1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. DTO’dan Binali Yıldırım’a ‘Üstün Hizmet Nişanı’
DTO’dan Binali Yıldırım’a ‘Üstün Hizmet Nişanı’

DTO’dan Binali Yıldırım’a ‘Üstün Hizmet Nişanı’

İMEAK DTO Ağustos ayı olağan Meclis toplantısı Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır'ın başkanlığında başladı. Meclis'in bu ayki konuğu ise Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir oldu.

A+A-

Havacılık eğitimi almasına rağmen denizciliğe büyük ilgi duyduğunu anlatan İsmail Demir, denizcilik sektörünü yakından tanımak istediğini söyledi. Savunma Sanayii Başkanlığı'nın sektöre kapısının açık olduğunu ve diyalog içinde kalmanın önemini vurgulayan Demir, Savunma Sanayii İcra toplantılarında projelere hız kazandıracaklarına dikkat çekti.

Prof. Demir "sizlerle iç içe olmak bizler için de faydalı. Zaman zaman tersane ziyaretlerimiz oldu ancak özellikle meclis toplantısına katılmak istedim. Bunun karşılıklı bilgi alışverişi için önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.

“SAVUNMA SANAYİNDE İYİ PROJELER OLUYOR”

Demir konuşmasına şöyle devam etti: Denizcilik sektörü önemli. Türkiye’de tersanecilik ve armatörlük zamanla iyi yerlere gelmiş, zaman zaman krizler geçirmiş bir sektör. Özel sektörün önemli yer tuttuğu, krizleri aşmakta çareler ürettiğimiz bir ortamdayız. Ticari gemi sektörünün bu günlerde parlak olduğunu söylemek zor. Savunma sanayinde iyi projeler oluyor. Deniz Kuvvetlerimiz, Genel Kurmay ve bizlerle birlikte oturup planlar yapıyor. Sektöre önemli işler düşecek diye düşünüyoruz. Devam eden projelerimizle ilgili tersanelerle görüşüyoruz.

“SEKTÖRÜN GELİŞMESİ EN ÖNEMLİ ÖNCELİĞİMİZ”

Yaygın bir şekilde sektörü dinlemeye, sorunlara çare aramaya çalışıyoruz. Sektörde özellikle savunma alanında yapılan tersanecilik işlerinde tersanenin iş payını diğer işlerle karşılaştırdığımızda düşük bir yüzde düşüyor. Yazılım yapan firmalarla tersane arasında bazen çıkmaza girildiğini görüyoruz. Burada bizim görevimiz çok önemli. Projede olası riskleri değerlendirmek, ana sektörün problemlerine birlikte eğilmek gerekiyor. İşi verdik, bekleyelim mantalitesinin doğru olmadığını düşünüyoruz. Her zaman beraber konuşmaya, çareler aramaya hazırız. Görevlerimiz arasındaki maddeler arasında savunma sanayiini geliştirmek ve desteklemek var. Sektörün gelişmesi bizim görevlerimiz arasında. Özellikle teminat mektupları arasında şikayetleri uzun süre aradık. Banka teminat mektubu gerekliliğini hemen hemen kaldırdık.

“DAHA FAZLA PROJELERİMİZ OLACAK”

Gelecekte daha fazla projelerimiz olacak. Sadece yurtiçinden gelen ihtiyaçlar değil, ihracatın önemli bir kalem olduğunu belirtmek gerekiyor. Savunma sanayi ihracatı diğer sektörlere benzemiyor. İki devlet arasındaki ilişkinin önemli olduğu bir alan. Cumhurbaşkanımızdan başlayarak devletin tüm önemli kademelerinde genelde savunma sanayi ihracatı konusu en başta zikredilen konulardan birisi. Bunun da başlarında denizcilikle ilgili kalemler önemli bir yer tutuyor.

“SEKTÖRÜN BİRARAYA GELMESİ ÖNEMLİ”

Tersanelerimizin ayakta kalan bir yapı olması için sektörün bir araya gelmesi birbirine omuz vermesi çok önemli. Özellikle ihracat konusunda birbirine destek olan, yabancılardan işi kapan bir sektör olmanız en büyük dileğimiz. Bunun için de her türlü desteği vermeye hazırız.

Askeri Tersaneler Genel Müdürlüğü yapılanması oluşturuldu. Burada amaç bu yapıların kabiliyetlerinin daha iyi kullanılması. Askeri tersanelerin yurtdışında satış yapması amacının ne kadar önemli olduğu konusunda bizler çeşitli görüşmelerde fikrimizi beyan ettik. Bir tersanemiz bir ülkede iş alacak ve devletle de sözleşme imzalamak istiyorsa biz yardıma hazırız. Bir ortak görüş oluşturup ortak bir mantaliteyle gitmemiz gerekiyor. Ülkemiz için en faydalı adım neyse ona göre hareket etmemiz gerekiyor. Amacımız sektörün yaşaması, ayakta kalması ve ihracatta önemli kalemlere imza atması. Önümüzdeki günlerde savunma şuraları planlıyoruz. Fikirlerinizle katkıda bulunmanız bizi memnun edecektir.  İhracat konusunda birbirimizin önünü kesen değil, birbirimize destek olmamız çok önemli.

