1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Ege'nin GAP'ı hizmete giriyor
Ege'nin GAP'ı hizmete giriyor

Ege'nin GAP'ı hizmete giriyor

İnşaatına 1995 yılında başlanan Türkiye’nin 6’ıncı büyüğü ve Ege Bölgesinin en büyük barajı Dalaman Akköprü Barajı ve Hidro Elektrik Santrali (HES), 16 yıl sonra Başbakan Recep Tayip Erdoğan tarafından hizmete açılıyor.

A+A-

İnşaatına 1995 yılında başlanan Türkiye’nin 6’ıncı büyüğü ve Ege Bölgesinin en büyük barajı Dalaman Akköprü Barajı ve Hidro Elektrik Santrali (HES), 16 yıl sonra Başbakan Recep Tayip Erdoğan tarafından hizmete açılıyor.

8 YIL ÇİVİ ÇAKILMADI

23 Haziran 1995 yılında ihalesi yapılan, 20 Aralık 1995 yılında inşaatına başlanan Dalaman Akköprü Barajı ve HES inşaatı Haziran 1996 yılında dönemin Başbakanı Tansu Çiller tarafından temeli atıldı. Temeli atıldıktan sonra ödenek sıkıntısı nedeniyle 2003 yılına kadar çalışmalar durdu. 2003 yılında AK Parti iktidarında tekrar çalışmalara başlanan Dalaman Akköprü Barajı ve HES inşaatı, her yıl ayrılan yeterli ödenek ile 2011 yılının Mart ayında tamamlanarak su tutmaya başladı.

4 BİN METRE TÜNEL KAZILDI

Ege Bölgesi’nin en büyük barajı olma özelliğini taşıyan Dalaman Akköprü ve HES inşaatında Dalaman çayının yatağından çevrilmesi için iki derivasyon tüneli açıldı. Bunun için sol sahilde 6,5 metre çapında olan tünel 888 metre, diğeri ise 808 metre çapında iki tünel açıldı ve 7 ay gibi kısa bir sürede tünellerin açılması gerçekleşti. Barajın inşaası sırasında toplam 4 bin metre tünel kazıldı.

SU TAŞKINLARINI ÖNLEYECEK

Ege’nin GAP’ı olarak bilinen ve Dalaman Çayı üzerinde yapımı tamamlanan Dalaman Akköprü Barajı ve Hidroelektrik Santrali, 2011 birim fiyatları ile 1 milyar 400 milyon TL’ye maloldu. Akköprü Barajı ve HES İnşaatı yıllık 343 milyon kwh elektrik üretecek. Dalaman çayı üzerine kaya dolgu tipinde inşa edilen baraj ve HES, sel kontrolü, arazi sulaması ve enerji üretimi gerçekleştirecek Akkapörü Barajı Mart aylından itibaren su tutmaya başladı. Dalaman Çayı üzerine kaya dolgu tipinde inşa edilen Akköprü Barajı ve baraj bünyesindeki Hidro Elektrik Santralinin (HES) devreye girmesi, yöredeki su taşkınlarını da önleyecek.

Gövde yüksekliği 112 metre olan Akköprü Barajının, 384,5 hm3 su depolama hacmi bulunuyor. Akköprü Barajı yapılmadan önce, yörede etkili olan sağanak yağışların ardından Dalaman çayının taşması sonucu, Dalaman ve Ortaca ovalarında çok sayıda yerleşim birimi ve tarım arazileri sel suları altında kalıyordu. Su tutmaya başlayan baraj bünyesindeki Hidro Elektrik Santrali (HES) kanalıyla da, ulusal elektrik sistemine yılda 343 milyon Kilowatt (KWh) elektrik enerjisi katkısında bulunulacak.

PROJENİN FAYDALARI

Dalaman ve Ortaca ovalarında 14 bin 192 hektar tarım alanı sulanacak. HES kanalıyla, yılda 343 milyon KWh Elektrik enerjisi üretilecek. Dalaman Hava Limanı, MOPAK tesisleri, Tarım İşletmeleri arazileri ve yöredeki tüm tarım arazileriyle, yerleşim birimleri su taşkınlarından korunacak. Taşkın koruma, enerji üretimi ve zirai gelir artışı dikkate alındığında, barajın Türk ekonomisine yıllık faydasının toplam 145 milyon TL olduğu açıklandı.

200 BİN KONUTUN ENERJİ İHTİYACI KARŞILANACAK

Gövde yüksekliği 207 metre olan Dalaman-Akköprü Barajı, kaya gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 13 milyon 250 bin m3, akarsu yatağından yüksekliği 112,50 m, normal su kotunda göl hacmi 384,50 hm3, normal su kotunda gölalanı 8,92 km2’dir. Barajın tamamlandığında 14 bin 192 hektarlık bir alana sulama hizmeti vermesi ve 115 MW güç ile de yıllık 343 milyon kWh enerji üretecek. Üretilen enerji ile yaklaşık 200 bin konut enerji ihtiyacını karşılayacak.

yeniasir.com.tr

Bu haber toplam 1075 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.