1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. Dünya gemi tedarikçileri İstanbul'da bir araya geldi
Dünya gemi tedarikçileri İstanbul'da bir araya geldi

Dünya gemi tedarikçileri İstanbul'da bir araya geldi

Uluslararası Gemi Tedarikçileri ve Servisleri Birliği (ISSA) bu yıl 63.’sü düzenlenen senelik kongresini İstanbul’da gerçekleştirdi. Toplantıya dünyanın birçok yerinden denizcilik sektörü temsilcileri katıldı.

A+A-

Levent’teki Grand Wyndham Otel’de düzenlenen kongre Uluslararası Gemi Tedarikçileri ve Servisleri Birliği ile Türkiye Gemi Tedarikçileri Derneği işbirliği ile düzenlendi. Toplantıya Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, Yönetim Kurulu Yardımcıları Şadan Kaptanoğlu ve Recep Düzgit de katıldı.

whatsapp-image-2018-11-23-at-17.33.32-(1).jpeg

Organizasyon kapsamında dünyanın pek çok ülkesinden gelen katılımcılara bir fuar alanı tahsis edildi ve uluslararası network'ün sağlanması için firmalara stantlarda yer ayrıldı. Denizcilik ve tedarik sektöründe dijitalleşmenin öne çıktığı konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren TURSSA Başkanı Yorgo Saris amaçlarının tedarik sektörünü kamu ve özel sektörün işbirliği ile hak ettiği yere çıkarmak olduğunu söyledi. Gemi tedarikçilerinin yarattığı katma değere ve istihdam potansiyeline de dikkat çeken Yorgo Saris, “Ülkemiz deniz yolları bakımında dünyada çok özel bir konumdadır” derken sektörün gelişmesi için her şeyi yapmaya hazır olduklarının altını çizdi.

“DİJİTAL DEVRİME SIRTIMIZI DÖNMEYELİM”

Yorga Saris’in ardından söz alan Uluslararası Gemi Tedarikçileri Birliği Başkanı Saeed Al Malik ise dijitalleşmeye dikkat çekerken şunları söyledi: “Büyük veriyi hepimiz duyduk, düşünebileceğinizden daha fazla dijitalleşme olduğunu biliyoruz. Gemi tedarikinde teknoloji gerçekleşmiş bir durum. Biz kullanıyoruz. Hepinizi buna davet ediyorum, hepimiz değişimi kucaklamalıyız. Değişimi fırsata çevirirsek, gemi tedarikçileri olarak bunu avantajlı hale getiririz. E-ticaret denizcilikte 3 milyar dolara ulaştı. Bu konuda kullanabileceğimiz altı yazılım var. Hiçbiri uluslararası kabul görmüş durumda değil. Birçok işlem iki kere yapılıyor. Maliyet bu yüzden artıyor. Bazıları kullandık işe yaramadı diyor. Bence işe yaramasının sebebi doğru yapılmaması. Veri doğru kullanılırsa başarıya ulaşırız. Dünyadaki bütün derneklerin ISSA’ya katılmasını bekliyoruz. Yepyeni e-ticaret platformuna katılalım dijital devrime sırtımızı dönmeyelim."

whatsapp-image-2018-11-23-at-17.33.32-(2).jpeg

“DAHA ÖNEMLİ BİR NOKTAYA GELECEĞİZ”

ISSA Başkanı’nın ardından söz alan Tamer Kıran konuşmasına böyle bir organizasyonla denizcileri bir araya getirdiği için ISSA ve TURSSA’ya teşekkür ederek başladı. Tamer Kıran konuşmasında Türkiye’nin jeopolitik konumuna dikkat çekip, boğazların efektif kullanabilmesinin denizcilik sektörü için çok ciddi katma değer yaratacağını söyledi.

