1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Eğil Kalesi’nin gizemi
Eğil Kalesi’nin gizemi

Eğil Kalesi’nin gizemi

Dicle Barajı’nın suyu altında kalan batık Eğil kasabası yıllar sonra görüntülendi. Suyun altındaki medeniyet ise dalgıçları adeta büyüledi.

A+A-

‘Cennetten doğup, cennete giden ırmak’ olarak bilinen Dicle Nehri’ne yapılan Dicle Barajı nedeniyle sular altında kalan Eğil kasabası 16 yıl aradan sonra ilk misafirlerini ağırladı. Su tutmaya başladığı 1997 yılından beri unutulmaya yüz tutan Eğil’in derinlerine Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu(TSSF) Başkan Yardımcısı Bedri Sincar, Diyarbakır Su Sporları İhtisas Kulübü Başkanı İlhami Çakmak ve dalgıç Nesimi Aydın daldı.

 

Su altındaki zenginlik


Asurluların 3 bin yıl önce inşa ettiği Eğil Kalesi önlerinde derinlere inen dalgıçlar, kaleden Dicle Nehri’ne kaçış için yapılantünel ve dehlizleri de görüntüledi.


Dalgıçların objektifine takılan bir diğer önemli yapı da Hz. Elyesa ve Hz. Zülkifl peygamberlerin mezarları oldu. Mezarlar, sular altında kalmaması için 1995’te Diyanet İşleri Bakanlığı tarafından yüksek bir yere taşınsa da tarihi kabirler önemli bir değer olarak derinlerdeki varlıklarını koruyor. Öte yandan dalgıçlar keşifleri sırasında sadece Mezopotamya’daki Fırat ve Dicle nehirlerinde yaşayan endemik bir balık türü olan ‘Dikenli Yılan Balığı’na da rastladı. Bir müren türü olan dikenli yılan balığı, dünyanın başka hiçbir bölgesinde yaşamadığı için su altı dünyası açısından büyük önem taşıyor.

egil-kalesi-nin-gizemi-3741236.jpeg

 

 

 

Gökhan Karakaş/Milliyet

Bu haber toplam 1441 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.