1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. "Ekonomiye tekrar kazandırılmalı"
"Ekonomiye tekrar kazandırılmalı"

"Ekonomiye tekrar kazandırılmalı"

Türkiye'de avlanılması yasak olduğu için başta Yunanistan olmak üzere yabancı ülkelerden Türkiye'ye getirilen süngerin toptan alımlarda kilogramı yaklaşık 200 avrodan satılıyor.

A+A-

Türkiye'de avlanılması yasak olduğu için başta Yunanistan olmak üzere yabancı ülkelerden Türkiye'ye getirilen süngerin toptan alımlarda kilogramı yaklaşık 200 avrodan satılıyor.

Türkiye'de 1986 yılında avlanılması yasaklanan doğal sünger, özellikle turizm merkezlerinde tezgahları süslüyor. Eski sünger avcıları Türkiye'de sünger avcılığı yasağının kaldırılmasını ve yeniden ülke ekonomisine kazandırılmasını istiyor.

Bodrum Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü eski müdürü Erdener Çeriğ, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, 1980'li yıllarda çıkan bir hastalık nedeniyle avlanılması yasaklanan süngerin Türkiye karasularında yeniden normale döndüğünü söyledi.

Yasağın kalkması durumunda sünger avcılığının yeniden eski günlerine dönebileceğini belirten Çeriğ, "Şu anda süngerde hastalık kalmadı. Yani sünger avcılığının önünde bir engel yok. Süngeri toplamazsanız kendi kendini eritir. Toplarsanız, budanmış gibi daha kaliteli ve güzel sünger oluşur. Bugün Ege'de Akdeniz'de hiç bir ülkede sünger avcılığı yasak değil. Diğer ülkeler bu işten para kazanırken sünger Türkiye'ye başta Yunanistan olmak üzere kaçak yollarla geliyor" dedi.

-"YASAK KALDIRILMALI"-

Süngerin Türkiye'de en çok Akdeniz ve Ege Denizi'nde bulunduğunu, yasaklanmadan önce ekonomiye büyük katkı sağladığını anlatan Çeriğ, şöyle konuştu:

"1986 yılında Akdeniz'de sünger vebası dediğimiz hastalık nedeni ile tüm Akdeniz ülkelerinde sünger avcılığı yasaklandı. Son yıllarda stokların tekrar eski durumuna gelmesi, yani hastalığın ortadan kalkması ile Akdeniz ülkelerinde sünger avcılığı yasağı kalktı. Yasağın Türkiye'de de kalkması gerekir. Türkiye ve çevresindeki denizlerde bulunan bazı süngerlerin, ihtiva ettiği kimyasallar açısından başta kanser olmak üzere pek çok hastalığa iyi geldiği anlaşıldı. Şu anda bütün Akdeniz'de bu süngerlerin yetiştiriciliğine başlandı. Kendimiz bu işte büyük stoklara sahip olmamıza rağmen maalesef kendi stoklarımızdan yararlanamıyoruz. Dünyaca ünlü Bodrum süngerini bile yok ettik. Türkiye'de sünger avcılığının yasaklanmasına neden olan hastalık ortadan kalktı. Artık bu yasağında kaldırılması gerekiyor"

Dalma ve çekme yöntemleriyle denizden çıkarılan süngerin başta tıp ve kozmetik alanında kullanıldığını belirten Çeriğ, "Süngerin özellikle kansere iyi geldiği söyleniyor. Sıvı emici özelliği var. Ameliyatlarda kullanılıyor. Doktorların rahat çalışmasını sağlıyor. Doğal sünger ayrıca tren ve uçakların temizliğinde de kullanılıyor" diye konuştu.

Sünger avcılığı yasaklanmadan önce Çanakkale'den Ege ve Akdeniz'e kadar olan bölgede yaklaşık 3-4 bin kişinin bu işten para kazandığını söyleyen Çeriğ, yasağın ardından bu kişilerin turizme yöneldiğini ancak başarısız olduklarını kaydetti. 

 

Haberler 

Bu haber toplam 954 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.