“Bölgemiz yeni taşıma sistemleriyle beraber çok daha önemli bir noktaya gelecektir” diyen Kıran alternatif yolların kullanılmasının önemi gitti gide artacaktır dedi. Tamer Kıran, ticari filonun gelecekti talepleri karşılayacak noktaya gelmesinin önemli olduğunun altını çizerken tedarik noktasında TURSSA’nın Türkiye'yi bölgesel bir tedarik merkezi yapmak için elinden geleni yaptığını, DTO’nun da bütün paydaşları bu hedefe ulaştırmak için elinden geleni yapacağını söyledi.

whatsapp-image-2018-11-23-at-17.33.32-(7).jpeg

Organizasyonda söz alan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar konuşmasına Türk denizciliğinin genel durumuyla ilgili bazı istatiksel verileri paylaşarak başladı. Türkiye’nin Avrupa’nın en büyük 7. ekonomisi konumunda olduğunu belirten Ünüvar, Türk sahipli filonun dünyada 15. sırada olduğunu söyledi. Mavi ekonominin 3 trilyon dolarla dünya ticaretinde büyük bir yeri olduğuna da değinen Ünüvar; devlet olarak bürokratik engelleri aşmada özel sektöre yardımcı olup sektörün rekabet gücünün artırılmasını hedeflediklerini söyledi.

Ünüvar’ın konuşmasının arkasından söz alan Turkcell IT & Teknoloji Direktörü Kaan Turan dijitalleşmenin önemiyle ilgili bir sunum yaptıktan sonra. Vapur Donatanları ve Acenteleri Yönetim Kurulu Başkanı ve DTO Başkan Yardımcısı Recep Düzgit bir konuşma yaptı.  Recep Düzgit Boğazlardan geçen gemi sayısı az da olsa azalırken ton anlamında artış olduğunu söylerken, bunun anlamanın küçük gemiler artık hurdaya ayrılıyor demek olduğunu söyledi. 1998 yılında DTO tarafından kurulan İstanbul’daki ZEYPORT Limanı hakkında da davetlilere bilgi veren Recep Düzgit, “365 gün 24 saat durmanıza gerek olmadan ZEYPORT’TA tedarik yapabilirsiniz” dedi. 6 metre derinliği ile küçük cruise gemilerin yanaşmasına da imkan sağlayan Zeyport limanına yanaşan gemilerin bir saat içinde bütün taleplerinin karşılanabildiğini söyledi. Son olarak Recep Düzgit deniz taşımacılığının Türkiye’de ve dünyada maliyeti en düşük taşımacılık türü olduğunu belirti.

GÜMRÜKLERE PLAKET

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Fatih İslam Karaoğlu da toplantı kapsamında söz alırken Türkiye’nin 2023 ve 2071 hedefleri doğrultusunda denizcilik sektörünün ve limanlarda, gümrüklerde görevli devlet personelinin el birliği ile gayret ettiğini söyledi. Toplantı boyunca gemi tedarikçilerinin sorunlarının çözülmesi için kendisinin ve arkadaşlarının not aldığını söyleyen Karaoğlu özel sektör temsilcilerinin hiç çekinmeden sorunlarıyla ilgili bakanlığın kapısını çalmaları gerektiğini ekledi. Karaoğlu “Sizlerin talepleri doğrultusunda mevzuatlarda değişiklikler yapılabilir ve bunun olumlu sonuçları bize mutluluk verir” derken bu zamana kadar benzer birçok düzenlemenin denizcilik sektörünün menfaatleri doğrultusunda hayata geçirildiğini söyledi.

TURSSA Başkanı Yorgo Saris “İzninizle limanlarda bizim kahrımızı çeken Gümrük sorumlularını tek tek sahneye çağırmak istiyorum” diyerek Cihangir Tüysüz, Metin Gürbüz ve İlhami Ezer’i sahneye davet edip plaket takdim etti.

