1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. El yapımı denizaltı
El yapımı denizaltı

El yapımı denizaltı

Rusya’nın tek özel denizaltısı bu yaz denize açılacak. Mini denizaltıyı, evde kendi eliyle, Peterburg’da yaşıyan tasarımcı Mihail Puçkov yaptı.

A+A-

Amatör tasarımcı, denizaltı düşüncesini henüz geçen yüzyılda kafasına koymuştu. Bu iş için onlarca yılını verdi. İlk denemeler başarılı geçti. Denizaltı, Peterburg’un 100 kilometre uzaklığındaki Ladoga gölüne indirildi. İlk seferine ise, tüm mekanizmalar bir daha titizlikle kontrol edildikten sonra bu yaz çıkacağını söyleyen Mihail Puçkov, Rusya’nın Sesi radyosuna verdiği demeçte şöyle anlattı:

“Sonuçta bu bir makine. Ekipmanın güvenilir olması gerekiyor. Deniz şaka sevmez. Bu yaz, böyle bir imkân olursa, Vıborg kentini ziyaret etmeye niyetim var. Benim için, gecelemeler dolu uzun bir yolculuk olacak. Çünkü denizaltının hızı küçük.”

“Kit” (Balina) adı verilen denizaltı bebeğin uzunluğu 5 metre, ağırlığı 3 ton civarında. Denizaltı, 4 knot hıza ulaşabiliyor. Maksimum 30 metre derinliğe inebilmesine rağmen, şimdilik sadece 10 metre derinliğinde yüzdürüldü. Yakıt sarnıçlarına 200 litre benzin sığabiliyor. Saatte 4 litre yakıt harcıyor. Hava kaynağı, iki yolcunun su altında 1,5 saat kalmasını sağlıyor. Buna türden teknelere nadir rastlanır. Tasarımcı, dünya genelinde fazla değil, 2-3 tane olduğunu belirtti. Yine de mevcut nadire arasında “Kit”in öne çıktığını kaydeden Mihail, anlatımına şöyle devam etti:

“Günümüzde, tüm küçük denizaltılar, kıyının sadece 1-2 kilometre uzaklığında dalmak için kullanılıyor. Ya da uzaklara gemiyle götürülüp öyle daldırılıyor. “Kit” ise otonom çalışıyor, kıyı boyunca denizin uzaklarına kadar gidebilir. Fırtınalara bile dayanabilir.”

Elbette “Kit”, “Mir” gibi ünlü batiskaflarla rekabet edemez. Sualtında manevra yapmak için de kullanılamaz. Örneğin, daha ayrıntılı şekilde incelenmesi veya resminin çekilmesi için su altında bulunan hedef etrafında dönemez, yeteneği dışındadır. Buna rağmen alt kısmında video kamera da var. Tasarımcı, şakavari bir şekilde, define aramak için yeterli olduğunu söylüyor.

Mihail Puçkov, modellemeyle çocukluğundan beri uğraştığını söylüyor. Sovyet döneminde baskıdan çıkan modelleme dergilerini düzenli şekilde okuyor, gemi modelleri yapıyordu. Okulu bitirdikten sonra, işletmede tornacı olarak çalıştı. Daha sonra, Peterburg’da Denizcilik Teknik Üniversitesini tamamladı. “Kit”i, Beatles grubunun sevilen “Yellow Submarine” şarkısı onuruna sarı renge boyamak niyetinde. Tasarımcı, İngiliz gemi yapımcıları ile deney alışverişinde bulunmak için denizaltıdan Britanya’ya gezi yapmayı planlıyor.

Mihail Puçkov, geminin ticari geleceğini de ihtimal dışı olmadığını belirtiyor. “Kit”, sualtı turizm için çok uygun. Tasarımcı, sözkonusu denizaltı için 20 bin dolar harcadı.

El yapımı denizaltı

virahaber.com

Bu haber toplam 2072 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.