1. HABERLER

  2. GEMİ & YAT İNŞA

  3. Ege Bölgesi'ne yeni bir tersane kurulacak
Ege Bölgesi'ne yeni bir tersane kurulacak

Ege Bölgesi'ne yeni bir tersane kurulacak

Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Dologh "Gemi onarım ve bakımı için çevre ülkelere giden gemiler var. Arızalanan bir geminin en iyi ihtimalle İstanbul Tuzla'ya gitmesi lazım. Bu da ciddi bir külfet" dedi.

A+A-

Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh, gemi trafiği açısından oldukça yoğun bir yer olan Ege Bölgesi'ne tersane yapılması gerektiğini söyledi.

Dologh, , Ege Bölgesi'nde sadece İzmir'de Alaybey askeri tersanesinin faaliyet gösterdiğini, bunun dışında ise İstanbul Tuzla'ya kadar herhangi bir tersanenin bulunmadığını belirtti.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile konuyu görüştüklerini, kendilerine bir yer gösterilmesinin istendiğini ifade eden Dologh şöyle konuştu:

"Gemi bakım ve onarım tersanesi kurulması çok acil ve bir an önce kurulması gereken önemli bir ihtiyaç. Bölgemiz gemi trafiği açısından oldukça yoğun bir yer. Bu nedenle de tersane yatırımlarının önü bir an önce açılmalı. Gemi onarım ve bakımı için çevre ülkelere giden gemiler var. Arızalanan bir gemi en iyi ihtimalle İstanbul Tuzla'ya gitmesi lazım. Bir gemi bozulduğunda acil olarak bakım ve onarım ihtiyacı için yarım yamalak motoruyla Çanakkale Boğazı'ndan geçerek Tuzla'ya gitmesi gerekiyor. Bu da ciddi bir külfet. Aynı zamanda ülke ekonomisi açısından da önemli bir kayıp. Buraya illa ki imalat tersanesi yapmak zorunda değiliz. Bakım ve onarım tersanesi de bölge için yeterli olur.

Bu konuda hazır yatırımcılar var ancak yer olmadığı için yatırımcıyı arayamıyoruz. Tersanelerin yer alacağı bölge kısa zamanda belirlenmeli ve gerekli altyapı tamamlanmalı. Bu yapıldıktan sonra yatırımcının gelmesi çok kolay. Tersane yatırımları için en uygun alanların başında Aliağa-Çandarlı kıyı şeridi geliyor."

"Limanı olup da tersanesi bulunmayan bir yer"

Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Emrah Erginer ise, bölgede tersane bulunmamasının büyük bir eksiklik olduğunu dile getirdi.

İzmir ve Ege denizciliğinin İstanbul merkezli olmaktan çıkması gerektiğini vurgulayan Erginer, "Dünyada gemi trafiğinin en yoğun olduğu denizlerden biri Ege Denizi. İzmir dışında dünyanın hiçbir yerinde limanı olup da tersanesi bulunmayan bir yere rastlamadım. "Yer yok, yatırımcı yok" tartışmaları artık bitirilmeli. Bu konuda artık somut adım atma zamanı geldi. Yatırımcının önünde hiçbir güç duramaz. İzmir'in kuzey aksında bu yatırım başlatılmalı. Bir tersanenin yapılması 500-600 sektöre fayda sağlar" diye konuştu.

virahaber.com

Bu haber toplam 949 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.