1. HABERLER

  2. SERBEST KÜRSÜ

  3. E-Arşiv Nedir?
E-Arşiv Nedir?

E-Arşiv Nedir?

Dijital dönüşüm sürecinde işletmeler için büyük önem taşıyan e-Arşiv, kağıt fatura ve belge saklama süreçlerini dijital ortama taşıyan bir sistemdir.

A+A-

Özenle geliştirilen sistem, faturalar başta olmak üzere çeşitli belgelerin dijital olarak oluşturulması, gönderilmesi ve saklanmasını sağlayarak işletmelerin operasyonel verimliliğini artırır.

e-Arşiv, elektronik ortamda oluşturulup saklanan faturaların dijital versiyonudur. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen standartlara uygun olarak düzenlenen e-Arşiv fatura , kağıt faturayla aynı yasal geçerliliklere sahiptir.

e-Arşiv, işletmelerin faturalarını elektronik ortamda hazırlamalarına, göndermelerine ve saklamalarına imkan tanırken farklı alıcılara fatura gönderme olanağı yaratır. e-Arşiv faturaları, elektronik ortamda oluşturulduktan sonra alıcının e-posta adresine veya belirlenen platform üzerinden gönderilir. Faturaların dijital olarak saklanması, fiziksel depolama alanı ihtiyacını ortadan kaldırıp belgeye hızlı erişim sağlar.

e-Arşiv Zorunluluğu

Türkiye'de belirli kriterlere sahip işletmeler için e-Arşiv kullanımı zorunlu hale getirilir. Yasal zorunluluk, vergi kaçakçılığını engelleyip mali işlemleri şeffaf hale getirmek amacıyla Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından uygulanır. e-Arşiv zorunluluğu kapsamında yıllık brüt satış hasılatı belirli bir eşiği aşan işletmelerin e-Arşiv sistemine geçmeleri gerekir. 2020 yılında verilen kararla beraber yıllık brüt satış hasılatı 5 milyon TL ve üzerinde olan işletmeler e-Arşiv kullanmak zorundadır.

e-Arşiv Kullanmanın Avantajları

e-Arşiv, kağıt, baskı ve posta masraflarını ortadan kaldırarak işletmelerin önemli ölçüde tasarruf etmelerine yardımcı olur. Belgelerin dijital ortamda saklanması, arşivleme ve depolama maliyetlerini de düşürür. Elektronik ortamda oluşturulan faturalar, manuel işlemleri azaltarak iş süreçlerini hızlandırıp verimliliği artırır. Faturalar, anında alıcıya ulaştırılıp muhasebe işlemleri hızla tamamlanır.

Kağıt kullanımını ortadan kaldırarak çevreye katkıda bulunur. e-Arşiv sistemi, sürdürülebilir bir iş modeline geçişi desteklemenin yanı sıra doğanın korunmasına da yardımcı olur. Faturalar elektronik ortamda güvenli şekilde saklanıp istendiğinde kolayca erişilebilir. Fiziksel depolama ihtiyacını ortadan kaldırıp işletmelere zaman kazandırır.

Elektronik arşiv sistemi, verilerin güvenle saklanıp yetkisiz erişimlere karşı korur. Belgelerin dijital ortamda oluşturulması, işletmelerin belge hazırlama ve arşivleme süreçlerinde zaman tasarrufu elde etmelerine imkan tanır. e-Arşiv sayesinde yasalar çerçevesinde gerekli belgelendirmeleri yapabilir, zaman ve mali açıdan tasarruf ederek işletmenizi geliştirebilirsiniz.

Bu haber toplam 92 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.