1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. DTO Müşterek Meslek Komite Toplantısı yapıldı
DTO Müşterek Meslek Komite Toplantısı yapıldı

DTO Müşterek Meslek Komite Toplantısı yapıldı

İMEAK Deniz Ticaret Odası'nın dört ayda bir düzenlediği Müşterek Meslek Komite Toplantısı, DTO meclis üyelerinin katılımıyla dün Caddebostan Büyük Kulüp'te gerçekleştirildi.

A+A-

İMEAK Deniz Ticaret Odası'nın dört ayda bir düzenlediği Müşterek Meslek Komite Toplantısı, DTO meclis üyelerinin katılımıyla Caddebostan Büyük Kulüp'te gerçekleştirildi. Toplantıda denizcilik sektörünün farklı dallarında hizmet veren komiteler sorunları konularındaki beklentilerini ve çözüm önerilerini dile getirdi.

Modaretörlüğünü DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan ve DTO Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu'nun üstlendiği toplantıda, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İçsular Genel Müdürü Cemalettin Şevli ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Kıyı Yapıları ve Tersaneler Genel Müdürü Hızır Reis Deniz kendilerine yöneltilen soruları tek tek dinleyip cevaplandırdı.

“Karamsarlığa kapılmayın”

Toplantıda ilk olarak söz alan Piri Reis Üniversitesi Rektörü Oral Erdoğan’ın piyasaları ve ekonomik verileri değerlendirmesinden sonra söz alan DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, her şeye rağmen sektörde olumlu gelişmelerin gözlemlendiğini söyledi. Kalkavan özellikle kuru yükteki tüm spekülasyonlara rağmen hala sektörün iyi gittiğini vurgulayan, bu tarz spekülasyonlara dikkat edilmesi gerektiğini krizi krizsiz atlatan bir sektör olan kuru yüke bu tarz spekülasyonların zarar verebileceğini ekledi.

Finansal Destek

Toplantıda söz alan Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak, ihracat yapan bir sektör olarak finansal desteğe ihtiyaçları olduğunu bunu da karşılayacak bankaların ellerindeki en büyük teminatları olan tersaneleri kendi mülkleri olmadıkları için teminat olarak kabul etmediğini söyledi. Özellikle tersanelerin kıyı kenar çizgisi dışında kalan bölgelerinin  hak sahiplerine devri konusunda bir çalışma başlatılmasını istediklerini söyleyen Bayrak, gemi inşa yönetmeliğinde de bir takım sıkıntılı maddelerin iyileştirmesi gerektiğini devletten beklediklerini belirtti.

“İBB belimizi büküyor”

Toplantıda dikkat çeken şikayetlerden biri de Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Başkanı Murat Kıran’dan geldi. Kıran, Çevre Bakanlığı tarafından vekaleten görevlendirilen Büyükşehir Belediyesi’nin keyfi ceza uygulamalarının astronomik boyutlara vardığını söyledi. Özellikle Tuzla’daki gemi yoğunluğunu işlerin artmasına yoran belediyenin koyun içinde ceza uygulamak için fırsat kolladığını söyleyen Murat Kıran, gemilerden parayı tahsis etmenin çok kolay olmasından dolayı kendilerinin bu yaptırımlara maruz kaldıklarını söyledi. Kıran çevre korumaya yönelik cezalara karşı olmadıklarını ama tuvalet pompasını denize akıtıyor diye ceza yazan çevre koruma botunun kendi tuvaletini denize bastığını gözleriyle gördüğünü söyledi.

Kıyı Emniyeti hedef tahtasında

Toplantıda özellikle gündeme getirilen ve bir çok sektör tarafından şikayet edilen kıyı emniyeti de hedef tahtasına kondu. Konuyla alakalı söz alan Metin Kalkavan, kıyı emniyetinde özellikle kazaları önlemek yerine bir kaza olsunda para kazanalım gibi bir anlayış olduğu ve kurtarma ücretlerinin inanılmaz fahiş uygulandığını söyledi. Kıyı emniyeti kurumunun baştan aşağı elden geçirilip tekrardan yapılandırılması gerektiğini söyleyen Kalkavan’dan sonra TOBB Birliği Başkan Vekili Halim Mete de kıyı emniyetinin uyguladığı politikaya “ölü soyuculuk” denileceğini belirtti.

foto-galeri.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1212 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.