“DENİZCİLER DİĞER SEKTÖRLERLE STRATEJİK İŞBİRLİĞİNİ DÜŞÜNMELİ”

Seremoninin ardından denizcilik sektörünün dünyadaki ekonomik gelişmelerden nasıl etkilendiği ile ilgili bir sunum yapmak üzere Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan sahneye çağrıldı. Erdoğan “Küresel Ekonomi, Ticaret ve Gemi Filosu’nun Gelişimi” isimli sunumunda geçtiğimiz yıllarda yaşanan ekonomik gelişmelerin denizcileri nasıl etkilediğinden bahsetti. IMF’nin yumuşak geçiş beklentisine rağmen kendisinin yüzde 65 olasılıkla küresel bir resesyon beklediğini belirten Oral Erdoğan, “Ama bu kesin olacak anlamında değil sadece benim tahminin” dedi.

Çin’in dünya ticaretinde devreye girmesiyle denizcilik sektörünün büyük bir ivme kazandığı söyleyen Erdoğan, Çin’in büyümesinin yavaşladığı bir dünyada mevcut filo bazında gemi arzının çok fazla olduğunu ve bundan sonra kontrolsüz gemi arzına daha fazla gitmenin çok yanlış olacağını belirtti.

Oral Erdoğan, “Gemi taşımacılığı miktar olarak artmaya devam ediyor ama değere çevrildiğinde artış olmuyor. Biraz daha işin paraya dönmesi konusunda stratejik ortalıkların, iş birliklerini geliştirilmeli ve denizcilik sektörünün katılımcıları, özellikle gemi yatırımlarında daha spesifik risklerle karşılaşacağı için uzmanlaşmaya devam etmeli” diyerek denizcilerin diğer sektörlerle stratejik ortaklıkları düşünmek durumda olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Oral Erdoğan’ın sunumunun ardından konuklar Erdoğan’a sorularını yöneltti. Erdoğan’ın ardından söz alan Deniz Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Şadan Kaptanoğlu, deniz ticaretinde değişen koşulların üstesinden gelinmesinin sektörü daha güçlü hale getireceğinin altını çizdi. IMO’nun

“IMO KURALLARI KOŞULLARI DEĞİŞTİRECEK”

2020’de yürürlüğe koyacağı düzenlemelerin armatörler açısında yarattığı tedirginliğin altını çizen Kaptanoğlu “Özellikle yeni düzenlemelerle arz ve talep dengesinde önemli değişiklikler meydana gelecek” dedi. Yeni dönemde BIMCO Başkanı olarak 2020 düzenlemeleriyle ilgili gerçekleri ve çözümleri mayıs ayından itibaren ortaya koyacaklarını söyleyen Kaptanoğlu, “Gemilerin haksız yere uyumsuz yakıt kullanıyor diye cezalandırılmamaları lazım. Sorunsuz uygulamaların için bir takım prosedürlerin devreye alınması lazım” dedi.

Dünyanın daha temiz makineleşme ve karbon kısıtlamalarına doğru gitmesinin önünde duramayacaklarını belirten Kaptanoğlu, gemilerin türüne ve boyutuna göre uygulamalarının değişeceğini, dünya filosunda bu konuda bir beklemenin sürdüğünü ve herkesin temkinli davrandığını belirtti.

“TÜRK DENİZCİLERİ DÜNYA DENİZLERİNDE GÖRECEKSİNİZ”

Toplantıda son olarak söz alan Türkiye Denizcilik Federasyonu Başkanı Erkan Dereli, Türk denizcilerinin istihdamı için Federasyon’un yaptığı çalışmalardan bahsedip bazı bilgiler verdi.

Erkan Dereli, dünyada 1 milyon 200 bin denizci gemilerde çalışmakta olduğunu söyleyip;  “20 bin lise, 5.500 meslek yüksek okulu, 3.500 civarında lisans öğrencisiyle toplam 29.000 civarında bu yıl okullarda denizci öğrenci okutulmaktadır” dedi. Dereli; “Hintlileri, Filipinlileri gördüğünüz gibi Türk denizcileri de dünya denizlerinde, zabit olarak, gemi adamı olarak göreceksiniz” dedi.

whatsapp-image-2018-11-23-at-17.33.32-(4).jpeg

whatsapp-image-2018-11-23-at-17.33.32.jpeg

 

 

 

 

 

Haber: Kemal Can Kayar - Virahaber.com

 

Bu haber toplam 12934 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.