Doğu'nun gemileri yola çıktı
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki baraj göllerinde yolcu taşımacılığı yapacak yedi gemi, İzmir'de törenle teslim edildi.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki baraj göllerinde yolcu taşımacılığı yapacak yedi gemi, İzmir'de törenle teslim edildi.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki baraj göllerinde yolcu taşımacılığı yapacak yedi gemi, İzmir'de törenle teslim edildi. Ulaştırma Bakanlığı tarafından İndeks firmasına yaptırılan gemiler için İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde tören düzenlendi. Törene katılan eski Ulaştırma Bakanı ve AK Parti milletvekili adayı Binali Yıldırım, artık Türkiye'nin gölleri için bile yolcu gemileri yaptırdıklarını söyledi.
İZMİR'E TERSANE YAPILACAK
Yıldırım, "Türkiye, denizci bir ülke ve denizci bir millet olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Son 8, 5 yılda gemi inşa kapasitemizi 500 bin BU tondan 3 milyon 500 bin BU tona, tersane sayısını 37'den 70'lere çıkardık. Sadece İzmit Körfezi değil, Karadeniz ve Akdeniz olmak üzere bütün sahillere yaymaya çalıştık. Bundan tek eksik kalan İzmir. Dünyanın 10. büyük limanını İzmir'e yapıyoruz fakat maalesef sivil amaçlı bir tersane yok. Ne yapıp edip İzmir'e bir tersane kuracağız. Kuzey Ege'ye yakışır bir tersane olacak. Buraya gelen gemiler, sırf havuzla veya acil müdahale için Çanakkale'yi, Marmara'yı geçip İstanbul, Pire veya Malta'ya gitmesin. " dedi.
İç sularda kullanılacak teknelerin İzmirli bir firma tarafından yapılmasından dolayı memnuniyetini dile getiren Binali Yıldırım, gemilerin karayoluyla Erzincan, Adıyaman, Bitlis, Gaziantep, Konya, Elazığ ve Burdur'a götürüleceğini söyledi. Denizcilik sektörünün Türkiye'de vazgeçilmez, İzmir'de ise hayati önem taşıdığına dikkat çeken Yıldırım, "İzmir, denizcilik sektöründen hakettiği payı alamıyor. Körfezde deniz taşımacılığı çok zayıf. Halbuki biz 2 milyar liranın üzerinde Ötv'yi kaldırmak suretiyle kabotaj hattından denizciliğe ciddi destek verdik. Marmara Bölgesi'nde destek gelişim gösterdi ancak İzmir Körfezi'nde fiziki şartlar çok uygun olmasına rağmen istenen gelişim görülmedi. Belediyenin tekne aldığını duydum, geç de olsa memnun oldum. " şeklinde konuştu.
İndeks Genel Müdürü Can Bayoğlu ise Türkiye'de iç sularda da denizcilik bilincinin oluşturulduğunu belirterek, birkaç yıl içinde İzmir'de Rus ortaklı kamyon ve otobüs fabrikası kuracaklarını söyledi. Daha sonra gemiler, illerden gelen yetkililere teslim edildi. Binali Yıldırım, bir geminin temsili kaynağını yaparak programı sonlandırdı.
Yapımı 10 ayda tamamlanan yedi gemiden her biri 13, 8 metre boyunda, 4, 3 metre genişliğinde ve 450 beygir gücünde. Van Gölü, Keban Barajı, Atatürk Barajı ve diğer göllerde 11 knot hızla çalışacaklar. 3 milyon 80 bin liraya mal olan gemilerde klima da bulunuyor.
denizhaber.com.tr
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.