Dünyaya meydan okuyan İzmirli
İstanbul'da yapılacak olan Teknepark projesi ve kıyılarımızda sayıları giderek artan marinalar ile birlikte üç tarafı denizler ile çevrili Türkiye’de denizciliğe olan ilgi giderek artıyor. Artan ilgi ile birlikte denizcilik sektörüne yatırım yapan şirketl
İstanbul'da yapılacak olan Teknepark projesi ve kıyılarımızda sayıları giderek artan marinalar ile birlikte üç tarafı denizler ile çevrili Türkiye’de denizciliğe olan ilgi giderek artıyor. Artan ilgi ile birlikte denizcilik sektörüne yatırım yapan şirketlerin ekonomideki payıda yükseliyor.
Gerek tekne üreticisi gerekse deniz ekipmanları üreticisi olan Türk firmaları Türkiye'de ve dünyadaki satışlarını her geçen gün daha da artırıyor. Bunlardan bir tanesi ise İzmir Kemalpaşa'da kurulu olan ve deniz üzerindeki güvenlik ekipmanlarını dünyanın her köşesine ihraç eden Martek. Özellikle can yelekleri üzerinde bulunan ikaz ışıklarının dünya üzerindeki sayılı üreticilerinden birisi olan Martek, patentinide elinde bulundurduğu ve 5 yıl boyunca aralıksız yanabilen bu ışıkları dünyanın dört bir yanına satıyor. Ürettiği tüm ekipmanlarda dünya standartlarını gözeten Martek bu alanda Türkiye'deki öncü şirket konumunda bulunuyor.
İki Mühendis Arkadaş Tarafından Kuruldu
Can simidinden deniz üzerindeki işaretleme sistemlerine kadar birçok araç gereci kendi tasarımları ve aldığı patentler ile üreten Martek, aynı üniversiteden mezun olan ve okul sonrasında da yollarını ayırmak istemeyen iki mühendis arkadaş tarafından 1994 yılında 60 metrekarelik bir atölyede kurulmuş. Şu anda 6 bin metrekarelik bir üretim alanına sahip olmalarına rağmen hala aynı odada çalıştıklarını söyleyen Martek'in iki ortağından birisi olan Ali Karakurt, "Yatırım kararı verdiğimizde bizim sektörümüzde hiç yerli üretici yoktu bütün ürünler ithal ediliyordu. ilk olarak can simidi üreterek başladık. Sonrasında ise günlerce süren uğraşımızın ardından kendi tasarımımız olan can yeleği ile Denizcilik Müsteşarlığı'na başvuruda bulunduğumuzda oradaki yetkililerin beğenisini ve takdirini kazanmıştık" dedi.
İDO'daki Can Yeleklerini Üretiyor
Bugün İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş.'ye (İDO) ait bütün gemilerdeki can yeleklerinin kendi üretimleri olduğunu söyleyen Karakurt, bunun yanı sıra Fransa, İngiltere, İtalya, İspanya gibi Avrupa'nın önde gelen birçok ülkesine ithalat yaptıklarını belirtti.
Ürettiği şamandıralar ve tepelikler ile aynen karadaki gibi denizlerdeki trafik işaretlemelerinin düzenlenmesine yardımcı araç gereçleri üreten Martek, aynı zamanda denizlerdeki işaretlemeler konusunda eğitimlerde veriyor. Deniz çiftliklerinin kurulması için gereken malzemelerin imalatını yapan Martek, ayrıca denizlerde yapılan inşaatlarda çelik boruları su üstünde tutan yüzdürücüleri de üretiyor. Can yeleği ve can simidi dışında denizde herhangi bir kaza anında aynı anda 20 kişiyi su üzerinde tutabilecek kurtarma havuzlarını ve kurtarma halatlarını da ürettiklerini söyleyen Karakurt, deniz üzerinde yaşanan kazalarda kişilerin hayatta kalabilmelerini sağlayacak kurtarma aparatlar üzerine AR-GE çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.
Can Yeleğı Alırken Sertifika Sorgulayın
İhracat yaptıkları ülkelerdeki müşterilerin sertifikalar ve kurallar konusunda çok hassas olduğunu belirten Karakurt, "Özellikle can yeleği tek başına hayat kurtarabilecek bir ekipman. Bu sebeple yurtdışına ihracat yaparken alıcılarımız gereken dünya standartlarına uyup uymadığımıza bu belgeleri hangi ülklerden aldığımıza kadar bakıyor. Gereken ülkelerden ilgili onayları almazsanız onlara ürün satamazsınız. Türkiye'de nedense bu tür standartlara bakılmıyor. Türkiye'de can yeleği üreten ve güvenliği göz ardı eden bazı firmalar var" dedi. Son tüketicinin bir can yeleği alırken hiçbir şey sorgulamadığının altını çizen Karakurt şöyle devam etti;
"Türk insanı elbise alır gibi can yeleği alınıyor. Öyle ki uluslararası standartlar can yeleklerinin ya sarı ya da kırmızı olmasını istiyor. Biz bazı müşterilerin 'Ben sarı veya kırmızı giyimem başka renk istiyorum' dediklerini bile hatırlıyorum. Biz denizle ilgilenen vatandaşların can yeleği alırken sertifika sorgulamalarını ve belirlenen renk kurallarına uymalarını istiyoruz.
Hürriyet
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.