1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Ege’nin 2 yakasını midye birleştiriyor
Ege’nin 2 yakasını midye birleştiriyor

Ege’nin 2 yakasını midye birleştiriyor

Türkiye ve Yunanistan kum midyelerinin neslinin yok olmaması için ortak çalışmalara başladı. Bilim adamları sempozyumlarla, Sahil Güvenlik de sıkı denetimlerle kaçak avcılarla savaşıyor.

A+A-

Türkiye ve Yunanistan kum midyelerinin neslinin yok olmaması için ortak çalışmalara başladı. Bilim adamları sempozyumlarla, Sahil Güvenlik de sıkı denetimlerle kaçak avcılarla savaşıyor...

Ege’nin iki kıyısında 5 santimetrelik bir canlı için iki komşu ülke son beş senedir canla başla bir mücadele veriyor. Akdeniz mutfağının en sevilen deniz ürünlerinden olan Akivades’in (kum midyesi) neslinin yok olmaması için Yunanistan ve Türkiye, bu küçük deniz canlısına özen gösteriyor. Bilim adamları ortak sempozyumlarda Akivadeslerle ilgili çalışma yaparken iki ülkenin güvenlik güçleri 4 ay boyunca toplanmasının yasak olduğu dönemde kaçak avcılarla mücadeleyi sürdürüyor.

Kilosu 30 dolara çıktı

Özellikle İtalya ve Yunan mutfağında yer alan Akivades’in toplanmasının yasak olduğu 15 Mayıs - 15 Eylül tarihleri arasında kaçakçılar tarafından yüksek fiyatla yurtdışına kaçırıldığı ve hemen pazar bulduğu öğrenildi. Bir ton Akivades’in ülke sınırları içinde 20 bin lira gibi fiyata alıcı bulurken bunun yurtdışında 4 katına kadar çıktığını belirten yetkililer, yakalanan kum midyelerine el koyup, süratla yeniden yaşam alanlarına geri bırakıyor. Özellikle Çanakkale, İzmir ve Enez üçgeni arasında bol bulunan ve yurtdışında kilosu 30 dolara kadar satılabilen Akivadesler için Yunan Sahil Güvenlik timleri de kendi sınırları içinde sürekli operasyonlar düzenliyor. Denizde 5 ile 25 santimetre derinlikte kum içerisinde yaşayan Akivades, Türkiye’den Avrupa’ya en çok ihraç edilen kabuklu deniz ürünleri arasında yer alıyor.

‘Temiz yeri sevmez’

Sert kabuğu içinde altın sarısı renginde canlı bulunan Akivades’e en çok İtalya ve Yunanistan’dan talep var. Araştırmalar İtalyanların kişi başına yılda 1.5 kilogram Akivides tükettiğini gösterdi. Çanakkale Onsekiz Mart Su Ürünleri Fakültesi’nden Doç. Dr. Umur Önal Akivadeslerin Türkiye’de her yerde bulunmayan bir midye olduğunu belirterek, “İzmir ve Bostanlı’da büyük popilasyonlar vardı. Çok da temiz yeri sevmez. Türkiye’de büyük bir tüketim söz konusu değil, genellikle yurtdışına ihracatı yapılan bir ürün” dedi.

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1316 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.