1. HABERLER

  2. TURİZM

  3. Dyojen yarışlara katılacak
Dyojen yarışlara katılacak

Dyojen yarışlara katılacak

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Denizcilik Fakültesi öğrencilerinin yaptığı güneş enerjisiyle çalışan "Dyojen" isimli teknenin, Arkansas Üniversitesi tarafından 2011 yılında düzenlenecek "Solar Splash Yarışları"na katılacağı bildirildi.

A+A-

DEU Denizcilik Fakültesi'ne bağlı "Güneş Enerjili Tekne Takımı"nın Danışmanı Emrah Erginer, okulun bütün öğrencilerinin katılımıyla bir ekip çalışması yaptıklarını belirterek, polyesterden yapılan teknenin 1 Temmuz Kabotaj Bayramı'nda denize indirildiğini hatırlattı.
Türkiye'nin ilk güneş enerjisiyle çalışan teknesini İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencilerinin yaptığı hatırlatan Enginer, "Bu teknenin ardından İzmir'de Denizcilik Fakültesi öğrencileri yaptığı tekne de Türkiye'nin ikinci güneş enerjisiyle çalışan teknesi oldu" dedi.
"Dyojen" adlı teknenin önümüzdeki yıl Haziran ayında yapılacak yarışmalara hazırlandığını aktaran Enginer, sözlerine şöyle devam etti:

"Şimdi hedefimiz bu yarışmalardan dereceyle dönmek. Dünyada uzun yıllardır Solar Splash Yarışmaları düzenleniyor ancak bizim üniversitelerimiz bu yarışmalara ilgi göstermemişler. Öğrencilerimiz bu projeyle hem okuldaki derslerine büyük bir şevkle çalışıyorlar, hem de yarışmalara hazırlanıyorlar."

Tekneye verilen isme de dikkat çeken Erginer, "Dyojen (gölge etme başka ihsan istemem) demiş. Belki de bu sözleriyle güneşin önemini ortaya koymuş. Bir de okulun ismi 1 sene öncesine kadar Deniz İşletmeciliği Meslek Yüksek Okulu idi. Kısaltması da DYO'ydu. Biz de yapımı sırasında 'jen' ekini eklemiştik. Bu iki kısaltma ile böyle 'Dyojen' adı ortaya çıktı" dedi.

DEÜ Denizcilik Fakültesi Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ender Asyalı ise öğrencileri motive etmek için böyle bir projenin hayata geçirildiğini söyledi.
Denizcilik Fakültesi'nin 20 yıllık bir geçmişi olmasına rağmen çok büyük başarılar elde ettiklerini, tekne yarışlarından başarıyla dönmelerinin okulun tanıtımına da büyük katkı sağlayacağını belirten Doç. Dr. Asyalı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Projede iki amacımız vardı. Biricisi öğrencilere teknik becerileri kazandırmak, diğeri de takım çalışması ve beraber çalışabilme becerilerin geliştirmek. Takım çalışmasının önemini ortaya koymak istedik çünkü takım çalışmasında herkesin kişisel becerisi grup başarısını getiriyor. Öğrencilerimiz okulda edindikleri teorik bilgileri gerçek hayata bu tekneyle aktarma imkanı buldular. Beraber çalışabilme, 'multi disipliner' ekiplerle çalışmayı geliştirdiler. Ciddi organizasyon oluşturdular, birbirlerine destek verdiler. DEÜ'nün diğer bölümlerden destek aldılar, takım çalışması bu projeyle hayata geçirildi. Aslında nihai hedefimiz öğrencilerin motivasyonuydu."

Doç. Dr. Ender Asyalı, fakültenin Denizcilik İşletmeleri Yönetimi, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü ve Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölümü olarak üç ayrı bölümden oluştuğunu, iki bölümün ticaret gemilerinde görev alacak zabitan sınıfı gemi adamlarını yetiştirdiğini, diğer bölümün ise makinelere ağırlık verdiğini sözlerine ekledi.

Türkiye Gazetesi

Bu haber toplam 1384 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.