1. HABERLER

  2. SERBEST KÜRSÜ

  3. Dünyanın en ilginç 9 mağarası
Dünyanın en ilginç 9 mağarası

Dünyanın en ilginç 9 mağarası

Birbirinden farklı özelliklere sahip mağaralar, yüz binlerce yıl öncesinden günümüze gelen muhteşem manzaralara ev sahipliği yapıyor.

A+A-

Bu haberi okuyunca mağara denildiğinde zihninizde uyanan imge değişecek. Bu mağaraların bazısını görmek için profesyonel olmanız gerekirken, bazısını kolaylıkla görebilirsiniz. İşte size dünyanın en ilginç 9 mağarası…

1-Jeita Grotto, Lübnan

Jeita Grotto Mağarası, Lübnan’ın 18 kilometre kuzeyinde Nahr el-Kalb Vadisi’nde bulunuyor. Mağara iç savaş zamanında mühimmat deposu olarak kullanılmış. Mağarayı ilginç yapan kayaların, dikit ve sarkıtların ilginç şekilleri. Mağara alt ve üst kısım olarak iki kısımdan oluşuyor. Üst kısımdaki dikitler, dünyanın en büyük dikitleri. Alt kısımda yer seviyesinin yaklaşık 8000 metre aşağısındaki Nahr el-Kalb kaynağına tekne gezisi yapılabiliyor.

2- Phraya Nakhon, Tayland

Khao Sam Roi Yot Milli Parkı içindeki mağara iki odacıktan oluşuyor. Dağ ve orman manzaralı mağarada, tavanlardaki çatlaklardan sızan güneş ışınları oldukça etkileyici bir görüntü ortaya çıkarıyor. Günün her saati, güneşin farklı açılardan gelmesiyle mağaradaki ışık oyunları hiç bitmiyor. Mağarada zaman geçirmek, dünyadan soyutlanmak ve bambaşka bir dünyada olmak anlamına geliyor.

3-Waitomo, Yeni Zelanda

Bu mağarayı özel kılan mağaranın tavanından sarkan, on binlerce böceğin ışıldaması. Mağarada yıldızları seyreder gibi bu canlıları seyretmek mümkün. Mağaranın içinden akan sular ve mağaradaki göller Waitomo’nun diğer güzel yanı. Böylelikle mağarada hem rafting yapılabiliyor,  hem de sandalla gezilebiliyor. Waitomo, mutlaka keşfedilmesi gereken mağaralara sahip. Siz de bu ışıltılı dünyanın seyircisi olabilirsiniz.

4-Fingal, İskoçya

İsmini Vikingler’den alan Fingal Mağarası, heybetli girişiyle dikkat çeken bir mağara. Mağaranın içindeki bazalt altıgen sütunlar ise usta bir heykeltıraşın elinden çıkmış gibi. 60 milyon yıl önce volkanik lavların şekillendirdiği mağara, sanatçılara da ilham kaynağı olmuş. Mendelssohn dalgaların sesinden etkilenerek Hebride’s Overture isimi eserini bestelemiş. Mağara, üzerinde yerleşim olmayan Staffa Adası’nda yer alıyor.

5-Skocjan, Slovenya

Dünyanın bilinen en büyük yer altı kanyonlarının ve yer altı nehirlerinin olduğu mağaralarda bazı noktalarda suların birikip büyük yer altı odaları meydana getirdiğini görüyoruz. Bu odalardan en büyüğü 2,2 milyon metreküplük Martel’in Odası. Mağaralar, eski çağlardan beri yerleşim yeri olarak kullanıldığı için tarihi açıdan da oldukça önemli.

6-Swallows, Meksika

San Luis Potosí şehrindeki Kırlangıçlar Mağarası, doğanın saklı köşelerinden biri. Dünyanın bilinen en büyük mağara bacası burada. Mağaranın 55 metre çapındaki delikten oluşan bir girişi var. Aşağı indikçe genişleyen mağara 300 metreden fazla derinliğe sahip. Başka bir deyişle bu mağara, Empire State binasını yutabilecek büyüklükte. Çeşit çeşit kuşun yuvası olan bu mağara, paraşütçüler için de özel bir nokta. Mağara duvarlarından aşağıya inerek de bu saklı köşeyi keşfedebilirsiniz.

7-Herkül, Fas

Tanca’daki Herkül Mağarası, Afrika’nın en büyük mağarası. Yerin 30 metre altında heykeller, eşyalar bulunmuş. Okyanus dalgalarının oluşturduğu mağaranın ağzının ünlü mitolojik kahraman Herkül tarafından açıldığı hikayeleri de anlatılıyor. Bu ağız, ilginç bir şekilde Afrika haritasını andırıyor. Ters ışıkta bu haritaya benzeyen şeklin fotoğrafını çekmeden mağaradan ayrılmayın.

8-Krubera, Gürcistan

Ölüm çukuru ismiyle de anılan mağara, yaklaşık 2200 metre derinliğinde ve yaklaşık 13500 metre uzunluğunda. Mağara girişinden baktığında dibini görmek imkansız. Neredeyse tamamı kireçtaşından olan mağaraya inmek için maceracı bir ruh ve cesaret gerekiyor.

Mağaranın dibine inip, dünyanın merkezine yolculuk yapmak isteyen adrenalin tutkunları için bu mağara biçilmiş kaftan. Denemelerle, gün geçtikçe daha fazla derinine inilen mağaranın ilk denemede sadece 90 metre derinliğine inilebilmiş. Umut Yolu adı verilen geçitle 2000 metreden fazla derinlik keşfedilebilmiş.

9-Batu, Malezya

Başkent Kuala Lumpur’un 15 kilometre kuzeyindeki mağara, Hindular için kutsal bir yer. Burası dünyanın en büyük Hindu mağara tapınağı. Üç bölümden oluşan mağara kompleksi, yer seviyesinden yaklaşık 100 metre yükseklikte.

Temple Cave, en çok ziyaret edilen bölüm. Burada Hindu efsaneleriyle ilgili süslemelere rastlanıyor. Batu Mağarası’nın önünde 43 metre yüksekliğindeki heykel altınla kaplanmış. Dark Cave bölümünde rehberli turlarla dünyanın en nadir örümcek türleri ve yarasalarının da görülebileceği bir geziye çıkılabilir. Art Gallery Cave ise Hindu inancında önemli olan heykellerin ve küçük bir gölün bulunduğu bölüm.

magara.jpg

magara1.jpg

magara2.jpg

magara3.png

magara4.png

magara5.jpg

Vira Haber

Bu haber toplam 8232 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.