Dünyada S&P alarmı
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin, ABD'nin kredi notunu düşürmesi piyasalarda bomba etkisi yaparken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve G7 ülkelerinden ardı ardına tansiyonu düşürme adımları geldi.
Endişeli hava güvenli liman altını 1,710 doların üzerine çıkarırken, içeride TL dolar ve euro karşısında sert geriledi.
Kararın ardından Asya borsalarından gelen ilk tepki sert oldu. Japonya ve Avustralya'da hisseler yüzde 2 fazla değer kaybederken, Güney Kore'de yüzde 4.1, Hong Kong'da yüzde 3.8, Çin'de ise yüzde 3.4, Tayvan'da da yüzde 3.8'e varan sert düşüşler yaşandı.
ALTIN REKORDA, TL DÜŞÜŞTE
Risk almak istemeyen yatırımcıların ise adresi değişmedi ve güvenli liman altına olan taleple vadeli piyasada altının onsu yüzde 3'ten fazla yükselerek 1,715.85 dolara çıktı ve yeni rekorunu kırdı. Altın şu anda 1,710 doların üzerinde seyrediyor.
Kur tarafında ise ECB'den gelen müdahale kararıyla euro/dola paritesi 1.4350'li seviyelere tırmandı. İçeride ise artan tedirginlik TL'nin değer kaybını beraberinde getirdi. Euro/TL yüzde 2'yi aşan yükselişle 2.52' seviyesine yaklaşırken, dolar/TL de yüzde 1.5'e yaklaşan artışla 1.76'ya doğru hareketlendi.
Piyasadaki son gelişmeleri değerlendiren Osmanlı Portföy Genel Müdürü Murat Salar, yaşananların yatırımcıların kafasındaki belirsizliği artırdığını bunun da ser fiyatlamalara neden olabileceğine dikkat çekti.
Salar, "Piyasaların kafaları belli bir süredir karışmıştı. ABD'nin not indirim gündemdeydi ama zamanlama olarak bu kadar çabuk beklemiyordu. ABD, Avrupa ve içerideki bazı belirsizlikler, fiyatlamaları sert şekilde olumlu ya olumsuz etkileyecek bir hava yaratıyor" dedi.
Salar hareketin içerideki olası etkileri için ise, “Türkiye’nin şartlarının yurtdışından farklı, borç yükü ya da büyüme tarafında bir sıkıntısı bulunmuyor. Elbette, yurtdışındaki dalgalanmalar Türkiye’yi de etkileyecektir. Ancak Türkiye’deki en büyük sıkıntısı cari açık. Merkez Bankası’nın Perşembe günü politika duruşunda değişikliğe gitmesi bu anlamda belirsizliği artırdı. Orta vadede ise türbülansın geçtiği, risk iştahının arttığı dönemi Türkiye olumlu etkilenecektir” dedi.
S&P'nin Cuma günü geç saatlerde ABD'nin kredi notunu AAA seviyesinden, AA+'ya düşürmesinin ardından piyasalar bugün verilecek tepkiyi beklemeye başlamıştı.
ECB VE G7'DEN MÜDAHALE
Bu durum, piyasada oluşacak olumsuz havanın derinleşmesine önlem almak isteyen yetkili kurumlar hafta sonunda fazla mesai yapmaya zorlarken, yatırımcıları sakinleştirmeye yönelik adımlar da fazla gecikmedi.
Önce ECB, euro bölgesindeki çevre ülkeler ile yaptığı görüşme sonrası tırmanan borç krizine karşı piyasalara "kararlı biçimde müdahalede" bulunma kararının alındığını açıkladı. Bu, piyasalarda euro krizinin yeni kurbanları olmasından korkulan İtalyan ve İspanyol tahvilleri için 'önemli bir adım sinyali' olarak algılandı.
Bu kararın ardından Pazar günü acil görüşen G7 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları da finansal piyasalara gerekmesi halinde likidite verme kararı aldı. G7'nin açıklamasında finansal piyasalardaki istikrarı sağlamak için yakın işbirliğinin sürdürüleceği belirtilirken, gerekirse koordineli şekilde piyasalarda her önlemin alınacağı sözü verildi.
Hürriyet
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.