1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Eğitim için 2 yeni simülatör
Eğitim için 2 yeni simülatör

Eğitim için 2 yeni simülatör

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı personelinin yangın ve hasar durumlarına karşı daha hazır ve donanımlı olmalarını sağlayacak eğitimlerin verilmesine olanak tanıyacak Yangın ve Yara Savunma Eğitim Simülatörleri, düzenlenen törenle hizmete girdi.

A+A-

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı personelinin yangın ve hasar durumlarına karşı daha hazır ve donanımlı olmalarını sağlayacak eğitimlerin verilmesine olanak tanıyacak Yangın ve Yara Savunma Eğitim Simülatörleri, düzenlenen törenle hizmete girdi.

Gölcük'teki Yıldızlar Suüstü Eğitim Merkezi Komutanlığı için Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) tarafından başlatılan ve Meteksan Savunma Sanayii AŞ yükleniciliğinde üretilen, 3 ayrı binaya yerleşik entegre bir sistem olan Yangın ve Yara Savunma Eğitim Simülatörleri, törenle hizmete alındı.

Tören, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele, Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Mustafa Şeker, Savunma Sanayi Daire Başkanı Süreyya Yiğit, Gölcük Kaymakamı Adem Yazıcı, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Harp Filosu Komutanı Tümamiral İskender Yıldırım, Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı İkmal Daire Başkanı Tuğamiral Hasan Kulaç, Deniz Hava Üs Komutanı Tuğamiral Tezcan Kızılelma, Denizaltı Filosu Komutanı Tuğamiral Mithat Kemal Algül, Kuzey Görev Gurup Komutanı Tuğamiral Aydın Bay, Donanma Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğamiral Yalçın Payal, Karamürsel eğitim Merkezi Komutanı Tuğamiral İbrahim Özdem Koçer, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Teknik Başkanı Tuğamiral Mesut Ak, Gölcük Tersanesi Komutanı Tuğamiral Aydın Eken, Kore Cumhuriyeti Deniz Ataşesi Yarbay Ho Sung Hwang'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Törende konuşan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, yüzer, dalar ve uçar platformların dahili harbinin hayati konuları arasında yer alan "yangın ve yara savunma platformları"nın, duruş gücünü doğrudan etkilemeleri nedeniyle en az harici harp nevileri kadar önemli olduğunu belirterek, bu nedenle, birlik komutanından en düşük rütbeli erine kadar tüm birlik personelinin, "yangın ve yara savunma" konularında her zaman eğitimli ve hazır olmaları gerektiğini söyledi.

Bunun bilincinde olan Türk Deniz Kuvvetleri'nin, yangın ve yara savunma konusuna her zaman öncelik verdiğini ve bunu 1949 yılında 'Yangın Savunma Okulu' adı altında Türkiye'nin ilk Yangın Eğitim Merkezini açarak gösterdiğini vurgulayan Bostanoğlu, "O günden bu yana birçok sivil kuruma da eğitim veren Türk Deniz Kuvvetleri, bu konulardaki öncü rolünü halen devam ettirmektedir. Bugün burada, bu çapta Türkiye'nin ilk modern Yangın Simülatörü ve Yara Savunma Simülatörünü Yıldızlar Suüstü Eğitim Merkezine kazandırmamız, bunun somut bir göstergesidir." diye konuştu.

"İhracat potansiyeli bulunan projeler"

Oramiral Bostanoğlu, Meteksan firması tarafından tamamlanarak 2013 yılında Umman'da hizmete giren Yara Savunma Eğitim Simülatörü örneği gibi olan bu simülatörlerin ihracat potansiyeli bulunan projeler olduğuna dikkati çekerek, "Bu potansiyelin kullanılabilmesi için Türk Deniz Kuvvetleri olarak bu projeleri her tür platformda tanıtacak ve destekçisi olacağız." ifadesini kullandı.

"Denizlerin sert koşulları altında çalışan bizler için yoğun stres altında doğru ve süratli karar vermek ve bunu yaparken dayanıklı olabilmek esastır." diyen Bostanoğlu, şöyle devam etti: 

"Bu yetenekleri kazanabilmek için, alınan nazari eğitimleri fiili olarak icra edebilecek uygun ortamı oluşturmak, emniyetle eğitim yapmak ve hedeflenen performansı yakalamak her zaman kolay olmayabilir. Bu zorluğun üstesinden gelmek için simülatörler oldukça faydalı ve maliyet etkin araçlardır. Bugün burada teslim alacağımız Yangın ve Yara Savunma Eğitim Simülatörleri de, sunacakları emniyetli ve gerçeğe yakın eğitim ortamı ile eğitmenlerin kontrolünde personelimizin yangın ve yara savunma eğitim seviyelerinin geliştirilmesine ve idame edilmesine katkı sağlayacaktır."

"Simülatörlerin 7 gün 24 saat faal tutulması hedeflenmekte"

Bostanoğlu, simülatörlerin, Deniz Kuvvetleri tarafından kullanılmadığı durumlarda atıl kalmaması ve 7 gün 24 saat faal halde tutulmasını hedeflediklerine işaret ederek, "Bu maksatla, Meteksan firması ile işletme ve bakım idame sözleşmesi görüşmelerine devam edilmektedir. Bu sözleşme ile Deniz Kuvvetleri'nde yeni bir uygulama hayata geçirilmiş olacaktır." şeklinde konuştu.

Bilim ve teknoloji gücünün Türk mühendis ve işçilerinin emeği ile vücut bulduğu Yangın ve Yara Savunma Eğitim Simülatörleri Projesinin hayata geçirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür eden Bostanoğlu, simülatörlerin Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ve ülkeye hayırlı ve uğurlu olmasını diledi.

Konuşmalarının ardından Meteksan Savunma Sanayii AŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili Bahadır Güngenci, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ile Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele'ye, plaket takdim etti.

Tören, Deniz Kuvvetleri Komutanı Bostanoğlu, Donanma Komutanı Kösele ve Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Mustafa Şeker ile diğer protokol mensuplarının açılış kurdelesini kesmesiyle sona erdi.

Yangın ve Yara Savunma Eğitim Simülatörleri

Yıldızlar Suüstü Eğitim Merkezi Komutanlığı bünyesinde, 3 ayrı binaya yerleşik entegre bir sistem olan Yangın ve Yara Savunma Eğitim Simülatörleri, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı personelinin yangın ve hasar durumlarına daha hazır ve bu durumlara karşı daha donanımlı olmalarını sağlayacak eğitimlerin maliyet etkin bir şekilde verilmesine olanak tanıyacak.

Tesisin işletim ve bakım faaliyetleri de Meteksan Savunma tarafından yapılacak. Bu durum, Türk Silahlı Kuvvetleri ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için yeni bir uygulama ve ilk olma özelliğini taşıyor.
ViraHaber.com

Bu haber toplam 8023 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.