1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Eğer palamut bol olursa hamsi avı az olur
Eğer palamut bol olursa hamsi avı az olur

Eğer palamut bol olursa hamsi avı az olur

Doç. Dr. Süleyman Özdemir bu sezon iyi bir palamut ve hamsi avı beklentisi içinde olduklarını, ancak palamutun bol olduğu dönemlerde hamsi avında düşüş yaşandığını söyledi.

A+A-

Sinop Üniversitesi Su ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Süleyman Özdemir bu sezon iyi bir palamut ve hamsi avı beklentisi içinde olduklarını belirterek, "Ancak hamsi ile palamut avcılığı arasında bir ters ilişki görüyoruz. Palamut avcılığının yüksek olduğu dönemlerde hamsi avcılığında düşüş yaşandığı yapılan çalışmalarda görülmekte. Bu yıl da palamutun yüksek olması durumunda hamsi üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir" dedi.

1 Eylül'de başlayacak olan balık avı sezonu için balıkçılar geri sayıma başladı. Teknelerini ve ağlarını yeni sezona hazırlayan balıkçılar bu sezondan umutlul olduklarını söyledi. Bereketli bir sezon geçirmeyi ümit ettiklerini ifade eden Sinop-Kastamonu Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Ali Bayrak, Karadeniz'de besin zincirinin korunabilmesi için palamut ve hamsi avında biran önce kota uygulamasına geçilmesi gerektiğini söyledi.

Bayrak, "Balığı bol tutmak, çok tutmak pek fazla bir anlam taşımıyor. Önemli olan arz talep dengesini sağlamak. Balığı talepten fazla avladığımızda ister istemez para etmesini engellemiş oluyoruz. Bu konuda kooperatifler olarak değişik çalışmalarımız oluyor. Önceki yıllarda lüfer balığının 20 santimin altında tutulmaması ile ilgili bir yasak getirildi. Bu yasak neticesinde bölgede lüfer çoğalmaya başladı. Demek ki bir şeyler yapıldığı vakit karşılığını da alıyoruz. Hatta balık stoklarımızı tespit ederekten, tüm balıklarda arz talep dengesini sağlayaraktan kota uygulamasına geçilmesini istiyoruz" dedi.

Bu yılki göstergelerin, palamut ve hamsinin bol olacağına işaret ettiğini kaydeden Ali Bayrak, "Denizde palamut var istavritimiz bol. Bu yıl üniversitelerinde bu konudaki görüşlerine itibar ederek, hamsinin de bol olacağını düşünüyoruz. Bize gelen bilgiler o yönde. Tüm balıkçı camiasının bu sene hayırlı verimli bir yıl geçirmesini temenni ediyoruz" diye konuştu.

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Süleyman Özdemir bu yıl balıkçıların bol palamut ve hamsi beklentisi içerisinde olduklarını söyledi. Doç. Dr. Özdemir, "Yeni av sezonun 1 Eylül itibari ile başlayacak olmasıyla hem balıkçılarımız hem vatandaşlarımız iyi bir av sezon beklentisi içerisindeler. Geçen sene palamut avcılılığında önemli bir artış oldu. Tabii bunu takiben hamsideki beklenti hem balıkçıyı hem vatandaşımızı tatmin edici derecede olmamıştır. İnşallah bu sene iyi bir palamut ve onu takiben hamsiyle ilgili iyi bir av sezonu beklentisi içerisindeyiz. Geçen sene Sinop'ta 35 bin ton civarında gerçekleşen palamut avcılığının bu yıl da aynı rakamlarda seyretmesi tahmin ediliyor. Hamsi ile palamut avcılığı arasında bir ters ilişki görüyoruz. Palamut avcılığın yüksek olduğu dönemlerde hamsi avcılığının düşüş yaşandığı yapılan çalışmalarda görülmekte. Dolayısıyla geçen sene palamutun çok olması hamsinin düşüş yaşamasına neden oldu. Bu yıl da palamutun yüksek olması hamsi üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir" diye konuştu.

Son yılarda balıkçıların aşırı avlanması ve bazı yasaklara uyulmaması nedeniyle balıkçılığın olumsuz etkilendiğini söyleyen Doç. Dr. Süleyman Özdemir, "Karadeniz'in değişen bir yapısı var. Aşırı avcılığın devam etmesi ile bazı yasaklara uyulmaması nedeniyle balıkçılığımız olumsuz etkilenmekte. Özellikle getirilen derinlik yasağı önemli bir katkı sağladı. Kıyı balıkçılarımız bu yönde önemli bir avantaj yakalamış durumda. Belirlenen tüm yasaklara balıkçılarımızın uyması tüm balıklarımıza en az bir kere üreme şansının verilmesi gerekiyor" dedi.

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1314 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.