kendi ülkelerine giden turistlerle bir tutuyorlar. Zamanımız ve enerjimiz gümrük kapılarında bekleyerek tükeniyor. İran’da, Bulgaristan’da ve Macaristan’da yaşadığımız haksız rekabeti oluşturduğumuz alternatif güzergahlarla kırdık. Mücadelemiz sonuna kadar devam edecek. Buradan çağrıda bulunuyorum; Hükümetimiz, Geri Kabul Anlaşması kapsamında Türk iş adamlarına ve Türk TIR şoförlerine vize kaldırılmalı” dedi.

Mallar serbest, sürücüler değil

Şu an sektörde 20 yılda tam 40 tane 6 aylık Schengen vizesi almış bir şoförün olduğunu ifade eden Fatih Şener şöyle devam etti: “ AB’de mallar serbest ancak sürücüler değil. TIR,yük ve sürücü ayrılmaz bir bütündür. Bunlardan birini ayırdığınızda yük yerine ulaşmaz. Aslında Avrupa bu tutumuyla kendi ülkesine de zarar veriyor. Çünkü ihraç ettiğimiz malların neredeyse yüzde 50’sini Avrupalı şirketler üretiyor.  Bu ortak çıkarı baltalayan bir Avrupa görüyoruz. Bir Schengen üllkesi, verdiği hakkı doğru kullanan bir Türk TIR şoförünü, bir önceki 6 aylık vize ile 90 günSchengen bölgesinde kaldın suçlamasıyla cezalandırıyor. Böyle bir uygulama kabul edilemez.”

‘Aç Kapıyı Bezirgan Başı’

UND’nin 38. Olağan Genel Kurulu’nda, TRT-UND işbirliği ile hazırlanan ‘Aç Kapıyı Bezirgan Başı’ adlı belgeselin gala gösterimi de yapıldı. Yoğun ilgiyle izlenenen belgeselde vize engeline çarpınca Almanya devletinden şikayetçi olan, dava açan ve bu davayı kazanan Mehmet Sosyal’ın yönetimindeki bir araçla İzmir’den Almanya’ya gerçekleşen bir seferde yaşananlar üzerinden Türkiye-AB ilişkilerinin değerlendirmesi yapılıyor. 

sol_lutfi_elvan_sag_cetin_nuhoglu_plaket.jpg

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1421 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.