1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Dünya Doğayı Koruma Vakfı Kaş'ın betona dönmemesi için harekete geçti
Dünya Doğayı Koruma Vakfı Kaş'ın betona dönmemesi için harekete geçti

Dünya Doğayı Koruma Vakfı Kaş'ın betona dönmemesi için harekete geçti

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF), "Kaş İlçesi Merkezi 1/25000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı" geri çekilmesini talep etti. Planın ilçeyi betona dönüştüreceği ifade edildi.

A+A-

Bianet'in haberine göre; Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye, Antalya’nın Kaş ilçesi için hazırlanan ve ilçeyi betona döndürecek yeni “Kaş İlçesi Merkezi 1/25000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı”nın geri çekilmesini talep ediyor.

WWF, change.org’da başlattığı imza kampanyasında Kaş’ın, Türkiye’de doğayla barışık, sürdürülebilir turizm denince ilk akla gelen yerlerden biri olduğunu belirterek plan hayata geçtiği takdirde bölgenin yapılaşma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını belirtti. İmza kampanyası "Kaş’ı betona teslim etmeyin! #KaşBöyleGüzel" başlığıyla desteğe açıldı.

"Doğal denge gözetilerek hazırlanmalı"

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin bir süre önce hazırladığı ve değerlendirme süreci devam eden planına göre yapılaşmayla ilgili şu noktalara dikkat çekildi:

"Önerilen plan, aralarında dünyaca ünlü Kaputaş Plajı’nın (1. derece doğal sit alanı) da bulunduğu Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde kalan birçok alanı tehdit ediyor."

"İnceboğaz bölgesindeki 1. derece arkeolojik sit alanı dahil, Liman Ağzı, Gökseki, Bucak ve Çukurbağ Yarımadası’nda da betonlaşma riskini artırıyor. Plan onaylanırsa, bozuk orman niteliğindeki birçok alan ve zeytinlikler yapılaşma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak."

"Kaş’ın doğa turizmine adanmış, yerel ekonomiyi ve yöre insanını kalkındırmayı amaçlayan sürdürülebilir turizm hamlesini etkileyecek bu planın geri çekilmesini istiyoruz. Bölgeyle ilgili planların, orada yaşayan insanlar ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte, mevcut koruma alanlarını ve doğal dengeyi gözeterek hazırlanması gerekiyor."

kasl.jpg

Kaş'ta sürdürülebilir turizm

WWF-Türkiye, 2009-2014 yılları arasında yerel paydaşların katılımıyla Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi için bir Deniz Yönetim Planı hazırladı. Plan kapsamında, dalış, balıkçılık ve tur tekne faaliyetlerinin, biyolojik çeşitliliği koruyacak şekilde düzenlenmesi için kabul edilen koruma ve kullanım zonlarını içeren bir harita hazırlandı. Halen yürütülen Sürdürülebilir Turizm Projesi (2015-2017) ise Deniz Yönetim Planı’na uygun olarak alanda sürdürülebilir turizm faaliyetlerinin geliştirilmesini hedefliyor.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 4224 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.