 “Soru cevap bölümünde söz alan İMEAK DTO Başkan yardımcısı Recep Düzgit , Savunma Sanayi Deniz Platformu projelerinde ihalelere katılım hususunda yasayla belirlenmemiş sınırlamalar getirildiğini bunun sektörün gelişimi ve ülke menfaatleri açısından doğru bulmadığını belirterek zamanında Düzgit Grubu olarak Pakistan Deniz Kuvvetleri’nden aldıkları askeri ikmal tankeri projesi ihalesini , ülkemizde Savunma Sanayi İhracatı Projelerine yönelik herhangi bir teşvik, destek bulunmadığı için kazanmalarına rağmen gerçekleştiremediklerinden söz etti. Bilahare söz konusu geminin Türkiye yerine Pakistan’da (Türk proje firması STM’nin desteği ile) inşa edildiğini ifade etti.

Yine söz alan Ali Altıntop ise Başaran Gemi olarak 35 ülkede isimlerinin olduğunu ve çok yakında çok önemli bir bağlantıyı açıklayacaklarını belirtti. Cihan Ergenç Savunma Sanayinin kat ettiği yolun çok güzel olduğunu belirterek sizi alkışlıyorum dedi.

Konuşmasından sonra Prof. Dr. İsmail Demir'e İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır ve İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran tarafından bir plaket takdim edildi.

BİNALİ YILDIRIM'A ÜSTÜN HİZMET NİŞANI İMEAK DTO MECLİSİ TARAFINDAN ONAYLANDI

İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran söz alarak yeni TBMM Başkanı Binali Yıldırım'a İMEAK Deniz Ticaret Odası tarafından denizciliğe yaptığı katkılar adına Üstün Hizmet Nişanı verilmesini gündeme getirdi. Karar İMEAK DTO Meclisi tarafından onaylandı.

 Toplantıda temmuz faaliyet sunumu videosunun yayınından sonra Mustafa Muhtaroğlu söz aldı, Muhtaroğlu İstanbul'un Cibraltar hariç bölgenin en büyük ikmal limanı olduğunu anlattı. Demir yerlerinin  buna göre yeniden planlanması gerektiğini söyleyen Muhtaroğlu ÖTV'siz yakıtla ilgili çalışma yapmayı önerdi.

 37 no.lu Gemi Brokerleri ve Navlun Komisyocuları Meslek komitesi olarak söz alan Kapt. Semih Dinçel söz aldı . Dinçel şunları söyledi; "tarafımıza ulaşan şikayetlerde  Kerch kanalından içeri geçerek Azak Denizindeki Ukrayna limanlarına giden ve/veya Ukrayna limanlarında  kalkarak Kerch Kanalıdan dışarıya geçmek isteyen gemiler Kerch demir yerinde 5-6 güne varan beklemelerle Rus makamlarınca kontrola tabi tutulmaktadır. Söz konusu kontroller açık denizde kapsamsız deniz araçlarıyla yapılmakta olduğu için hava müsaadeli bekleme süreleri  mevsimsel olarak daha da uzayacaktır.  Konu beklemelerin nihayetinde navlun fiyatlarına yansıması kaçınılmaz olup başta tahıl ürünlerinin ülkemize ek maliyet  getirmesine neden olacaktır. Sayın Yönetim Kurulunuza konuyu inceleyerek gerekli makamlar nezdinde iyileştirme girişimlerinde  bulunulmasını olurunuza arz ediyoruz"

Ataköy Marina ile ilgili bilgi veren Süheyl Demirtaş marina ve sorunlarından bahsetti. İstanbul Belediyesinin marinalarıyla rekabetin, verdikleri kiralarla mümkün olmadığını söyledi. Demirtaş ayrıca dünyada ülkeler ve kişi başına düşen tekne sayıları ile ilgili bilgiler paylaştı.

 8 Nolu Meslek Komitesi Abbas Kolçalar söz aldı, Kolçalar devletin kendilerine olumsuz baktığını düşündüklerini , bir çeki işlemi yapmak istediklerinde devletin kendilerine güvenmediğini anladıklarını anlattı.

Balıkçılık Komitesi Murat Kul söz aldı ve acilen bir balıkçılık politikasına gerek olduğunu belirtti. Toplantının sonunda kürsüye gelen Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran açıklamalarda bulundu ve toplantı sona erdi.

Vira Haber

Bu haber toplam 17915 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.